Bemesten met patentkali en andere meststoffen

Het eerste jaar dat wij begonnen met tuinieren hebben wij om te bemesten 12-10-18 gestrooid, op aanraden van onze tuinbuurman. Wisten wij veel dat dit kunstmest is, wat wij helemaal niet wilden gaan gebruiken.We wilden vooral biologisch gaan tuinieren! Hierna hebben we dat niet meer gebruikt en zijn over gestapt op in ieder geval biologische meststoffen, zonder echt te weten wat wel of niet goed is.Zonder te weten wanneer of hoeveel je moet strooien. Zo hebben wij ook enorm veel koemestkorrels gestrooid omdat we hadden gelezen dat dit de grond luchtiger maakt.De grond is wel verbeterd, het is niet zo’n vette klei meer, maar het is vast niet goed geweest! Alhoewel we over de oogst niets hadden te klagen.

Na dat eerste jaar hebben we die koemest niet meer gestrooid en zelfs een jaar helemaal niets gestrooid, met uitzondering van onze eigen compost en een gift beendermeel in het voorjaar.

Voor de start van aankomend seizoen wil ik nu weleens weten wat verstandig is te doen.Ik heb een en ander nagezocht op internet, wel lastig hoor! De ene site prijst iets aan en de ander zegt weer wat anders.Ik heb de informatie oa van Diana’s mooie moestuin en moestuintips. Ik heb de grootste gemene deler aangehouden, voor  uitgebreidere informatie kun je voorgenoemde websites bezoeken.

Patentkali

Patentkali is weliswaar chemisch bewerkt, maar toch een natuurlijke delfstof . Het is een chloorarme kalimeststof voor moestuin of siertuin. Patentkali is de aangewezen kalibron voor de groentegewassen, aardappelen, uien en fruitbomen.Maar ook bij bloemen die vanuit een knol groeien, zoals een dahlia of een begonia. Het  bevat een hoog kaliumgehalte en magnesium. Kalium is een onmisbaar voedingselement dat zorgt voor stevigheid en een goed transport van water en voedingstoffen in de plant. Magnesium is nodig voor de vorming van bladgroen en behoudt dus de mooie, groene kleur van de plant.Verder is bekend dat ziektes als phytophthora en meeldauw in een gewas met een goede kalivoorziening minder schade aanrichten dan in een gewas met kalitekort.

Strooi de patentkali in het voorjaar:

Bemestingsadvies

-Moestuin: in maart 8 kg per 100 m², vóór het zaaien / poten;

-Koolsoorten: in maart 10 kg per 100 m², vóór het zaaien / poten;

-Aardappelen: in april 10 kg per 100 m², vóór het poten, in juli 3 kg per 100 m²;

-Fruitteelt: in april 5 kg per 100 m²;

-Sierbloem (bol): in april 7 kg per 100 m², vóór het poten, in juli 3 kg per 100 m²;

-Gazon: in maart, juni èn september 3 kg per 100 m².[ bron Lavor.nl]

Kornkali 40-6-4-12

Kornkali is een combinatie van kalium, magnesium, natrium en zwavel in één korrel, met de volgende gehaltes: 40% K2O + 6% MgO + 4% Na2O + 12% SO3.

Kalium is geen bestanddeel van de organische stoffen waaruit de plant is samengesteld. Het komt in het celvocht uitsluitend voor in de vorm van K+-ionen. Deze vervullen echter een onmisbare functie bij de stofwisselingsprocessen in de plant. Daardoor heeft kalium een gunstige invloed op de opbrengst en de kwaliteit van de gewassen. Het bevordert bijvoorbeeld de productie van koolhydraten. Voor gewassen die rijk zijn aan deze bestanddelen (aardappelen en bieten) is een ruime kalivoorziening daarom noodzakelijk.[ bron Lavor.nl]

Culterra 10-4-6

Culterra is de organische meststof voor de gehele tuin. Het bevat stikstof, fosfor en kalium voor een gezonde en ongestoorde groei van gazon, planten, struiken en gewassen. De mestkorrels van zijn gemakkelijk in gebruik, eenvoudig te doseren en werken langdurig.

