Bloedmaan

Gisterenavond toen we thuis kwamen, scheen de maan heel helder.Ik maakte onderstaande foto vanaf de waterkant bij ons appartementencomplex.

Vanmorgen stonden we om 6 uur op en zagen de bloedmaan.Vanaf het balkon maakte ik deze foto’s.Ze zijn niet heel scherp,maar omdat het zo bijzonder is, schrijf ik er toch over.Het tot 2037 duurt voordat dit natuurverschijnsel weer optreed.

Maansverduisteringen komen een paar keer per jaar voor. Maar die van vanmorgen was volledig, en ook nog eens vrijwel helemaal te zien in Nederland. In vrijwel het hele land was sprake van een kraakheldere hemel.

Wij konden de verduistering heel goed zien op 10 hoog.De foto’s zijn jammer genoeg niet heel scherp uitgevallen.Komt denk ik door mijn gebibber op het balkon, het was zo koud……..Ik heb ze met mijn telefoon genomen.

De Maan beweegt zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele Maan veel donkerder is dan normaal. Het einde van de eclips was onzichtbaar vanuit Nederland en België, maar het grootste deel was bij ons te volgen.

De verduistering heeft een grootte van 1.20 in de kernschaduw. De eclips begint om 3:36 uur en staat bij het maximum, om 6:13 uur, op een hoogte van circa 21° (in Utrecht). De eclips eindigt om 8:50 uur. Een totale maansverduistering kan erg indrukwekkend zijn. Tijdens de totaliteit, die duurt van 5:41 tot 6:44 uur, bevindt de Maan zich volledig in de kernschaduw van de Aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de Maan. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd, en duurt bij deze eclips circa 63 minuten. bron:

Op de foto boven is te zien dat het licht van de maan weer zichtbaar werd, hij stond nog net boven de flat naast ons.Een paar minuten later was het schouwspel voor ons voorbij en zakte hij achter het gebouw.

de foto hierboven is van internet

Eén gedachte over “Bloedmaan

Leuk als je een reactie achterlaat!