Binnen blijven

Vandaag is het zo heet, het advies is binnen blijven of in de schaduw, veel drinken, niet te veel doen.

Even een kleine onderbreking in mijn zomerreces dan dus maar, nu ik toch binnen moet blijven De politiek komt af en toe ook terug, dus ik vandaag ook even…..

Ik moet zeggen dat ik zonder bloggen en blogs lezen wel wat tijd over heb en ruimte voor wat anders. Toch gebeurt er weinig spannends hier, werk, oppassen, tuinieren,oogsten, verwerken, fietstochtje maken, fietstochtje kijken[ Tour de France], beetje lezen, soms een blogje lezen in een verloren momentje en oppassen zijn de wekelijks terug kerende dingen, maar prima.

Vanmorgen ging ik even snel naar de tuin nadat de jongen van AH mijn boodschappen had bezorgd. Hij had het al erg warm, vertelde dat de auto’s waar zij in rijden helemaal geen airco hebben.Ik gaf hem een flesje koud water mee voor onderweg en 2 euro voor een ijsje.Toen alles in de kast stond, ging ik om 10 uur weg, korte broek aan en petje op mijn hoofd.

De potten met bloeiende planten zette ik onder het afdak en gaf ze goed water, dat was na zaterdag niet meer gebeurd. Ik plukte nog snel courgettes en komkommers en vertrok weer. Het was al loeiheet om 11 uur in de schaduw, laat staan in de zon.

Wauw

De oogst heeft deze weken een echte wauw-factor. Ik geloof dat we nog geen jaar zoveel goede oogst hadden. Nu plantte ik dit voorjaar van alles wel twee of drie exemplaren omdat er vorig jaar zoveel op gegeten werd. Ik had dus voor de zekerheid reserve plantjes. Maar er werd niets opgegeten en plantjes weg gooien doe je natuurlijk ook niet, dus ik plantte alles. Nu is er geen houden aan de oogst van courgettes en komkommers. Ik heb twee courgetteplanten en vier komkommerplanten. Twee courgetteplanten staan nog in pot en plant ik later om zo de oogst te verlengen. Als ze dan tenminste mijn neus nog niet zijn uitgekomen…….

Gelukkig kan ik alles wat teveel is, nog steeds kwijt aan buurtuinders, mijn moeder, de kinderen en de collega’s op het bedrijf van zoon wilden ook wel courgette.

De komkommers zijn het ras Beth Alpha en worden maar plm 15 cm lang, lekker van smaak en formaat, je eet ze zo weg.

Pompoenen gaan dit jaar ook in grote getallen komen. Ik heb Ushiki Kuri, Jack O’Lantern en Turkse Muts

Ushiki Kuri pompoen, een eetbare soort die je ook vaak in de winkel ziet

De tomaten beginnen nu ook rijp te worden,maar ik heb nog niets geplukt.

Aubergines en paprika’s hangen in het klein ook al aan de planten.

auberginebloem
aubergine
puntpaprika, nu nog groen,maar zal in augustus rood gaan worden.

De eerste aardappelen[ Frieslanders] haalden we uit de grond. Ondanks wat ik op tv hoorde over mislukte aardappeloogsten door de droogte, haalden wij echt knollen van aardappelen boven de grond….De rest zit nog in de grond, die inmiddels weer veranderd is in een betonplaat……

De eerste snijbonen schonk ik aan dochter, onze kleinzoon had die in het voorjaar gezaaid.

voorjaar
snijboon in wording

Dus aan hen de eer ze als eersten te eten. Of kleinzoon het lekker vond gisteren, betwijfel ik want hij is in de fase dat ie niet veel gezonds nog lekker vindt. Ze wassen vond ie wel leuk en deed dat wel een half uur lang gisteren toen ik oppaste.Het was ook gisteren veel te heet om buiten te spelen.Dus dan maar lekker kledderen bij de gootsteen, boontjes in het water, in de maatbeker, dan in de pan, dan er weer uit en ze tellen. Het zijn er vijf. Alhoewel hij al verder kan tellen, is alles vijf bij hem. Tegelijkertijd kon ik tegelijkertijd mooi even pesto maken van de bos basilicum die ik plukte in de kas.