De verwerkte grondstoffen in Culterra 10-4-6 zijn van dierlijke en plantaardige oorsprong. Door de uitgebalanceerde samenstelling vormen ze een optimale voedingsbron voor alles wat groeit en bloeit. Culterra 10-4-6 bevat eiwitrijke grondstoffen, deze eiwitten worden door het bacterieleven in de grond omgezet in verantwoorde, goed opneembare voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen. Deze voedingswijze voorkomt groei-explosies, Culterra 10-4-6 heeft een lange werkingsduur.

Kalk

Op een moestuin verzuurt de grond beetje bij beetje, doordat de grond toch intensief gebruikt wordt door de groenteteelt en toevoegingen van compost, potgrond, mest, tuinaarde, etc. Op onze volkstuin strooien de oude heren standaard ieder voorjaar kalk, waarom ze dat doen, weten ze zelf ook niet. “Het heurt zo… ” Ik heb wel gelezen dat het in Zuid-West Nederland[ waar wij dus wonen]goed is om elke 3 jaar de grond te bekalken.De PH waarde van de grond is het best tussen 7.2 en 7.8. Wij hebben een ph meter aangeschaft in het begin van onze tuincarrière. De ph is meestal rond de 7.0, dus goed.Wanneer de grond te zuur is, kun je het best gewoon kalk strooien. Dit wordt opgenomen in de grond en de pH-waarde zal hierdoor oplopen.

Kalkminnende planten zoals de vlinderstruik, buxus, clematis, druif, lavendel, seringen, gazongras en rozen groeien graag op een bodem met een hogere pH-waarde.

Nog meer lezen, klik op deze link en lees mijn blog over kalken of niet

Ongewenst

Kalk zorgt er ook voor dat  zuurminnende planten die niet gewenst zijn in de tuin, zoals bijvoorbeeld klaver en mos in het gazon,worden verdreven. Wanneer er bijvoorbeeld klaver in het gazon groeit kan dat door een kalkgift verminderd worden doordat klaver het liefste gedijt op zure grond.Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Door het strooien van kalk voorkom je onkruidgroei.

Wanneer er kalk in de tuin gestrooid wordt mag dit nooit gelijktijdig met koemest of een gelijkaardige meststof gebeuren; de stoffen breken gezamenlijk andere belangrijke voedingsstoffen af.Houdt een tussenpoos van plm 6-8 weken aan.

Heb je  een houtkachel, dan kun je de as die in de winter daaruit komt ook in de de tuin strooien

Wanneer kalk strooien op het gazon,siertuin, groente tuin en boomgaard?

Strooi in de wintermaanden kalk over het gras. Herhaal dit jaarlijks. Door de verhoogde zuurgraad zijn de graswortels weer in staat om mest op te nemen. Kalk op zich is geen meststof, het is een middel om bv het gras in conditie te krijgen om voeding op te nemen en op kleur te komen. Kies voor een korrelkalk met magnesium erin om je gazon weer een frisgroene kleur te laten krijgen.Gelijkmatig verstrooien over het gazon, siertuin, groentetuin of boomgaard.  Op losse grond goed inharken. Bij lange droogte na het strooien sproeien.Zoals al boven geschreven: er moet minstens 6 tot 8 weken tussen bekalken en bemesten zitten.[ kalk is basisch en mest is zuur]

In de moestuin strooi je het beste voor de start van seizoen kalk, dus bv in februari

Bladgewassen:
sla, spinazie, selder, veldsla, peterselie, prei …. veel kalk: 1-1,5 kg/10 m²

Vruchtgewassen:
tomaten, komkommer, courgettes, pompoenen, meloenen,… normale hoeveelheid kalk: 1 kg/10 m²

Knolgewassen:
wortels, radijs, knolselderij, ui, sjalot, aardappelen,… weinig kalk: 0,5-1 kg/10 m²
aardappelen verdragen geen; kalk veroorzaakt bij aardappelen een ruwe schil

Peulgewassen:
erwten, bonen,… normale hoeveelheid kalk: 1 kg/10 m²

Koolgewassen:
witte kool, rode kool, bloemkool, spuitkool, savooikool,… veel kalk: 1,5 – 2 kg/10 m²

