De tuin deze week

We zijn alweer over de helft van augustus en veel zomer is het niet geweest. Het was een raar tuinseizoen, door het wisselvallige weer.Waar de ene plant het geweldig deed, groeide een ander helemaal niet of werd opgegeten. Gisteren deden we weer een rondje wieden en maaien en lag de tuin er weer netjes bij. Buurvrouw Ria met wie ik even stond te praten en wat stekjes en zaden ruilde, zei: bij jullie staat zelfs het onkruid recht. Ik moest er wel om lachen, ze bedoelde dat er nauwelijks onkruid staat, terwijl in haar tuin tijdens hun vakantie het onkruid ongeveer ontploft is. Maar ze heeft gelijk, onkruid heeft niet veel kans in onze tuin…….

Snoeien doet bloeien

Dit jaar bloeien onze lavendels niet zo uitbundig, een paar overleefden de winter zelfs niet. Toen ik foto’s zag bij Hetty van Tuinverhalen van grote bossen lavendel, vroeg ik wat zij eraan doet om ze zo te krijgen. Ze antwoordde dat ze na de bloei ze flink terug snoeit. Zodra er geen bijen meer op vliegen kun je ze snoeien.Van de kweker in Bruinisse waar wij onze planten kochten hadden wij gehoord om na de bloei de bloemen te knippen zodat er een tweede bloei volgt en ze dan in het najaar te snoeien. Dat ging een paar jaar goed en had ik ook grote bossen, maar misschien is de koude winter ze dit jaar funest geworden. Afijn, ik heb nu 1 plant helemaal terug gesnoeid, de andere bloeien nog dus laat ik nog even. Inmiddels begint de gesnoeide struik alweer uit te lopen:

Struiken zoals de hibiscus en vlinderstruik moet je ook snoeien, zij bloeien op het nieuwe hout.Het beste doe je dat in maart.In onze tuin hebben we een witte en paarse hibiscus die nu in bloei staan.

De vlinderstruik die tussen de buren en ons in staat is inmiddels wel 4 meter hoog, hij wordt druk bezocht door allerlei insecten en vlinders.

[metaslider id=12842 cssclass=””]

De tuin in bloei in augustus

De tuin staat er mooi bij, er bloeit veel:

Fruit

De appels en pruimen beginnen ook rijp te worden. De eerste potten appelmoes en pruimenjam staan op de plank. Vorige week maakte ik al bramenjam. De stoofperen en moesappel bomen hangen bomvol.

Groente

Op de foto kun je zien dat de prei goed aangeslagen is, we bestelden ze via marktplaats☺[klik]

We aten ook de eerste worteltjes, de aubergines en paprika’s gaan het niet worden dit jaar Zij vielen ten prooi aan onze vrienden, evenals de courgette. Doet de plant het eindelijk eten ze de courgette op.

Ik heb tot nu twee courgettes kunnen plukken, haha! Maar het mag de pret niet drukken, want wat een weelde deze tuin…….Ik kan nog wel duizend foto’s toevoegen maar zal het hier maar bij laten……….

30 gedachten over “De tuin deze week

 1. Weer mooie foto’s Margriet! Wat die lavendel betreft, wij snoeien die ook ieder jaar terug, maar doen dat 1 keer per jaar, begin maart, tot 5 cm boven de grond. Dat klinkt heel rigoreus, maar ieder jaar komen ze daardoor weer heel mooi op en bloeien welig!! Iedere vijf jaar je planten vervangen is ook niet nodig, want als je ze ieder jaar kort snoeit, dan komen ze vanzelf weer mooi op! Onze lavendel staat al bijna 8 jaar in onze bakken, en we hebben ze nog nooit moeten vervangen. Uiteindelijk zaaien ze zichzelf ook weer uit. Ik laat de bloemen zitten na de bloei, want zo kan ik er nog van genieten in het najaar. Af en toe snoei ik er wel wat af, omdat mijn buurvrouw er geurzakjes van maakt voor in haar kledingkast.

  • Zo zie je maar dat iedereen het dan toch weer anders doet….Ik heb inderdaad een aantal nieuwe stekjes staan doordat ze zich hebben uitgezaaid…..Snoeien na de eerste bloei om een tweede bloei te stimuleren werkt wel heb ik ervaren…….

   • Ja, dat klopt! Maar dat is heel erg afhankelijk van het weer heb ik zelf al ervaren. Ik heb het eens een jaar geprobeerd, maar dat wilde toen niet omdat die Indian Summer het liet afweten! hahaha. Vandaar dat ik nu alles laat staan tot maart volgend jaar, dan gaan ze weer kort. 😉

 2. Wat staat jullie tuin er netjes bij .Mijn kiwi’s, bramen frambozen en vijgen doen het goed. Mijn driuiven vallen af door regen en wind.Maar de bladeren vallen hier al bruin van de bomen. Hier is de hersfst al begonnen

 3. Wat een weelde in jouw tuin.
  Hier slaat de Hibiscus al 3 jaar niet goed aan, weet niet hoe het komt.
  En binnenkort maak ik de eerste potten appelmoes en ga ik toch eens proberen de lavendel terug te snoeien, wie weet krijg ik nog iets in het najaar?

  • Ze staan bij ons op een warme plek, maar de een staat zelfs in een pot en doet het al een paar jaar goed daarin. Ik geef altijd wat kalk in het voorjaar…….Ik weet niet wat voor grond jullie hebben? Om de lavendel nu nog te snoeien voor een bloei in het najaar is misschien wat laat, maar je kunt het proberen……..

 4. Ik doe weer tips op hier.. wist dat niet van de lavendel, dat je dat terug moest snoeien.. hopelijk kan ik het nu beter over gaan houden dan!
  Toch nog veel prachtigs in je tuin ondanks deze flutzomer! En lekker veel fruit! 😉

 5. Bedankt voor de link. Ik heb ook weer wat van je geleerd. De hibiscus bloeit op het nieuwe hout. Mijn 25 jaar oude hibiscus heb ik nog nooit gesnoeid. Daar gaat de schaar in. Na de bloei.

  • Ik weet niet of ik het na 25 jaar nog aan zou durven om te snoeien☻ De witte hibiscus was helemaal uit zn fatsoen gegroeid en hebben we tot de stam terug gesnoeid en is weer prima uit gelopen, maar die was geen 25 jaar oud……..

 6. Prachtig al die bloemen. Laatst hoorde ik nog een tip voor de slakken: gewoon rond de planten een beetje kattenbakvulling strooien. De scherpe kantjes van het zand zijn niet geliefd door de slakken.

 7. Prachtig!!!! Lavendel idd terugsnoeien meteen na de bloei , niet te diep ….en iedere 5 jaar ( ongeveer) vervangen voor nieuwe planten .
  De blauwe winde doet t goed

 8. Wat een kleurentinten in jullie tuin! De hibiscus staat er tiptop bij en dat met zo’n rotweer. Voor de groenten een heel raar seizoen. Toch hebben jullie nog wat kunnen oogsten en wecken en diepvries.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!