Aardbeien met suiker

De aardbeien worden nu in rap tempo rood en de pluk is begonnen.Vroeger kregen wij als kind de eerste aardbeien in het seizoen van mijn opa. Hij bracht het alsof je de hoofdprijs van de loterij gewonnen had.Heel geheimzinnig deed hij en we mochten vooral niets tegen mijn oma zeggen. De deksel ging van de suikerpot af en de hele aardbei gooide hij in de pot, schudde een paar maal en dan : smullen maar van die aardbeien met suiker!

Met mijn kleindochters plukte ik afgelopen week twee maal aardbeien. Zo gek als mijn opa deed, doe ik dan nog net niet.Op brood aten we ze gisteren zonder suiker, de aardbeien waren zo zoet van zichzelf, er was geen suiker nodig. Maar de kleindochters hadden ook wat aardbeien met een halve rijpe, halve witte kant geplukt. Ik prakte ze fijn voor over de toet, zoals de kleindochters dat noemen,maar deed er wel wat suiker voor het lekker door……

Dagelijks aardbeien

Het plukfeest begon afgelopen weekend met iets van 8 rijpe aardbeien maar dan gaat het snel opeens.De afgelopen dagen tijd heb ik dagelijks een pond kunnen plukken. Vandaag zelfs wel een kilo schat ik. Deze kunnen morgen naar onze kleinzoon…..

vers geplukte aardbeien
vers geplukte aardbeien

Bewaren van aardbeien

Aardbeien die je hebt geplukt, moet je ze eigenlijk meteen op eten, dat is het lekkerst.In de koelkast kun je ze wel even bewaren maar al snel slaat het bederf toe. Op internet vond ik deze tip een paar maal. Heeft een van jullie dat weleens uitgeprobeerd?

 • Doe een half glas witte azijn samen met één glas water in een grote kom.
 • Doe de vruchten in de kom en laat ze een paar minuten weken. Het azijn zorgt ervoor dat alle schimmelsporen verdwijnen. Deze schimmelsporen zorgen er namelijk voor dat je aardbeien sneller zacht worden en gaan schimmelen. Het water verkleurt snel door alle schimmelsporen die van de aardbeien zijn losgekomen.
 • Haal de aardbeien uit de kom, leg een keukenpapiertje in een vergiet en laat ze hierin grondig drogen.
 • Leg een schoon keukenpapiertje in de koelkast en leg vervolgens de aardbeien hier op.

Dankzij deze truc blijven je aardbeien veel langer goed! De aardbeien zouden geen zure azijnsmaak over houden aan hun badje. [bron Kookfans]

Invriezen, jam maken of ….

Ieder jaar maak ik wel een aantal potten jam van de aardbeien. Ik gebruik daar de halfzoete variant van geleisuiker voor.In de vriezer ligt ook rabarber te wachten om samen met de aardbeien tot aardbeien-rabarberjam gemaakt te worden. Wat ik zelf ook lekker vind is aardbeienpuree. Ik doe de aardbeien in de blender en maak er puree van.

Daarna vries ik de puree in kleine bakjes in. De hele winter genieten we dan nog van de smaak van de eigen aardbeien in bv een smoothie, over de vla of yoghurt of over ijs.

Er zijn natuurlijk tig recepten te vinden met aardbeien, van taarten of andere baksels, van smoothies, pannekoekjes tot salades. Een van mijn guilty pleasures is een hele simpele: een beschuitje dik belegd met zoete aardbeien en dan toch nog een laagje suiker erover, mmm……

aardbeien met suiker
beschuitje met besuikerde aardbeien, net een gebakje!

Aarbeienrassen

Wij hebben verschillende rassen in de tuin. Afgelopen herfst kocht ik bij van der Wal nog 2 nieuwe rassen, Elsanta[ een vroeg ras] en Polka[ een middellaat ras] Net als de andere rassen hangen er nu overal rijpe vruchten aan. Wat nou, vroeg, laat of middellaat ras? Heel eerlijk gezegd, zie ik ook geen enkel verschil tussen de aardbeien.Ze geven rijpe vruchten op hetzelfde moment.Ik las wel dat je bij de late rassen de bloemen zou moeten dunnen om de oogst te rekken. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik dat dus niet heb gedaan.

deze bloemen worden aardbeien

Een paar weken terug had ik al onder alle bloemknoppen stro gelegd zodat de aardbeien droog liggen, niet wetend dat het bijna maandenlang droog zou blijven. Door het stro blijft de grond eronder wel langer vochtig, wat dan met die extreme droogte weer goed is voor de aardbeienplanten. Bijkomend voordeel voor ons is dat de pissebedden, die wij ontzettend veel hebben, van de aardbeien af blijven.

Water

In de afgelopen droge tijd heb ik de planten wel regelmatig wat water gegeven. Een aardbei bestaat immers voor meer dan 90% uit water. Dat water moet ergens vandaan komen! Dus als de planten vol in bloei staan en de vruchtvorming start, bewater ik ze regelmatig zodat de aardbeien zich goed kunnen ontwikkelen. Geef het water rond de voet van de plant maar niet over de vruchten, die rotten namelijk snel.

Ik heb al eens eerder geschreven over de aardbeienplanten die in de gehalveerde rioolbuizen staan in onze tuin.Die drogen wel snel uit en geef ik om de twee/ drie dagen wat water

Uitlopers

Aan veel planten zie ik nu al lange uitlopers komen. Ik haal ze er meteen af om de plant niet te veel kracht in die uitlopers te laten steken. Na de oogst laat ik wel wat uitlopers groeien om een aantal planten te gaan vervangen. Ik doe dat om de drie jaar.Het stekken van aardbeien is erg makkelijk. Je laat 1 plantje aan zo,n uitloper zitten, de rest knip je weg. Uiteindelijk vormen zich worteltjes en het stekje kun je in een potje aarde doen terwijl hij ook nog aan de moederplant vast zit. Als hij goed geworteld is, knip je hem los.Staat de plant in de volle grond, dan zul je zien dat het miniplantje zich zelf al gehecht heeft in de grond naast de moederplant.

Als je je planten niet hoeft te verjongen, knip dan alle uitlopers weg. Als je ze laat zitten kunnen ze uitgroeien tot een meterslange sliert met meerdere planten.Die vervolgens ook weer nieuwe stekjes gaan maken en er een wirwar van planten ontstaat.Hieronder zie je een foto van een lange uitloper met wel 5 stekjes eraan.

4 gedachten over “Aardbeien met suiker

 1. Lekker hé zelfgekweekte aardbeien. Heb zojuist nog van een heel bord aardbeien genoten. Ik doe er graag wat brijne suiker bij.
  In België is het extreem droog, maar morgen voorspellen ze regen. Afwachten.

 2. Die aardbeien van jullie zien er zalig uit.
  Als ik denk aan die rabarber-aardbei jam loopt t water mij in de mond [haha..]
  alhoewel idd de ene aardbei de andere niet is…Ligt aan t soort.

  Aaron zal er morgen vast lekker van smikkelen…
  Was weer n leuk stukje,er komt gelukkig regen aan voor de tuin ,nu maar hopen dat het genoeg is [denk t niet]

 3. Hier ook een massa aardbeien en frambozen.Heel leuk hé uit eigen tuin te kunnen plukken.Een paar goede regenbuien zal de tuin goed doen.Hier kregen er vandaag al een flinke bui over de tuin

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!