Aardbeien en kleinfruit:
frambozen, rode bessen, witte bessen, kruisbessen,… normale hoeveelheid kalk: 0,5 – 1 kg/10 m²

Kruiden:
kervel, bieslook, tijm, basilicum, lavendel,… normale hoeveelheid kalk: 1 kg/10 m²

Bloedmeel

Beendermeel

Beendermeel is heel anders. Ze bevat ook wat stikstof maar dat is niet zo heel veel. Daarentegen bevat ze veel Fosfor,wat een belangrijk element is bij de energiehuishouding, het transport van voedingsstoffen, de wortelontwikkeling en/of knolvorming. Oftewel, alles waar een plant mee begint. Met beendermeel schep je de voorwaarde voor een plant om voedsel op te kunnen nemen (zonder wortel geen voedselopname). Beendermeel is dus een basisbemesting, ze is langwerkend (en langzaamwerkend) en geeft over een lange periode de voedingsstoffen af die zorgen dat andere voedingsstoffen hun werk weer kunnen doen.

Ook beendermeel heeft, net als bloedmeel, geen bodemverbeterende eigenschappen maar is bedoeld als belangrijke aanvulling. Omdat het langwerkend is hoef je het maar 1 x per jaar toe te dienen, dit kun je in februari doen voordat het tuinseizoen van start gaat.

Koffiedroes

Geef je moestuin een vliegende start met wat koffiedik vermengd in de aarde. In de restanten van je koffie zitten namelijk de stoffen Fosfor, Kalium en stikstof. Deze bestanddelen zitten ook in kunstmest, maar die wil je natuurlijk niet  gebruiken voor de moestuin. Het grote voordeel van koffiedik in de tuin gebruiken is dat aan mest een vies luchtje hangt en aan je koffie niet! Zelf neem ik de koffiedroes mee van het bedrijf van mijn zoon, dat is iedere week een aardige zak vol. Let er wel op dat je het door de grond vermengd want laat je het er bovenop liggen, gaat het schimmelen.

Wat betekent dit nu allemaal voor ons?

Wij spitten de grond niet. Dat doen we al twee jaar niet meer omdat ik gelezen heb dat het spitten eigenlijk de bodemstructuur verstoord.Wij passen in de moestuin combinatieteelt met wisselteelt toe en in de loop van de tijd willen we daar ook meer gaan mulchenhttp://volkstuinvanbemar.nl/mulchen/

In februari halen we de compostbak leeg en verspreiden dat over de tuin om te bemesten. Vorig jaar heb ik over een deel van de moestuin beendermeel gestrooid, ik had ergens gelezen dat dit eens per 3 jaar moest en dan de andere jaren koemestkorrels, culterra of kippenmest.

Verse mest?

Ik wil nog  nazoeken wat het voor-of nadeel is van bemesten met verse mest. Wij hebben naast onze tuin een wei waar 2 paarden lopen en waar de mest in zakken klaar gezet wordt voor de tuinders op ons complex. Ik heb dat onlangs voor het eerst op een stukje tuin verspreid, maar nu las ik weer ergens dat het eerst een jaar moet liggen voordat je het op de tuin mag gebruiken.Mijn man vond de verse mest geen goed plan, al kokhalzend reed hij de kruiwagen naar onze tuin. Ik denk dus dat dit het niet gaat worden☻

Wat een ingewikkelde hobby wordt het zo zeg!planten hebben voeding nodig

5 gedachten over “Bemesten met patentkali en andere meststoffen

  1. Tis geen ingewikkelde hobby; het is elk jaar weer een boeiende ontdekkingsreis hoe het weer gaat groeien en bloeien, en bij het oogsten weet je weer dat het een wonder is dat dat ene kleine zaadje die vrucht (en) opbrengt, veel plezier ermee

  2. Even een opmerking over kalk en klaver `heeft juist een hoge PH nodig dus krijgt meer klaver.
    Trouwens prachtig dat je met klaver juist zonder kunstmest kunt want de plant is zelf een kunstmest fabriekje zonder aardgas.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!