De pioenroos ontluikt

Pioenroos/Paeonia

Sarah Bernard

In de tuin heb ik drie soorten pioenrozen staan.Dit jaar bloeit alleen de Sarah Bernard. De knoppen in de Dancing Butterfly zijn verdroogd en in de Festiva Maxima heb ik nog nooit bloemen gehad, terwijl de twee planten er nu drie jaar staan.

Ik vind de bloemen werkelijk prachtig.Als ze nog in knop staan verheug ik me al op de dag dat ze ontluiken.

Mieren zijn dol op een zoete stof, die wordt afgescheiden, de plant ondervindt geen hinder van de mieren.

Plekje in de zon

Een pioenroos plant je op een plek waar minstens 5 uur per dag zon is.Zo kan hij die mooie bloemen vormen.Bedenk dat pioenrozen er niet zo van houden om verplant te worden, dus kies een plek waarvan je weet dat hij definitief kan blijven staan.De plant kan heel oud worden.De grond moet niet snel uitdrogen en humusrijk zijn, maar een pioen houdt niet van een te natte plek. Planten van pioenrozen kan het best gebeuren in oktober of november.Plant de pioenroos niet te diep, de “neuzen” moeten ongeveer 4 cm onder de aarde zitten.Zet je ze te diep dan zullen ze geen knoppen vormen. De plant kan plm 1 meter hoog en breed worden, dus houd daar rekening mee.

Plukken en snoeien

Natuurlijk kun je de bloemen knippen en in de huiskamer in de vaas zetten.Ik kocht afgelopen week een bos bij een kweker in Dirksland die ze langs de weg verkocht.De dame vertelde mij om in de vaas een drupje chloor en 1 suikerklontje te doen.Daarmee zouden ze langer goed blijven. De soort die zij verkochten was heel toevallig ook Sarah Bernard, net als die in mijn tuin. Zo had ik een bos pioenen in de vaas zonder die van mijzelf af te hoeven knippen.

Na de bloei kun je de uitgebloeide bloemen uit de plant knippen maar het blad laat je staan. In oktober snoei je het blad dan helemaal weg tot 3 cm boven de grond.Ook kun je de uitgebloeide bloemen laten zitten want die vormen mooie zaaddozen.

Verzorgen

Ik geef zelf in het voorjaar koemestkorrels of zoals dit jaar biologische tuinmestkorrels. ik las dat je dit om de 6 weken kunt blijven doen om de plant mooi te houden. Zelf wist ik dat niet, dus ga ik vanaf nu doen.

Vermeerderen

De pioenrozen kun je goed vermeerderen, je kunt simpel een stuk af steken en elders weer planten.Het beste kun je de plant voorbereiden door na de bloei met de spa vast een ronde circel te steken en dat regelmatig te herhalen.Dan vormt de plant nieuwe haarwortels en kun je hem in het najaar verplanten. Het duurt wel weer 2-3 jaar voordat de plant bloemen zal vormen.

Geschiedenis

De pioenroos is vernoemd naar Paeon, een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was de mentor van Asclepius, de god van de medicijnen. Volgens de legende kreeg Paeon een pioenroos om hem te danken voor de zorgen die hij als arts aan andere goden verleende.

Pioenrozen werden van origine gekweekt om te gebruiken als medicijn! De wortels van dit ‘kruid’ werd gebruikt in traditioneel Chinese medicijnen om veel verschillende kwalen te behandelen: van maagpijn tot zenuwpijn. Paeonia suffruticosa is de officiële naam van deze bloem en wordt ook wel fùguìhuā genoemd: de bloem van de eer. bron https://www.bloomon.nl/blog/pioenroos/

Prachtig toch!

5 gedachten over “De pioenroos ontluikt

  1. Pioenen zijn niet alleen mooi maar de meeste ruiken ook zeer lekker. Ik heb nog nooit voedsel aan mijn pioenen gegeven alleen een goede portie compost na de bloei. Ik verwijder ook de zaaddozen en heb altijd wel 7 à 10 pioenen per struik. Fijn weekend.

  2. Had je de pioen die niet wil bloeien in een klein potje gekocht? Dan kan het even duren tot de wortel groot genoeg is. Ik lees dat je weet dat de ‘punten ‘ boven de grond moeten staan. Dat is de meest gemaakte fout. Vreemd dat die niet bloeit. Maandag zal ik een blog posten over pioenen, misschien heb je er nog iets aan.

    • Ik heb 4 pioenen tegelijk gekocht bij een kwekerij.Hiervan hebben de twee Sarah Bernards vorig jaar gebloeid, de andere twee helemaal nog niet. Dit jaar zat er 1 bloem in de ene pioen Sarah Bernard, maar die is verdroogd.De andere plant staat vol bloemen.Ik ben benieuwd naar jouw blog.

  3. Wat fantastische detail foto’s!! Omdat ik zo van deze rozen houd vind ik ze natuurlijk nog mooier..
    Ik koop ze hier in zeeland ook langs de kant van de weg…

Leuk als je een reactie achterlaat!