Bramen

Vanmorgen plukte ik weer een kleine kilo bramen in onze tuin. We aten er al heel wat weg over een toetje ,bij ijs of zo uit de hand. In de diepvries lagen ook al wat kilo’s en omdat er nog snijbonen bij moeten komen, moest ik ruimte maken in de bomvolle vriezer.Steeds als ik een bakje bramen geplukt had en ze niet meteen verorberd werden, deed ik ze een een zip zakje in de vriezer. Daar lagen nu 5 volle zakken. Dus, hup de keuken in, met alle diepgevroren en net geplukte bramen:

Bramensap maken!

Ik heb geen ingewikkeld recept wat ik gebruik, maar de manier van bereiden leerde ik van mijn moeder en zoals zij met haar 84 jaar nog steeds doet….want ook naar haar gingen bramen.

Ik zet de pan vol bramen op met een beetje water en kook ze tot het sap omhoog komt.

Daarna doe ik ze door de roerzeef en tot slot nog eens door een gewone zeef tot er geen pitje meer in zit. Het is wel een rot werkje, maar die pitjes vind ik niet lekker in sap of ook jam.

Dan kook ik ze opnieuw met suiker, af en toe proef ik even of ik de smaak zoet genoeg vind. Ik voeg een zakje vanillesuiker toe en een beetje citroensap.

Dit keer had ik zoveel sap dat ik 7 potjes vol had. Die potjes had ik van te voren uiteraard uitgekookt.

Een restje wat net niet genoeg was voor een vol potje, heb ik al met vanilleyoghurt op, Heerlijk, die smaak van dat eigen gemaakte sap!

Bramensoorten

Als je gaat wandelen in de natuur zie je ook vaak bramenstruiken, met van die venijnige doornen eraan. Het zijn echte woekeraars, ze groeien overal doorheen. Op onze tuin komen ze ook wel eens binnen via de buren,maar die verwijder ik meteen. Ik ga voor de doornloze soorten.

In de tuin hebben we op een paar plekken bramenstruiken staan. Ik heb twee soorten, doornloos allebei.De soort Chester Thornless, geeft hele grote vruchten en is als eerste van de twee rijp. Grote trossen bramen geeft hij De bramen zelf zijn wel zo groot als een kers.Zalig zoet zijn ze.

Naast bovenstaande braam hebben we ook de Thornless Evergreen.Deze braam geeft wat kleinere vruchten dan de Chester Thornless.Hij is deels groenblijvend in de winter. De bramen groeien niet in van die grote trossen als de andere soort. De vruchten zijn rijp vanaf augustus en beginnen nu rijp te worden.

Bramen pluk je als ze goed rijp zijn, dan smaken ze het beste. Bramen zijn rijp als ze meteen los laten zodra je ze aanraakt. Als je moet trekken, zijn ze nog niet lekker, lekker laten hangen dan dus.

Plezier aan bramen

Eigenlijk is er bijna het hele jaar wel plezier te beleven aan een braam. In het voorjaar geniet ik van de mooie frisse bladeren die weer tevoorschijn komen. De bloemknoppen die volgen, beloven dan al een mooie oogst….

Vanaf half mei bloeien de bloemen, die dan drukt bezocht worden door de bijen en hommels die er stuifmeel komen halen. Door het ijverige werk van deze insecten worden de bloemen bestoven zodat er vruchtafzetting kan komen. 

Na de bloei zie je vruchtjes komen die steeds groter worden, verkleuren van groen, naar rood, naar bijna zwart, de tijd om te plukken.

In de herfst verkleurt het blad van de soort Thornless Evergreen mooi naar rood.

In de winter blijft van deze soort het blad grotendeels lang aan de takken, pas bij vorst valt het af.

Ga je dit weekend nog fietsen of aan de wandel in de natuur, dan zou ik zeggen neem een potje met deksel mee in de rugtas of fietstas en stop als je ergens rijpe bramen ziet. Kijk uit voor schrammen van de scherpe doornen! Eenmaal thuis leg je ze even onder water met een schepje zout, zodat eventuele beestjes tevoorschijn komen.Dat heb zie je namelijk bij wilde bramen wel, dat er beestjes net onder het kroontje kruipen. Daarna spoel je ze weer af en smullen maar!

Wentelteefjes met kaneelroom.

Dit gerechtje maakte ik voorgaand jaar eens. Lekker voor jezelf, of bij ons de kleinkinderen.

Schil en rasp een appel. Meng de appel, 100 gram bramen en 1 eetlepel kaneelsuiker door 100 gr zuivelspread en besmeer er de helft van de sneetjes brood mee. Bedek met de rest van de sneetjes brood, zodat je sandwiches krijgt.

Klop twee eieren in een diep bord los met 150 ml melk en 1 eetlepel kaneelsuiker. Wentel de sandwiches door het ei-melkmengsel en laat ze er 1 min. in liggen.

Verhit wat boter in een grote koekenpan en bak per keer 2 sandwiches in 8 min. op middelhoog vuur goudbruin. Keer halverwege. Herhaal met de rest. Snijd de wentelteefjes doormidden en bestrooi eventueel met extra kaneelsuiker. Serveer direct.

Smullen maar!

Einde reces

Zo langzamerhand kom ik, net als het kabinet, maar weer eens van mijn zomerreces terug. Ik had het even nodig dat ik wat minder tijd aan blogs besteedde……Nu met nieuwe energie weer verder.

19 gedachten over “Bramen

  1. Het is echt onwijs hoeveel bramen onze struik dit jaar geeft. Taarten, jams, sap, van alles heb ik al gemaakt en er ligt nog zeker 5 kilo in de vriezer en die moet over een aantal weken wel leeg zijn.

  2. Bramen zijn de vruchten die mij aan mijn kindertijd herinneren. Ze groeiden aan de struiken in het bos en we schilderden er strepen mee op ons gezicht. Nu lijken ze zeldzamer en duurder te zijn. Regelmatig koop ik bramen uit de diepvriezer in de supermarkt om ’s morgens door mijn ontbijt te mengen. Heerlijke vruchten. Het is natuurlijk veel beter als je die zelf kan oogsten en ik denk dat ze ook veel beter smaken.

  3. Welkom terug in blogland! Heerlijk die bramen. Mijn moeder maakte er ook altijd jam van. Wij hadden er een met doornen. Zelf heb ik ook van die soort een stek. Het is wel nostalgisch, maar achteraf heb ik spijt van die keuze. Uitgeroeid krijg je ze nooit.

  4. Lekker, bramen! Heb ooit ook een doornloze in de tuin gehad.. kwam elk jaar ook flink veel vanaf.. genoeg voor aardig wat potjes jam. Ik deelde er dan ook van uit.. vonden m’n moeder én m’n schoonmoeder heel erg leuk. 🙂

    Kom jij terug van reces, ga ik weg.. is niet om jou hoor hahahaaa!

  5. Goeie info Margriet! Ik ga volgend jaar ook n bramen en frambozen struik ergens in onze nieuwe tuin zetten. T wordt me te kostbaar om t elke week bij de jumbo te kopen!

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!