Bezoek aan la Gomera

Als je op Tenerife op vakantie bent, kun je heel makkelijk een bezoek brengen aan het buureiland la Gomera.Met de ferry is het een uurtje varen vanuit Los Cristianos.

Wij hadden een georganiseerde busreis geboekt vanuit Nederland. Wij waren nog nooit met een groeps/busreis mee gegaan, maar ik zal het ook nooit meer doen. De bus stopt op vaste geijkte plaatsen zodat je in sneltreinvaart een foto kunt maken met z´n allen.Verder hebben ze vaste afspraken met restaurants voor de koffie en de maaltijd. Alleen ben je daar niet alleen met jouw bus, maar met nog 10 andere bussen. Zo aten we dus met misschien wel 300 man tegelijk, wat in dit geval echt niet gezellig was.

Mocht je er dus ooit zelf heen willen gaan, huur dan zelf een auto op het eiland, zodat je je eigen stops kunt bepalen. Het eiland is mooi, met prachtige vergezichten.

De dagtocht

De gids vertelde onder de tocht natuurlijk een aantal wetenswaardigheden, maar ga je op eigen gelegenheid dan kun je al die informatie op zoeken op internet.Ook vertelde ze wat inside dingen bv over waar een oud echtpaar van ver in de 80 woonden , die nog steeds lopend vanuit een vallei naar boven klimmen…..

Tijdens de lunch kregen we een demonstratie van het Silbo, de fluittaal die de bewoners als duizenden jaren als communicatiemiddel onder elkaar gebruiken.Sinds 2009 staat de fluittaal op de werelderfgoed lijst. Klik op de link als je wilt horen hoe het klinkt.

Arboretum

We reden rond over een deel van het eiland en maakte naast de foto stops en de stop om koffie te drinken en te eten ook een stop bij het bezoekerscentrum Juego de Bolas in Agulo .Dit ligt in het bekende natuurgebied la Garajonay. Hier hebben ze alle planten en bomen die op het eiland groeien bij elkaar gebracht in een arboretum. Zelf vond ik dat als tuinliefhebber natuurlijk wel interessant

de Strlitzia zie je veel op la Gomera en ook op Tenerife
tabaiba roja
deze vetplant zou volgens de gids alleen op la Gomera voorkomen en groeit ook veel op de rotsen.

Palmbomen

Het eiland is begroeid met veel palmbomen,hieruit winnen de mensen een sap, wat ze na bewerken gebruiken oa als siroop, honing en wijn. Als de boom gebruikt is voor de sap winning moet hij 10 jaar met rust gelaten worden om te herstellen.

Bossen op la Gomera

Op het eiland groeien ook veel laurierbomen. In deze bossen[Laurisilva] zouden wel 5 verschillende soorten zijn, waaronder de boom die wij kennen van de blaadjes die we in de keuken gebruiken. De laurierboom hieronder met kleine ronde blaadjes zou met uitsterven bedreigd zijn[als ik het goed begrepen heb] De Laurisilva zijn oude subtropische bossen uit het Tertiair tijdperk met groenblijvende en hardhouten bomen uit de Laurierfamilie. De Laurierbossen groeien op de berghellingen op een hoogte van 400 tot 1200 meter op plaatsen waar het vocht uit de oceaan condenseert waarna het als mist of nevel neerdaalt op de grond. Sommige laurierbossen zijn hierdoor een nevelwoud. Op de eilanden is regelmatig een indrukwekkende “muur” van nevel te zien terwijl de zon gewoon schijnt. Volgens onze gids noemt men dit horizontale neerslag.

Naast deze bomen groeien er veel varens, vetplanten en zijn er bananenplantages. Over de bananenplantages vertelde de gids dat die steeds vaker verwaarloosd worden omdat de bananen niet veel meer opleveren. De kosten die gemaakt moeten worden voor transport zijn te hoog. Nu worden ze alleen nog naar het Spaanse vaste land verscheept. De banaan die er groeit hebben wij geproefd en is anders dan de banaan die wij hier kopen, veel zoeter en steviger van structuur. Erg lekker vond ik ze.

San Sebastian de la Gomera

In de stad ligt Plaza de la Constitucion waar het onder de hoge laurierbomen goed toeven is.

Dichtbij is de kerk, waar volgens de verhalen Columbus en zijn mannen hun gebeden tot God richtten. Daarna gingen ze op hun ontdekkingstocht naar de Nieuwe Wereld . In de kerk vindt je een combinatie van verschillende architecturale stromingen, waaronder mudejar, gotiek en barok.

Het Casa de Colón is het huis waar Columbus tijdens zijn stop op La Gomera zou hebben overnacht. Wij hebben het niet gezien. Het wordt echter veel bezocht. Christopher Columbus heeft driemaal de stad bezocht voor hij in 1492 de grote oversteek naar Amerika maakte.

Tot slot is de Torre del Conde, de toren van de graven, een bezichtiging waard. Deze gotische toren is 16 meter hoog en werd in 1447 gebouwd. De muren van het gebouw zijn twee meter dik, een indicatie van de vroegere functie van de Torre: bescherming bieden. De Torre del Conde is één van de weinige historische gebouwen die nog in originele staat bewaard is gebleven.

Al met al was het leuk om dit eiland te bezoeken, het is heel mooi groen. Maar ik zou dit nooit meer georganiseerd doen.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!