Komkommertijd

Ik laat weer eens even wat horen. De weken vliegen zomaar voorbij. We werken wat, passen wat op, tuinieren wat, plukken wat, koken wat, bbq-en wat, lummelen wat, lezen wat, maken af en toe eens een fotootje van een vlindertje, een tomaatje of een zonsopgang of -ondergang of maken een uitstapje, eten eens een ijsje, kortom het is komkommertijd.

Zoals in heel Nederland is het kurkdroog op onze tuin. Vorige week sproeiden we voor de tweede maal dit jaar. Alle regentonnen waren leeg inmiddels, dus er moest wel wat water komen en regen zagen we nauwelijks. Als er al iets viel was het een druppel op een gloeiende plaat en zat er niet meer als een bodempje in de regenton. Vandaag is er een crisisberaad over de extreme droogte hoorde ik op tv .

Onderweg naar Zeeland afgelopen week zagen we boeren graan oogsten. Dat het droog is, laat de stofwolk achter de dorsmachine op de foto wel zien. We zagen ook veel van die spuitkanonnen de landerijen beregenen.

Oogst

Ondank alle droogte hebben we over de tuin geen klagen. Alles doet het toch goed. Soms zie ik opeens iets er wel erg slap bij hangen, dan even een gieter water en het herstelt wel weer. Inmiddels zit de lathyrus stijf onder de luis, zag ik in twee tomaten in de kas rare gaatjes en tot mijn verbazing zat er een rupsje in. De tomatenmineermot leerde Google mij. Ik had er nooit van gehoord en hem niet eerder gezien.

De oogst gaat gestaag door en mij hoor je niet klagen☺45 courgettes en 58 komkommers tot nu toe. Dat is letterlijk komkommertijd! Bramen en vijgen rijpen snel, aubergines doen het zelfs buiten. Alle sla is doorgeschoten, de aardappelen zijn de grond uit.Vaak maak ik de geplukte groenten meteen schoon onder de parasol.

De vriezer is al aardig vol, maar ik geef ook veel weg. Zeker van de courgettes en komkommers…

In een terracotta potje ontdekte ik een klein honingraatje.

Veel van de pompoenen waren ook al rijp om geplukt te worden:

Oh nee toch

Zaterdag zag ik de tomatenplanten van de buurman er raar bij hangen. Het zal toch niet………Vanmorgen ging ik pas weer naar de tuin en ja hoor: Phytophtera bij hem. Als de een het heeft, kun je erop wachten tot deze schimmel zich verspreid over alle tuinen.Deze planten stonden veel te dicht op elkaar en waren tot grote bossen uitgegroeid omdat ze niet gediefd waren.Buurman was twee weken terug verbaasd dat ze zo groot waren geworden.

Je herkent Phytophtera al snel aan de bruine plekken op de bladeren en de stelen. Zaterdag had ik voor de zekerheid al tomatenplanten die aan onze kant van het hek staan weg gehaald . Eerst alle tomaten natuurlijk geplukt, die liggen thuis in het raam verder rood te worden.Het loof van de aardappelen verwijderde ik voor de zekerheid ook.

Vanmorgen onderwierp ik alle planten een een grondige inspectie en zag slechts op 1 plant van de 21 een klein bruin plekje op de stam, verder nog niet. Ook van die tomaten, ras Sweet Million, plukte ik veel af.

De nog groene tomaatjes liet ik hangen, ik hoop dat ze het redden voordat de schimmel de hele plant aantast.

Dit jaar heb ik een stuk of 8 soorten tomaten en die staan niet vlakbij elkaar maar verspreid over de hele tuin. Hopelijk helpt dat. Gelukkig heb ik nu al een kilo of 4 vier geplukt. Vorig jaar helemaal niets want toen sloeg de schimmel toe voordat er maar 1 tomaat rijp was………

Kleine spruitjes

Spruiten hebben we dit jaar niet geplant, zelf houden we er niet van en vorig jaar werden de planten zelfs in de winter door iets opgegeten.

Onze eigen kleine spruitjes geven ons veel plezier:

Oudste kleindochter haalde haar A diploma en deed er een turbocursus van een week achteraan voor het B diploma. Twee uur zwemles iedere dag, de borstcrawl was moeilijk maar net op de laatste lesdag kreeg ze de slag te pakken en mocht ze af zwemmen! Van ieder kind mocht 1 iemand langs de rand van het zwembad zitten en zij had mij gekozen. Ik mocht dus op een stoel aan de kant zitten en werd beloond met bommetjes en natte knuffels na de baantjes met kleren zwemmen, rugslag, borstcrawl, rugcrawl, water trappen.Ik probeerde haar een beetje van mij af te houden, maar “nee oma, het moet een echte knuffel zijn”. Voor de zekerheid voelde ze eens of ik wel echt nat was! Nou kleddernat was ook ik dus.

