Wat je wel kunt gebruiken is:

  • grasmaaisel
  • kruidachtige planten
  • groente- keukenafval, koffiedroes en eierschalen
  • stro
  • stalmest
  • gras
  • hooi
  • en verder alle tuinafval (stengels, blad, stelen, vruchten, takken, etc.)

Het is belangrijk dat je zorgt voor een goede mix van grove en fijne delen . De fijnere delen (bijvoorbeeld gras, bladeren en keukenresten) bevatten de meeste waardevolle stoffen die omgezet zullen worden naar compost. Toch zijn ook de grovere delen nodig. Grovere delen (bijvoorbeeld takjes en houtsnippers) breken veel langzamer af, maar doordat ze groter zijn maken ze het geheel luchtiger. Daardoor kan lucht beter doordringen en water weglopen.

Menging van vers materiaal door materiaal dat al even bezig is te composteren helpt om het proces te versnellen.Als je een open bak hebt, kun je hem een paar maal omscheppen.

Onkruid

Hoewel onkruid ook goed gecomposteerd kan worden, doen wij dit zelf niet in de houten open bakken die wij hebben[ foto iets hieronder] We hebben ook 2 composttonnen die afgesloten worden met een deksel, daar kan het onkruid wel in omdat het daar erg warm in kan worden.Als de temperatuur in de composthoop niet hoog genoeg wordt, zullen alle onkruidzaden gewoon kiemkrachtig blijven waardoor je in het voorjaar weer meer onkruid moet wieden. In het stuk over permacutuur heb ik geschreven dat je het moet gebruiken om weer terug opgenomen te laten worden in de tuin vanwege de voedingswaarde die het oplevert.

Momenteel hebben wij naast twee tonnen, twee grote compostbakken in de tuin.Ieder jaar hebben wij na de winter prachtige compost, die heerlijk naar bosgrond ruikt. We verspreiden dat dan over de tuin. Alhoewel het veel lijkt, is het nooit voldoende voor de hele tuin. Ben gebruikt compostversneller, zodat het niet anderhalf jaar hoeft te verteren.Alhoewel er verschillend over geoordeeld wordt, zijn wij er wel tevreden over.

Onder een foto van onze eerste compostbak, het was een van de eerste dingen die we gemaakt hebben toen we een volkstuin toegewezen hadden gekregen. De foto is van 2014compostbak

Koffiedroes

Apart wil ik  het gebruik van koffiedroes benoemen in de moestuin.Dit bevat relatief veel stikstof, fosfor en kalium. In het jargon en opschrift van tuinmest zijn dat: N, P en K. Dit zijn  ook de belangrijkste bestanddelen van (kunst)mest voor de tuin.

Eigenlijk ligt het best voor de hand dat koffiedroes zo voedzaam is. Het bestaat natuurlijk uit fijngemalen bonen.

Koffiedroes maakt de grond mild zuur, je moet dus een beetje opletten of je planten daar tegen kunnen. Daarnaast moet je, zoals met alle meststoffen voorzichtig zijn, want “Overdaad schaadt”. Met een beetje pech krijg je lange, slappe stengels of juist enorm veel blad terwijl je liever tomaten oogst. Omdat koffie ook een beetje zout is, wordt het afgeraden voor potplanten.

Wormen

Wormen zijn dol op koffie en juist de wormen zorgen voor beluchting en bemesting van de grond. Goede tuingrond bevat veel wormen.earthworms are a vital component to breaking down compost

In de gewone siertuin is het gebruik van koffiedroes ook aan te raden om katten uit de bloemenperkjes te weren,. Katten hebben een hekel aan koffiedroes en laten je tuin met rust.

Naaktslakken bestrijden

Zelfs bij de meest diervriendelijke tuinier is de naaktslak niet geliefd. Ook daarvoor biedt de koffie uitkomst  Net als bij de wormen is de cafeïne hier de werkzame stof, maar dan omgekeerd. Voor slakken is cafeïne een gifstof.

Bewaar koffiedroes niet te lang. Vooral als je het in een afgesloten bak bewaart, kan het gaan schimmelen. Dus gebruik het het liefst meteen in de tuin of bewaar het hooguit een paar dagen.Vooral planten als rododendrons en hortensia’s en  houden wel van wat koffiedroes. Dit is namelijk licht zurig en  deze planten doen het goed op een licht zure grond. Koffiedroes kun je ook goed  in de moestuin strooien. Het geeft je wortelen, pompoenen en tomaten  net een beetje extra! Vanwege het hoge gehalte stikstof is het ook goed voor de compostbak.