De eerste paddenstoelen van deze herfst

Het is herfst. Zondag ging ik met onze kleindochter naar het Donckse Bos om paddenstoelen te zoeken. Ik was er ruim een week geleden ook al, maar toen waren er nog niet veel te zien. Inmiddels waren er flink wat bij gekomen na de regen. Van vorig jaar weet ik waar ik ze ongeveer kan verwachten maar op lang niet alle plekken was al wat te zien. Binnenkort dus nog maar eens een rondje doen.

Het was heerlijk weer, een stralend blauwe lucht, een zonnetje, een gezellig kwebbelende kleindochter naast mij. Wat wil een mens nog meer!

Herfst

Alhoewel het herfst is en eind oktober, hangen de bomen nog vol blad. en is er nog weinig verkleuring. Ik las dat dit komt door de warme september en oktobermaand.Er is ook nog geen nachtvorst geweest, dat doet het blad ook verkleuren.

Wordt het kouder, dan moeten bomen hun bladeren verliezen. Anders zouden ze met vorst uitdrogen omdat ze geen vocht meer kunnen opnemen terwijl bladeren vocht blijven verdampen. “Dat bladeren gaan vallen, wordt weer bepaald door vorst, de daglengte en temperatuur.”

Op dit landgoed staan veel eeuwenoude bomen. De kastanje hieronder is er een voorbeeld van, een magnifieke boom.

Hulst

Er staan ook over het hele landgoed verspreid heel veel hulst struiken. Het felle rood van de bessen sprong uit het groen

Het voordeel van vroeg opstaan is dat alles nog nat is van de dauw…..

Paddenstoelen

Alhoewel de paddenstoelen tijd pas begint, spotte ik toch al aardig wat soorten. Geniet even mee:

20 gedachten over “De eerste paddenstoelen van deze herfst

  1. Dat is snel gegaan.. er zitten mooitjes tussen! Moet ook eens naar de Donckse velden duidelijk! 😉 Maar ik ga van de week eerst eens met Jax naar het bos bij Waalwijk.. kijken of die mooie rood met witte stippen er al zijn..! 🙂

Leuk als je een reactie achterlaat!