Fruit

Het fruit wordt niet veel dit jaar, alle kersen werden al eerder opgegeten en de rode bessen ook. Gek is wel, dat bij ons werkelijk alles verdween en bij de Afghaanse buren de struik vol hangt en hij staat misschien op een meter afstand van een van mijn bessenstruiken. Ander ras ofzo? Van een tak die overhing heb ik ze geplukt omdat ik weet dat zij ze niet lusten. Ik tref ze steeds niet op de tuin, anders zou ik vragen of ik er wat mag plukken.

De bramen zijn ook vroeg rijp dit jaar en ik plukte er al aardig wat.

Er ligt al veel in de vriezer zodat ik aan het eind van de oogst alles kan koken en bessensap kan maken. Kleinzoon at vorig jaar de bramen zo van de struik, nu dus niet meer. Ik maakte daarom een lekkere smoothie, die hem zo smaakte dat hij wel twee volle glazen leeg dronk en de snor net als opa vond ie helemaal leuk. Vitamines zitten er weer in, zullen we maar denken.

In de pruimen zit weer pruimenmot, aan iedere pruim zie je een druppel hangen of zelfs een sliertje. Een teken dat er weer rupsjes in zitten van dat kleine vlindertje, pruimenmot. Hij wordt maar 10-12 mm groot, waarom gaan ze nou niet met z’n allen in een stuk of vijf pruimen eten en laten ze de rest ongemoeid? ……….

Een Lathyrus soort,Latifolius, een vaste plant, is inmiddels tot bovenin de boom geklommen, wel een fleurig gezicht, zo’n bloeiende boom. Tegen de pruimenmotjes heeft het niet geholpen.

Een van de appelbomen en de Conference perenboom heb ik ingepakt met een net in de hoop dat er straks nog wat te plukken valt. In andere bomen is alles al aangevreten door de groene parkieten.

Sla, andijvie en rucola zijn allemaal doorgeschoten.Wel een leuk bloemetje wat in de krulandijvie komt:

Alle doorgeschoten kroppen zien er ook leuk uit en laat ik ook staan…….

Bloemen

Alsof het helemaal niet droog is, zo staat de bloementuin er bij. We sproeiden vorige week zondag en verder heb ik geen water meer gegeven.

Lathyrus na het sproeien

Toch bloeit alles uitbundig.

in de kruidentuin, komkommerkruid

Agapanthus tussen Gaura Lindheimi
Monbretia voor de witte hortensiabloemen an links het paars van de verbena

Tot zover de update vanuit het reces. Op vakantie gaan we niet, maar we kregen net wel leuke foto’s vanuit Frankrijk, waar onze zoon met zijn gezin voor het eerst is. Typisch Frans vind ik altijd die grote rollen met hooi. Ik denk niet dat de twee kleindochters ze omgerold krijgen.

Misschien zitten jullie ook allemaal binnen koel te blijven en heb je even tijd om dit te lezen. Zorg voor je zelf met die hitte en doe rustig aan want het is code Oranje ……….

Zelfs de runderen op het stuk natuur aan de overkant van de rivier zoeken koelte

Ik ga nu eens op zoek wat ik met de courgettes van vandaag kan, in ieder geval maak ik courgette-doperwtjes soep

22 gedachten over “Binnen blijven

 1. het zijn weer heel wat mooie foto’s van je tuin van groente en fruit.
  en het was mij ook een beetje te warm, heb me dan ook erg rustig gehouden

  RE: foto van het huis
  Het is de boerderij aan de de n59 als je richting Zierikzee rijd van af de A29
  Volgens mij inmiddels onbewoonbaar, ik denk dat het ook wel gesloopt zal worden.

