Andere tijden

De dagen voor kerst waren bij ons thuis vroeger de drukste van het jaar. Mijn vader was melkboer en we hadden een klein winkeltje aan huis voor de klanten in de buurt. De dag voor kerst begonnen we al midden in de nacht bestellingen klaar te zetten die dan in de loop van de dag bezorgd werden bij klanten thuis. Eigenlijk kun je wel zeggen dat mijn vader een van de grondleggers was van het huidige thuisbezorgen☺

Toen mijn broer en ik wat ouder werden, was het normaal dat we mee hielpen in de zaak van mijn vader. Met kerst maakten we ook kerstpakketten voor een paar bedrijven. In de koude garage naast het huis stonden rijden op elkaar gestapelde kratten,lege dozen erop, langs de wanden de dozen met producten die erin moesten…..Met een flink stel mensen gingen we aan de slag, radio aan, meegalmen met leuke liedjes. Ik herinner me vooral de gezelligheid van met elkaar bezig zijn, niet de kou of de vermoeidheid.

Mijn opa, als jongen van een jaar of 14 moest hij met de handkar van Rotterdam Zuid naar het centrum lopen om melk aan de man te brengen

Tegenwoordig is het beroep melkboer zo goed als uitgestorven. Mijn vader nam de zaak over van mijn opa en hij had de hoop dat mijn broer in zijn voetstappen zou volgen. Het mocht niet zo zijn, mijn broer overleed op 17 jarige leeftijd en de hele melkhandel werd in de jaren 70 verdrongen door de supermarkten die opkwamen.

Andere tijden

Nu zijn het heel andere tijden.Corona gooit roet in menige festiviteit. Hier wordt druk geappt omdat alle kleinkinderen niet lekker zijn, testuitslagen worden via de app gedeeld. Onzekerheid of we met het complete stel zullen zijn, maar ik start toch maar met alle voorbereidingen.Desnoods wordt het een bezorg- of haal af kerstdiner, ik weet het ook nog niet☺

Het afgelopen jaar heb ik van veel van jullie hele leuke reacties op blogs gehad. Ik bedank jullie daar van harte voor. Het aantal volgers is toegenomen, wat ook hardstikke leuk om te zien is.

Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen in goede gezondheid!

23 gedachten over “Andere tijden

 1. Die oude tijden, daar denk ik soms ook nog aan, meestal met een tikkeltje weemoed…
  De melkboer, die kwam nog tot eind 19 honderd aan huis.
  Fijne feestdagen gewenst !

 2. Wat mooi die foto van je opa. Dat waren nog eens andere tijden…
  Herinner mij ook nog dat in mijn jeugd de melkboer langs kwam maar wij gingen dagelijks melk halen bij de boer naast ons huis en ook boter en karnemelk.
  Opvolging in de kleinhandelvis tegenwoordig niet simpel. Oh heb je een broer die zo vroeg overleden is… erg
  Hoop dat je fijne feestdagen gehad hebt met iedereen die je hoopte

 3. Een mooi nostalgische foto van je opa als jonge melkboer. Wat een verschil met de kinderen van deze tijd……
  Ik herinner me nog goed hoe de melkboer indertijd, toen ik zelf kind was, wekelijks aan huis kwam.
  Vervelend dat je tegenwoordig zo moeilijk nog concrete afspraken kan maken.
  Geniet de dagen

 4. Prachtige oude foto! Ik heb ook heel wat kerstpaketten ingepakt, op mijn werk. Ik zat in het bestuur van de personeelsvereniging en we maakten zelf de kerstapketten. Veel werk maar ook heel gezellig. Fijne dagen voor jullie, met of zonder (klein)kinderen.

 5. Flauw grapje: dus jij bent er écht eentje van de melkboer? 🙂 😉 (ik denk dat je die uitdrukking wel kent?) Wij hadden trouwens in onze beginjaren hier in Rotterdam (jaren 80) nog wel een melkboer.. die bracht ook elke dag twee flessen melk binnen bij de peuterspeelzaal, maar aan huis kwam ie dus ook.. heerlijk, vla en pap uit glazen flessen, smaakte toch beter dan uit dat karton of plastic!
  Prachtige foto van je opa! (maar ik schrik wel van je opmerking over je broer..)
  Het zijn rare onzekere tijden.. ik hoop voor je dat jullie het onder elkaar kunt vieren. Fijne dagen sowieso gewenst.. hoe het dan in de praktijk ook zal gaan!

   • Nee, was in Crooswijk.. daar werkte en woonde ik begin jaren 80.

    Ik was niet van de melkboer (maar van de loodgieter).. maar ik had vroeger volgens iedereen wel melkboerenhonden-haar.. beetje onbestendig kleurtje donkerblond haar was dat hè hehe.

 6. Mooie herinneringen, behalve dat je broer zo jong is overleden.
  Ik mis die buurtwinkeltjes nog steeds.
  Als jochie van een jaar of 8 heb ik de melkboer met zijn hondenkar nog geholpen.
  Geweldig dat je die foto van je Opa nog hebt.
  Voor jullie ook hele fijne dagen gewenst.

 7. Wat een mooi verhaal Margriet , met plezier gelezen !
  Ik wens jou en je familie hele fijne feestdagen met veel warmte en gezelligheid

Leuk als je een reactie achterlaat!