Puffen en smachten

Puffen en smachten naar verkoeling doen we waarschijnlijk allemaal wel eens met deze dagen. Temperaturen boven de 30 graden. In de tuin gaan we nu wel de gevolgen merken van de droogte. Ondanks dat we afgelopen weekend nog gesproeid hebben, gaan veel planten nu aan het kwijnen.Ze smachten naar water en koelte. Dat beetje slootwater zette ook niet echt zoden aan de dijk en was maandag al niet meer te zien.

witte pluimhortensia vanmorgen op de foto gezet

De hortensia’s staan allemaal in bloei. In een blog van blogger Hetty van Tuinverhalen, las ik dat je ze goed in een vaas kunt zetten als je ze direct na het afsnijden even met de stelen in kokend water dipt. Daarna kun je ze gewoon in een vaas met water zetten. Thuis staan ze nu 6 dagen, maar beginnen nu af te takelen. Ook las ik dat je wel bloemen moet nemen die al goed open zijn, dus niet nog half ik knop…In de tuin zie ik van verschillende struiken de bloemen nu bruin worden, jammer maar ook die smachten naar meer water en zouden die hete zon ook liever niet steeds voelen.Puf, puf…

Er komt momenteel niet veel van fotograferen, of er staat teveel zon en weet ik niet hoe ik de camera dan goed moet instellen of ik ben er alleen even snel om water te geven of te plukken. Veel zijn we er niet, het is overdag echt te heet. De volkstuinen liggen in een soort kom, tussen de snelweg, flats en hoge bomen. In sommige perioden heerlijk, we hebben wel eens in de winter in de zon 20 graden gehad. Nu lijkt het ook wel of ik er steeds minder tegen kan, die warmte. Zal de leeftijd zijn☻Soms gaan we nog wel een poosje in de avonduren, maar door die kom blijft het ook lang warm daar.

Beestjes zie ik niet heel veel, er fladderen wat koolwitjes rond, maar veel meer zie ik niet. Onder een hommel op de bloemetjes van de in het zaad geschoten sla.

Oogsten

Het oogsten van courgettes en komkommers gaat ondanks de hitte nog steeds door. De planten beginnen nu wel een beetje aan het eind van hun latijn te raken. Mag ook wel na de hoeveelheden vruchten die ze geproduceerd hebben.Op het blad zit meeldauw.

Veel bramen zijn er dit jaar, kilo’s heb ik al geplukt en het eind is er nog lang niet.

De druiven beginnen ook te kleuren, hieronder de pitloze rode druif Vanessa. De witte druiven van de Witte van der Laan heb ik al geplukt en waren heerlijk zoet.

Tomaten

Tomaten hangen in grote trossen rood te worden. Gelukkig is de schade door phytophtera beperkt gebleven, misschien door het warme droge weer, ik heb geen idee. Bij de buurman ligt alles plat maar bij ons nog niet. Uit voorzorg had ik wel de planten die naast zijn tuin stonden weg gehaald, een stuk of 7 waren dat er. De rest blijft het vooralsnog goed doen! De groene tomaten die ik thuis in het raam legde, rijpten allemaal mooi rood.

Terwijl ik dit schrijf staat in de oven een schaal tomaten te roosteren. Na een uurtje kan ik er een lekkere pastasaus van maken……..

De oogst van snijbonen komt nu pas goed op gang. Door de planten heen groeit de Lathyrus. Die combinatie zou goed zijn om de bloei van de snijbonen te stimuleren. Aan snijbonen heb ik geen tekort, dus het werkt goed.

Sperziebonen doen het minder, ik denk dat het te heet is en te droog. De bonen zijn taai en het blad heeft bruine plekken. Ik heb nog wat bonen gezaaid, maar of dat nog wat wordt?

De aubergines doen het zo goed dit jaar, buiten nog veel beter dan die in de kas staan.Ze staan onder de bonenstaken en tussen de sperziebonen en bruine bonen. Ik heb er al een paar geplukt en ratatouille gemaakt.

