Wanneer kan ik de appels en peren plukken?

Op instagram zie ik steeds al foto’s van andere moestuinders voorbij komen van geplukte appelen.In mijn idee is het nog te vroeg om te plukken.Maar als iedereen plukt, dan begin ik te twijfelen.Dus google maar weer eens geraadpleegd om na te gaan wanneer ik de appels en peren kan plukken.

 • De eerste rijpe appels of peren vallen vanzelf van de bomen.Dat zijn dan gave exemplaren waar niets aan mankeert
 • Als je een rijpe vrucht aan de boom vastpakt, iets omhoog drukt en een klein slagje draait, laat hij vanzelf los met de steel er nog aan.
 • Rijpe vruchten hebben al een mooie kleur, passend bij het ras.
 • Als je een vrucht doorsnijdt, moet de kleur van de pitten lichtbruin tot bruin zijn.

Rijp of niet?

Ik heb de truc van de appel optillen en een slagje draaien vandaag uitgeprobeerd bij alle bomen.Alleen bij de goudrenet lieten wat appels makkelijk los.De andere rassen zijn duidelijk nog niet zo ver.De appels had ik een tijdje terug gedund en dat heeft wel resultaat, er hangen echt mooie grote appels in de verschillende bomen.

Andere appelrassen die wij hebben zijn de Elstar[kan in september geplukt] Cox Orange Pippin[ vanaf half september], Jona Gold[oktober],James Grieves[augustus]

De appels die op de grond gevallen zijn en die waar plekjes aan zitten, worden druk bezocht door wespen.Op de foto onder zie je hoe dit insect de appel in kruipt.Ik denk dat dit het echterlijf van een wesp is.

Peren

De peren Conferance en Doyenne du Comice lieten helemaal nog niet los, Ik las dat die in september geplukt kunnen worden. Die kunnen nog wel een tijdje blijven hangen. Wel hebben we de peren onder netten hangen omdat daar de vogels al aan begonnen waren.

Plukrijp maar niet eetrijp

Appels zijn plukrijp wanneer de pitten rijp zijn, maar pas eetrijp als ook het vruchtvlees op smaak is gekomen. Het spreekwoord ‘een appeltje voor de dorst’ geeft al aan dat dit fruit langer bewaard kan worden en in veel gevallen is dit zelfs aan te bevelen. Vers geplukt zijn appels vaak nog te hard en te zuur. Per ras verschilt het wanneer je ze dan na het plukken kan eten. Sommigen na een week al, andere rassen pas na een maand.

Bewaren

Bewaar de appels op een koele vorstvrije plek.Voor appels is de ideale temperatuur 4-5 graden, voor een peer rond de 1 graad.Dit vond ik toen ik googelde, maar dat gaat natuurlijk niet lukken.Onze koelkast staat op 7 graden, in onze kelder is het vast niet kouder dan 18 graden.Ik denk dat ik ze dus niet lang kan bewaren.Ik begin morgen maar om er met kleindochter appelmoes van te maken.

goudrenet

Genoeg appels

Dit bakje goudrenetten is genoeg voor een appeltaart en wat appelmoes. De andere appels pluk ik in de komende weken.

8 gedachten over “Wanneer kan ik de appels en peren plukken?

 1. Graag zou ik willen weten wanneer ik de appel Goldlane kan plukken. Ik vind het zonde als ik te vlug hem er af haal. Het is maar één boompje.

  • Ik kende het ras niet,maar als ik google zie ik dat je hem in oktober kunt plukken. Ik zou het eerst eind september eens met 1 appel proberen, even doorsnijden en kijken of de pitten bruin zijn.Als ze vanzelf uit de boom vallen, is het ook een teken dat ze rijp zijn. Bij het plukken moeten ze makkelijk loslaten zoals ik beschreef in het blog. Dank je wel voor je bezoek aan mijn website!

    • Hallo Ben, ik ken het woord pierstekig niet, is misschien hetzelfde als wormstekig? deze plaag, wordt veroorzaakt door de rups van het fruitmotje of appelbladroller (Carpocapsa, Laspeyresia of Enarmonia pomonella). De schade merk je bij de aangestoken vruchten door bruinomrande gaatjes in de schil. De eitjes worden afgelegd vanaf de maand mei op bloembladeren, op jonge vruchten of ook wel op scheuten en bladeren. Hieruit komen de piepkleine rupsjes die zich een weg in de vrucht vreten, eventueel na eerst wat oppervlakkige blad- of vruchtvraat. Dikwijls zitten de boorgaatjes in de vrucht verstopt onder een daaraan vast gesponnen blad.

 2. De laatste camping waar we stonden afgelopen vakantie, stond vol met fruitbomen.. ik heb een paar appeltjes zó van de boom op.. meteen na het plukken.. ze waren heerlijk, maar kleurden wel snel bruin na het doorsnijden.

 3. Ik heb mijn appels ook nog niet geplukt.Ik laat ze nog hangen dat komt de kwaliteit ten goede
  Ik heb ze niet uitgedund,dat moet ik volgend jaar ook maar eens proberen.Er hangen ook nog veel kleintjes tussen.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!