Cursus

In ons vrijwillig quarantaine verblijf hebben we ons op een digitale cursus fotografie gestort. Man kreeg er een voor zijn verjaardag, begin januari. Ik had me laten aanpraten dat je, als je je camera zelf instelt en in RAW fotografeert, veel mooiere foto’s krijgt. Ik kocht dus een cursus in de aanbieding online. We hebben beiden een camera. Ik deed en doe er meer mee dan man, maar altijd op de automatische stand. Nu we niets buiten de deur willen/ kunnen, hebben we alle fotoattributen tevoorschijn gehaald en ons in de fototermen gestort. Scherpte/diepte, diafragma, sluitertijd, witbalans, iso, de regel van derden etc….

Nou ik zal je zeggen dat het voor mij nog steeds iets is als wis-en scheikunde vroeger. Ik lees het 10 keer en snap het nog niet. Na ieder hoofdstuk is er een opdracht met de instelling die besproken werd, maar mijn foto klopt echt niet met die van de man die les geeft……..De foto’s variëren van helemaal zwart tot een rare oranje korrelige kleur tot over belicht en alles wat er tussen zit……..

de camera stond ingesteld op creatief> artistiek…….
te donker, niet goed van kleur en korrelig
te donker
overbelicht

IK nam de handleiding van de camera er eerst maar eens bij en ontdekte allerlei knopjes en instellingen waarvan ik het bestaan op mijn camera niet eens wist………..

Door ieder item in elk menuutje aan te klikken en na te zoeken, werd het beeld langzaam beter. Blijkbaar stonden er genoeg instellingen verkeerd……. Ik heb nu foto’s op de A stand genomen en het begint langzaam ergens op te lijken:

nog iets te donker
al wat beter……maar ik ben niet tevreden over de achtergrond
buiten op het balkon, handig zo’n potje narcissen….

Macrofoto’s hebben toch een beetje mijn voorkeur:

beetje te korrelig nog, maar op zich ben ik niet ontevreden……

Morgen weer verder met de cursus en misschien kan ik over twee weken het perfecte plaatje laten zien☺

Na al die grijze dagen ziet het er buiten in ieder geval een stuk leuker uit!

18 gedachten over “Cursus

 1. Vooral doen waar je plezier aan beleeft. Ik ken er eigenlijk niets van en ben tevreden met mijn smartphone foto’s, ik doe er verder eigenlijk niets mee. Ik volgde wel ooit een Photoshop cursus, maar gebruik dat vooral recreatief.

 2. Jouw foto’s in de A of P stand zijn van zichzelf al mooi Margriet. Een goede compositie en mooi lichtval maakt een mooie foto vind ik en dan kan ook in A of P stand.

  Als je foto’s in RAW maakt, moet je ze nabewerken in een bewerkingsprogramma als Lightroom of Photoshop, anders heeft het geen zin om in RAW te schieten. Dus als je goed bent in nabewerken, dan kun je een mooie foto, nog mooier maken.

  Maar ach, zo’n cursus houdt je ook van de straat, dus ook weer mooi meegenomen 🙂

  • Volgende activiteit is dan Photoshop leren….ik heb dat wel maar doe er niets mee en eigenlijk ben ik dat ook niet van plan. Normaal gesproken heb ik daar helemaal geen tijd voor……Dus zolang we binnen zitten, doe ik het nu voor de lol en anders schakel ik weer terug over op automatische stand en doe een klein beetje bewerken in Luminar.

 3. Nou ja.. als je het leuk vindt en je kunt weinig anders doen, waarom niet? Maar ikzelf begin er niet aan.. heb er ook de camera niet voor natuurlijk, maar gepriegel aan knopjes en instellingen, da’s niks voor mij en daar neem ik de tijd ook niet voor. Ik heb ook wel gezien dat mensen hun plezier in het fotograferen verloren door zo’n cursus.. als jou dat maar niet gebeurt, want dat zou echt doodzonde zijn!!

 4. Ik vind jouw foto’s, op de A stand blijkbaar, altijd heel mooi. Ikzelf fotografeer in de M stand maar niet in RAW. Dan moet ik de foto’s gaan bewerken en daar voel ik niets voor. Ik gebruik het oude Picasa nog steeds, daar kan ik mee lezen en schrijven.

 5. Ohh geweldig dit!!! Zo begon ik ook rond de eeuwwisseling en dat stopte al snel om het later in 2013 weer op te pakken… samen met schoondochter toen. Helaas werkt de inhoud van mijn hersenpan niet mee dus alles wat voorbij kwam in tal van cursussen is pleite maar gelukkig werkt schoondochters geheugen optimaal.

  Er is zoveel leuks te ontdekken als je je camera goed kent… een cursusleider zei ooit…. je kunt nog zo’n goede camera hebben maar als het oog je ontbreekt dan helpt dat niks… en wat mij betreft, heb jij er wel oog voor, dus het komt helemaal goed, het spreekwoord luidt niet voor niets: oefening baart kunst 😉

  Bovenal telt plezier natuurlijk, dat dan weer wel .

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!