December, the best of……….[ deel 6]

Herfst

En van de zomer gleden we zo de herfst weer is. Op 21 september, de verjaardag van onze jongste kleindochter, begint de herfst. Dit is de dag waarop de zon loodrecht op de evenaar staat. Overigens kan dit in de praktijk ook op 20 september of 22 september plaatsvinden. Voor het gemak houden we “gewoon” 21 september aan, om consistent te blijven. De meteorologische herfst loopt van 1 september tot 1 december.

Wanneer begint de lente, zomer, herfst en winter? Weet jij het? Veel mensen zullen ongeveer hetzelfde antwoord geven, los van de harde datums die aan het begin en einde van de seizoenen hangen. De lente begint wanneer bloemen weer beginnen te bloeien. De zomer begint wanneer het echt heet begint te worden. De herfst start wanneer de blaadjes van de bomen vallen en de winter begint wanneer het ‘s nachts weer begint te vriezen.

Deze beschrijving zal over het algemeen behoorlijk kloppen. Meestal zul je hier min of meer op af kunnen gaan. Maar min of meer is natuurlijk niet accuraat genoeg. Bovendien kunnen de seizoen behoorlijk sterk wisselen per jaar. De afgelopen jaren heb je ook in februari (winter) al kunnen genieten van groene bomen en planten, heeft het in de lente nog gesneeuwd en werden er tot ver in de herfst tropische temperaturen gemeten.

Precies om die reden – dat je het weer zelf niet kunt vertrouwen – is er behoefte aan vastigheid. Gelukkig kunnen wij ons wenden tot de wetenschap om te bepalen wanneer de seizoenen echt beginnen. Maar wanneer begint de lente, zomer, herfst en winter nu echt? Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een astronomische methode. Er wordt gekeken naar onder andere de positie van de aarde ten opzichte van de zon en de duur van de dagen om de seizoenen te bepalen.[ bron]

Najaar

Ook in het najaar is de natuur prachtig. De verkleuringen van het blad aan bomen, struiken en planten, zo mooi altijd weer.

Herfst,paddenstoelen die uit de grond komen

Herfst, mooi als de zon schijnt, het windstil is.

Koeien in de polder

Herfst, vogels die in grote groepen vertrekken naar warmer oorden of juist hier komen overwinteren vanuit nog koudere gebieden.

Herfst, kale velden en nattigheid, dreigende luchten, guur door regen en wind.

Herfst, met kale bomen, bruin verkleurd riet langs de sloten en mooie luchten als de zon ondergaat…….

Tuin

In de moestuin begint het oogsten op een einde te lopen, appels, peren, stoofperen en kweeperen zijn de laatste vruchten in de bomen. Bramen sluiten het seizoen af van het kleinfruit. Pompoenen kunnen geoogst, druiven geplukt en eindelijk plukken we sperziebonen…….

Callicarpa

In de bloementuin staan soorten die het lang volhouden.Verbena, agastache, Oost-Indische kers, zomerviolier, ze bloeien door tot de vorst. De Callicarpa hing vol paarse bessen.

De bloembollen die ik in het voorjaar uit de bakken haalde, gingen de grond weer in.

Wat genoot ik van de speurtocht naar paddenstoelen met mijn kleindochter, die voor het eerst fotografeerde.[ klik] Twijfels bij haar na deze tocht of ze nou prinses of fotograaf wil gaan worden als ze later groot is…….

Tot slot gingen we nog twee dagen naar Texel [klik], wat een mooi eiland is dat en wat genoot ik van de weidsheid van de polders, het strand en de zee :

Vuurtoren Texel

En zo zijn we weer in de winter gekomen en is de cirkel rond…….

8 gedachten over “December, the best of……….[ deel 6]

  1. Lekkere herfstfotografie !
    De foto van je kleindochter… ze kunnen niet vroeg genoeg beginnen met fotografie hé ? 😉
    Mijn kleindochter is 3 jaar en half en maakt ook al de hele dag door foto’s met een oude gsm. ’t is een plezier ! 😎

  2. Ik heb vroeger op school geleerd: de lente begint op 21 maart, de zomer op 21 juni, de herfst op 23 september en de winter op 21 december. En onze onderwijzer in de vierde klas had dan een hele uitleg waarom alleen die herfst op de 23e begon, maar die uitleg ben ik vergeten hahaha.. alleen niét dat dat een afwijkende datum was en ik heb dat altijd zo aangehouden hehe.
    Ook weer een schitterende post, met veel prachtige foto’s.. maar ik ben een herfstfan, dus misschien is mijn blik een beetje rooskleurig hahaha!

  3. Mooi hoor die overzichten per seizoen. Je hebt er veel werk van gemaakt en prachtige foto’s gepost! Benieuwd wat het nieuwe jaar ons zal brengen.

Leuk als je een reactie achterlaat!