 2. Schattige foto van je kleinzoon. Lathyrus latifolius is een interessante vaste plant om mee te werken. Ik laat ze over de vaste planten groeien. Ik ga ze in september in zaad laten komen zo kan ik ze zaaien volgend jaar. Wij hebben door het warme weer ook al veel tomaten, paprika’s, courgettes en komkommers. Maar met de kweek van de groenten houdt mijn echtgenoot zich bezig. Nog een fijne week.

  • Ik zaai de lathyrus niet, hij komt gewoon op dezelfde plek terug. Niet echt de ideale plek, dus ik heb al geprobeerd hem eruit te krijgen, maar niet gelukt dus…. Door de warmte hebben we geen klagen over de oogst. Ik hoop dat jouw bloementuin het een beetje red in de hitte!

 3. Eigen werk zien groeien en bloeien geeft een tevreden gevoel. Ik zie dat jullie identiek dezelfde thermometer hebben als wij, nog eentje uit de goede oude tijd.
  Vandaag zocht ik de airco op in een winkelcentrum, dubbel vruchtbaar, de ademhaling lukte vlot én de laatste solden.

 4. Leuk over je tuin te lezen Hier .is is de laatste sla ook doorgeschoten Heb nog nooit zo veel frambozen,rode bessen en braambessen en Physalis bessen kunnen plukken, ook eerste snakkomkommers en tros tomaten geplukt.en ook eerste snijbomen al gegeten. Pepers, druiven en kiwi’s zijn nog niet rijp. Ik geef alleen af en toe wat water en kom voor de rest niet buiten. Heb eindelijk volgknop kunnen zetten. Amuseer jullie nog en hou het koel.

 5. Hier zie ik al 38 graden op de thermometer. Ik lig rustig op de bank met de gordijnen dicht te wachten tot het over is.

 6. Wat ziet het er goed uit bij jou, prachtige oogst. Ook ik maakte vandaag een moestuin blog en we mogen ook niet mopperen, eten er goed van.

 7. Tjonge.. dat het allemaal nog zo mooi staat zonder te sproeien.. bij mij hing gisteren in de tuin alles al na één dagje warm..! Ik wíl niet veel sproeien ivm de schaarste aan water, maar je hele tuin zien verpieteren.. dat vind ik toch ook zonde.. dus gisteren toch maar even gesproeid hoor..! Donderdag schijnt het te gaan regenen.. de hele dag! krijgen ze wel weer genoeg hè!
  Veel gedaan weer hoor.. en een mooie oogst!

 8. Hoi Margriet! Het is idd erg leuk om je blog te lezen op zo’n hete dag als vandaag en te lezen hoe alles groeit en bloeit of niet …Ik had ook n paar courgettes gekregen van je dochter en daar n heerlijke maaltijd mee gemaakt vorige week,ik stuur je het recept wel door als je dat wilt. Het ding was aan de XXL size dus t ging er niet helemaal in..
  Enig dat smoeltje om te zien van onze gezamelijke kleinzoon met zn bramen smoothie snor! Gelukkig weer wat vitamientjes naarbinnen haha!
  Ik wist niet dat je ook puntpaprikas teelde… Ook zo’n goeie recepten van!
  Hou t de rest vd dag maar rustig…het is echt te heet om iets te doen buiten! Vele groet uit zeeland ,Thera

 9. dat is een mooie tuin die jullie goed onderhouden en er nu goed van kunnen oogsten , het 1 wat meer als het ander , dus veel eer van het vele werk
  ik blijf ook lekker binnen

 10. Wat kan je toch tuinieren met beleid. Bij mij zou alles al onder het onkruid verstopt zitten…
  Prachtige foto’s en interessant.
  Die rollen hooi, zo’n mooie foto. Echt Frans ja.
  Geniet verder in deze warme komkommertijd.

 11. Knap hoor, die statistiek van jullie opbrengst aan groenten 🙂
  Bedankt voor de mooie foto’s van de bloemenpracht in jullie tuin.
  Wij blijven netjes binnen vandaag, maak je maar geen zorgen.

Leuk als je een reactie achterlaat!