Anders zijn

Op de rivier naast ons gebouw zien we de meest leuke dingen voorbij varen. Groot, klein, snel, langzaam.Sommigen zijn anders dan anders, gek, gewoon, apart, prachtig.

Gisterenavond hoorden we wat kabaal buiten en keken wat het was.Er ging net een mega jacht voorbij.

Het kabaal werd gemaakt door mensen aan boord van een boot die dit mega jacht inhaalden. Ernaast lijkt het een klein bootje, maar dit was ook al een flinkerd. Er werd muziek gespeeld en mensen waren aan het dansen aan dek en zwaaiden leuk naar ons…..Er stonden veel mensen op het balkon te kijken naar dit speeltje.

Het mega jacht blijkt van Steven Spielberg te zijn. Op Rijnmond nieuws stond vandaag:

De Y720, zoals scheepsbouwer Oceanco dit nieuwbouwproject noemt, is gemaakt in Zwijndrecht en Alblasserdam, en voer woensdagavond over de Noord en de Nieuwe Maas naar Rotterdam.

Het jacht is 109 meter lang en 16 meter breed en vaart 20 knopen. Het hoofddek, de bovendekken en het brugdek zijn allemaal omheind met glas. De eigenaar heeft volgens Oceanco een belangrijke rol gespeeld in het hele ontwerp, met veel aandacht voor het milieu.

Er varen vaker van dit soort mega jachten van de rijken der aarde voorbij. Deze week moet ook het schip van Jeff Bezos voorbij gekomen zijn, maar die hebben we gemist. Daar was veel ophef over omdat ze daarvoor de Hef uit elkaar wilden halen.

De Hef uit eigen archief jan 2022

Er werd begin dit jaar een oproep gedaan om dat tegen te houden.

In de oproep worden Rotterdammers aangespoord een doosje (rotte) eieren mee te nemen om deze naar het jacht te gooien. ‘Rotterdam is uit het puin opgebouwd door Rotterdammers en dat halen we niet zomaar uit elkaar voor het fallussymbool van een megalomane miljardair.

De initiatiefnemer vond dat mensen met veel geld moeten beseffen dat je niet alles kunt maken.

Uiteindelijk hoefde de brug niet ontmanteld en ligt dit mega zeilschip inmiddels in de Eemshaven. Een foto ervan heb ik dus niet….

Vaak maak ik een foto als iets bijzonders voorbij vaart en stuur dat naar de kinderen. Toch kon ik niet veel foto’s in mijn archief vinden. Voortaan toch maar eens gaan bewaren………

De foto hieronder is volgens mij dezelfde boot, van Steven Spielberg dus, hij ging begin augustus heen en kwam later ook weer terug.

4 augustus
van wie deze boot is weet ik niet, wel superluxe.

Als je zoveel geld hebt om zo’n jacht te laten bouwen en met personeel te bemannen, dan leef je heel anders dan wij, het gewone volk.Ik kan mij er niets bij voorstellen, makkelijk lijkt het me wel, rijk zijn☺

Anders als anders

Iets heel anders wat ik toch wel leuk vind om te laten zien. Afgelopen week stond er een groep mensen rond de vlaggenmast die langs het water staat. Ik dacht dat er gewoon een groepje stond te praten,maar later zag ik dat ze een vlag met de regenboogkleuren gehesen hadden. Geen idee wie dat initiatief genomen heeft en waarom.

Nou moeten jullie weten dat wij in een gemeente wonen, waar een van de grootste politieke partijen, de SGP is. De winkels mogen hier bv dan ook niet op zondag open zijn omdat dat tegen de zondagsrust in druist.Nou zag ik drie [oude] mannetjes zitten pal onder die vlag. Ik vroeg mij af of zij enig idee hadden van hun plek onder die vlag en of ze zouden weten waar hij voor staat.

Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik ook niet precies weet waar al die letters tegenwoordig voor staan. LGBTQ+

Gelukkig is er google: lesbian, gay, bisexual, transgender, transsexual (mensen die zich niet thuis voelen in hun eigen lichaam), two-spirited, queer, questioning, intersex, asexual, ally (hetero mensen die hun support uiten).

Gelukkig wonen wij in een land waar je mag zijn wie je wilt zijn.Anders als anderen. Snappen doe ik het soms niet allemaal, maar een oordeel heb ik er niet over. Je moet doen waar je je goed bij voelt toch! Ik hoop dat Nederland zo tolerant blijft en dat we niet steeds conservatiever gaan worden. Voor homostellen is het soms al niet meer mogelijk om hand in hand te lopen……

Er was een tijd waarin men dacht dat het een ziekte was als je viel op iemand van dezelfde sexe. In het begin van mijn opleiding in de psychiatrie werd nog verteld dat bij homofilie sprake was van een verkeerde identificatie.