Met deze mediterrane temperaturen doet mijn citroen het ook goed. In de kleinste van de twee struiken hangen er een stuk of 15 van inmiddels een 10 cm lang ongeveer. In de grootste beginnen de bloemetjes nu pas kleine vruchtjes te worden.

Kleinkinderen

Vanmorgen heb ik de bloembedden van de kleindochters gerooid. Alles was verdord en omgekieperd. Ik heb zaden verzameld voor volgend jaar. De twee meisjes komen nu met de warmte ook niet naar de tuin. In plaats daarvan ging ik op de oppasdagen met ze zwemmen. In een vorig blog schreef ik dat de oudste haar A en B diploma had gehaald, dus durfde ik het wel aan om met allebei te gaan. Ze had van ons ringen gekregen die ze van de bodem kon opduiken en dat deed ze onophoudelijk. Ook de jongste kon dat in het ondiepe deel. Twee waterratjes….

Ik genoot ervan, samen met die twee. Het is wel vermoeiend omdat ik steeds op scherp sta om op te letten, waar ze zwemmen, drijven, duiken, glijden. Zij hebben daar totaal geen erg in en lachen zich naar als ze mij nat gooien met emmertjes die over drijven. Met z’n drieën hand in hand van de glijbaan af, oma tussenin . Koppie onder en dan liggen ze in een deuk om mijn natte haar. Oma ik had je bijna niet herkent, roept er een…….

Op de foto hieronder zie je de oudste met haar nieuwe duikbril. Ik moest zo lachen dat ze die het hele stuk, lopend naar het zwembad, op hield.

De jongste dobbert lekker rond met duikbril.

Onze oudste kleinzoon wordt dit weekend drie jaar. Ik moet nog een appeltaart gaan bakken om mee te nemen.Alhoewel ik een schaal vol val appeltjes heb, gebruik ik gekochte appels. Van de val appels maak ik later wel appelmoes. Wil je nog eens nalezen wanneer je appels en peren rijp zijn om te plukken? Klik hier

Met mijn kleinzoon ging ik in de tuin in het [half lekke] zwembadje in de tuin, maar het bracht in ieder geval verkoeling. Oma nat spetteren is ook leuk in een badje in de tuin.

Dinsdag was de jongste kleinzoon aan het hoesten en snotteren en dan mogen ze niet naar de opvang. Ik paste een dagje op hem alleen. Ook eens leuk want nu kon ik een eindje wandelen wat met zijn broer erbij niet echt lukt. Zij wonen praktisch langs de Nieuwe Waterweg, dus met een koel briesje ook heerlijk lopen.Kap van de wagen omhoog en de parasol open zodat hij in de schaduw bleef:

Veel spectaculairs valt er bij ons dus niet te melden. We puffen wat af en smachten naar koude drankjes, ijsjes en koele briesjes…………

12 gedachten over “Puffen en smachten

 1. Wat een mooie oogst
  De hortensia’s heb ik net wat water gegeven ze hebben het heel zwaar hier in de extreme droogte en nu de hitte er nog bij
  En zwemmen met de kleinkinderen is zooo leuk

 2. Hahaha.. die zwembril! Die foto zal het kind haar hele leven achtervolgen vrees ik.. ik heb er zo eentje met de veel te grote zonnebril van m’n pa ophahahaha! Al was de door m’n pa scheefgeknipte pony erbóven net wat hilarischer dan die bril..! 😛
  Keep cool hè Margriet! 😉

 3. ja het is zuchten en piepen
  en ik begrijp de tuin nu ook echt merkbaar
  maar dan zijn er de kinderen die vrolijken de boel weer op
  die bril is een topper

 4. Nouhou de “oogst” aan blogwaardig materiaal is gelukkig niet “verdord” door watertekort

  En voor de rest…. gewoon kalm aan, dan breekt het lijntje niet…. het komt allemaal goed uiteindelijk, moet je maar denken. En zolang het niet goed is, is het nog niet het eind.
  Fijn weekend.

 5. Gelukkig weer een leuke blog van jouw en doet mij denken aan de tijd dat ik op jullie kinderen en nichtje paste okook zwemmen en dolfinarium en weet ik al nie

Leuk als je een reactie achterlaat!