Het diploma haalde ze, we waren allemaal trots en oma, die had ook een beetje last van natte ogen…..

De jongste kleindochter kon niet mee naar de zwemlessen, dat duurde te lang die twee uur. Vorige week paste ik op haar. Ze hielp mij heel enthousiast met het maken van een bietensalade. Keurig sneed ze alles in kleine stukjes en liet regelmatig kijken of ze het nog steeds goed deed.

Met dat warme weer erg lekker en zowel schoondochter als dochter zijn er ook liefhebber van. Het recept is simpel: Gekookte bietjes in blokjes snijden, appel in blokjes, augurkjes fijn snijden, rood uitje snipperen, witte kaasplak in blokjes, gekookt eitje,dressing van mosterd, Griekse yoghurt, beetje honing en mayonaise maken. Alles door elkaar husselen en met wat rucola garneren. Zalig!

Onze oudste kleinzoon kwam pas een dagje bij ons spelen om even een dagje de aandacht alleen te krijgen en niet te hoeven delen met de baby.We speelden een poosje op onze tuin voordat het te heet werd, gingen naar de speeltuin,naar mijn moeder, aten ergens een ijsje en gingen naar de kringloopwinkel. Hij is gek op auto’s en je kunt hem geen groter plezier doen dan in de kringloop een auto met hem te gaan kopen. Het is alleen moeilijk hem weer mee te krijgen want hij ziet het als een soort indoor speeltuin en zegt dan: nog even pelen, oma……

Eindelijk had hij zijn keuze gemaakt en gingen we af rekenen. Zag ie bij de kassa een driewieler en ik kreeg hem er niet af. Uiteindelijk kocht ik die dan ook maar voor een prikkie, een echt antiek ding,maar hij rijdt nog. Toen ik hem eind van de dag weg bracht, zei hij vanaf de achterbank: “was een leuke dag, oma.” Nou dan kun je mij wel opvegen, zat ik weer met natte ogen achter het stuur.Een echte muts ben ik☺

Tot slot de jongste spruit, die is inmiddels bijna 5 maanden en groeit als kool. Het is een vrolijk mannetje wat heel aanstekelijk kan schaterlachen. Zijn grote broer vindt ie superleuk en daar moet ie ook vaak om lachen. Samen op het grote bed spelen, zijn broer zien koppeltje duikelen maakt dat hij de grootste lol heeft. Als hij wat groter is, zal het vast een druk stelletje samen worden, echte jakkers.

En zo vliegt de tijd om terwijl er eigenlijk niet veel gebeurt. Komkommertijd…………

*Komkommertijd is een aanduiding voor de rustige zomerperiode, waarin er weinig nieuws en weinig handel is.

In 1845 werd er in de Vlissingsche courant in een artikel over “Politieke komkommertijd” het volgende over gezegd:

Komkommertijd is, gelijk uit den aard der zaak volgt, de tijd, waarop deze vrucht wast en rijp wordt; doch dit woord heeft ook eene andere beteekenis, waarbij wij thans een oogenblik willen stilstaan. Men noemt komkommertijd, ook het bepaald, ieder jaar terugkeerend tijdstip, waarin in het een of ander vak van handel, bedrijf of nering minder drukte, minder vertier heerscht, dan gewoonlijk. Bijna iedere handelstak, schier elke betrekking in de maatschappij heeft haren komkommertijd, een tijd, dat deze of gene handelswaren, of voortbrengselen van nijverheid om verschillende redenen minder verbruikt, in minder getale omgezet worden, dan gewoonlijk. (…) Zoo heeft ook de politieke wereld haren komkommertijd; en dit is in ons Vaderland de tijd, waarop de Leden der Staten-Generaal niet zijn vergaderd, en er dus weinig leven in de Staats-brouwerij is.”

23 gedachten over “Komkommertijd

  1. Wat een leuke post. Waarom loopt ik hier zo graag aan: omdat het zo gezellig is. Ik er ook regelmatig iets van opsteek en je de kleinkinderen zo veel van de natuur bijbrengt dat ze de natuur meer respecteren en er zoveel van af weten dat ze een hele goede start mee krijgen in hun leven. Schitterend.

  2. Wat een leuke blog Margriet, zo’n gezellige van alles wat blog waarin je precies weergeeft wat komkommer betekend Geniet ervan!!

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!