De historie van de regenboog vlag

De regenboog vlag is door de eeuwen heen in verschillende gebieden door verschillende bewegingen en bevolkingsgroepen gebruikt. Een van de eerste bevolkingsgroepen die een versie van de voor ons zo bekende regenboog vlag gebruikten waren de indianen afkomstig uit het centrale Andes gebergte en het Boliviaanse Amazoneregenwoud. Deze vlag stond bij hun beter bekend als een “Wiphala”. Er is zelfs een Wiphala te zien in het Museum of World Culture in Göteborg die zou afstammen uit de 11e eeuw. Ook tijdens de Boerenbeweging in de 16e eeuw werd er een regenboog vlag meegevoerd door de opstandige boeren. Tijdens deze opstand werd een regenboog vlag gezien als het symbool van Gods heerlijkheid, eenheid en vrede. Ten tijde van de Vredesbeweging in de 19e en 20e eeuw in Amerika werd de vlag moest de vlag dienen als het internationale symbool van wereldvrede en in 1922 werd de regenboog, of LGBT vlag, het symbool van de internationale coöperatieve beweging. Sinds 1978 is de regenboog vlag bekend bij de meeste mensen als symbool van de homobeweging, en wordt sindsdien gebruikt en uitgehangen bij vele bijeenkomsten. Een andere bekende instantie die omstreeks deze tijd ook gebruik maakt van de regenboog vlag is Greenpeace.  [ bron Vlaggenunie.nl]

Aanstaand weekend is de gaypride in Amsterdam en zien we veel “anders als anders” mensen dansen op boten in een vrolijke optocht door de grachten……

afbeelding booking.com

15 gedachten over “Anders zijn

 1. Die zichten op het water geven echte genietmomenten. En je doet zo nog een ‘stapje’ in de wereld.
  Vrijheid, blijheid, denk ik vaak. Jammer genoeg nog op veel plaatsen niet…..

 2. Margriet ik denk dat wij tuinliefhebbers gelukkiger zijn dan velen die “voor de show en voor het oog van andere mensen” hun show opvoeren op die luxe boten en elders. Maar ja iedereen is anders. Gelukkig. Fijn weekend.

 3. Die schepen zijn best wel indrukwekkend hoor… van wie ze zijn, wel zeker van uiterst kapitaal krachtige mensen, zo ver is zeker. Enfin de Nederlandse scheepsbouwers hebben er alvast aan verdiend dus dat is van weer goed voor Nederland.

 4. Wat een jachten! En inderdaad wat moeten die rijk zijn.
  Ach, als we maar gezond zijn en genoeg hebben. En onszelf kunnen zijn. Want daar draait het toch ook om bij Lbtqabcx… ik geef het op

 5. Leuk verslag over die megaboten maar ik kan er niet jaloers op worden, zou ook zeker niet zo rijk willen zijn, ben hartstikke tevreden. Ja, wij wonen ook in zo’n gemeente waar de winkels niet opengaan op zondag. En weet je, ik vind het prima!

 6. Zoveel ‘anders dan anders’ is het niet.. iedereen is op zoek naar liefde.. we kunnen die rare lange afkorting vervangen voor een heel bekend woord: ‘mensen’.. dat zijn we allemáál. De regenboogvlag staat dan nog steeds voor heerlijkheid, eenheid en vrede.. lijkt me super.

   • Dat is ook zo.. heb het idee, dat dat door mensen uit andere culturen komt die van lieverlee wél hun weg in onze maatschappij gevonden hebben, maar (nog?) niet in ónze cultuur. Vat dat niet op als zijnde racistisch, want zo is het níét bedoeld.. ónze cultuur is ook niet altijd zo ruimdenkend geweest.. in de Biblebelt is men dat nog steeds niet. Het kostte járen om meer mensen ervan te overtuigen dat álle mensen gelijk zijn en er recht op hebben om te kunnen leven zoals ze willen. Die Biblebelt was een minderheid, maar nu met zoveel meer moslims e.d. erbij, neemt het aantal conservatieve denkers toe. Terug bij af.. jammer maar waar. Hopelijk komt het weer goed.. nóg meer mensen uit de kast! 😉

    • Ik ben het met je eens en ben ook niet racistisch, ik heb met zoveel allochtonen te maken in het werk wat wij doen. Voor hen van andere culturen die van het zelfde geslacht of wat ook houden, is het vaak nog zo als bij ons 40 jaar geleden.Zij trouwen, krijgen kinderen en doen alsof en misschien stiekem anders.

 7. ja de ophef over het uit elkaar halen van de Hef was behoorlijk heftig en in mijn ogen terecht , de bouwer weet dat het schip er onder door moet en kan er dus rekening mee houden , toch
  wat geld hebben is zeker makkelijk , al zou ik nooit op zo’n schip gaan zitten en voor ik weet niet hoelang niets dan water zien om meheen 🙂

  die vlag heeft een rijke geschiedenis zeg , staat nu ook weer voor iets moois

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!