Echt weer voor: zaden opruimen

Afgelopen week viel een nieuwe zadengids in de bus. Dan gaat het meteen kriebelen hè! Degenen die een [moes]tuin hebben, herkennen dat vast wel. Maar om te gaan bestellen, moet ik eerst eens mijn zaden gaan opruimen en uitzoeken wat ik nog allemaal aan bruikbare zaden heb. Het is er echt weer voor, regen, mist, regen.

Overal in huis staan bakjes en bekertjes met bloemetjes te drogen. Een tas vol restjes zaden die ik pas mee naar huis nam vanaf de tuin, staat onder de kapstok. Zakjes met gedroogde zaadjes kom ik op gekke plaatsen tegen, in mijn nachtkastje bijvoorbeeld☻ Dat waren zaadjes van de oranje slaapmutsjes die ik apart had gelegd om in de zomer mee naar Marthy in Frankrijk te nemen. Toen we op vakantie gingen, heb ik het hele huis door gezocht maar ik kon ze niet meer vinden.Nooit meer aan dat nachtkastje gedacht, ook niet de meest logische plek hè…[ dus Marthy, als je ze alsnog wil hebben, stuur ik ze naar je op!]

Uitzoeken

Eerst maar eens alles op de tafel verzameld. Aangebroken zakjes gecontroleerd op houdbaarheidsdatum en de eigen zaden opgeruimd in doosjes en zakjes. Bij veel had ik netjes een geeltje gedaan met de naam van de plant, maar bij een aantal ook niet. Het idee van dat weet ik straks nog wel, gaat helaas niet op.Zou het de leeftijd zijn? Ik heb geen idee meer wat het is. Zaden van de juffertjes of de akelei? van de paprika of peper? van welke pompoen waren die ook al weer? Een bak vol pluizige dingen….geen flauw idee meer

Die zaai ik dan straks maar met een label: “geen idee wat”…en zie wat erop komt.

Het schonen is best even een klusje

Onderweg in Frankrijk plukte ik soms wat langs de kant van de weg, het enige wat ik mij nog herinner is wilde tijm.Dus dat wordt ook een verrassing.

Opgeruimd staat netjes

Na een poosje uitzoeken, labeltjes schrijven, zakjes vullen etc, zit alles weer per zaai-maand in bakjes. Nu kan ik me gaan verkneukelen in de zadengids. Wat zullen we allemaal nemen?????

Nu alles opgeruimd is, is er in het raamkozijn plek voor het volgende experiment, maar daarover in een volgend blogje weer meer……

14 gedachten over “Echt weer voor: zaden opruimen

 1. Oeiii dit vind ik wel heuull dapper 😉

  Ik ben nu sinds een klein jaar met stekjes bezig (deed ik vroeger ook, ooit mee gestopt, geen idee meer waarom enzo… en begin dit jaar weer mee begonnen om een vriendin die zou gaan verhuizen en blut was toch met wat groen in de vensterbank te kunnen laten starten, weer begonnen) …zo leuk om te doen en het oogt ook nog eens heel leuk
  een 2e stap was stekjes ruilen/krijgen etc voor in de tuin… ook hier de ‘fout’ van naam vergeten etc dus verrassend wat wel/niet opkomt maar dat maakt het ook leuker

  Misschien heb ik ooit het lef te doen wat jij hier ook doet… met zaden aan de slag … ik ben benieuwd wat het doet (en nee een moestuin hebben we niet en die gaat er ook niet komen… ik hou het maar bij kamerplanten en wat groei-bloei in de tuin)

  zwaaai

  • Leuk om te lezen Melody. Ik ben zelf ook erg van stekken, heb nu ook meerdere stekken in de vensterbank staan. Leuk om te doen en het scheelt ook veel geld als ik soms zie wat ze bv voor een makkelijk te stekken pannenkoekenplant vragen. Dank je wel voor je reactie en je bezoek aan mijn blog, hoop dat je nog eens terug komt!

 2. Och, ik ben dat weer allemaal vergeten te plukken en te verzamelen.. jij kunt het misschien soms niet meer vinden of vergeten zijn wat het precies wás, maar je hébt het..! 🙂

 3. Haha, prachtig die pluisjes. Ik weet het ook nooit meer als ik het niet direct op schrijf. Heb dat ook met zaaien.

  Leuk, nieuwe moestuinplannen maken. Het is er uitstekend weer voor. Lekker binnen.

 4. Wat goed zeg, en zo keurig. Ik, met ons piepkleine tuintje, heb toch ook zaadjes opgeruimd. Onderweg geplukt van goudsbloemen, afrikaantjes en oostindische kers. Binnen gedroogd en nu in een doosje met vakjes

Leuk als je een reactie achterlaat!