Emoties

Feestdagen komen er aan. Een periode die dit jaar voor mij gepaard gaat met emoties. Alleen naast de kerstboom. Een nieuw jaar in aantocht om aan te beginnen, alleen.

Ik sluit een jaar af wat grote veranderingen bracht. De grootste uit mijn leven. Na een lang huwelijk ging ik alleen verder. Ik sprong in het diepe en wist niet wat ik teweegbracht.

Alles is goed gekomen, ik vond eerst een antikraak huis en kort daarop een appartement in de gemeente waar ik al 40 jaar woon. Ik ben echt zo dankbaar dat ik dit geluk heb gehad, want hoeveel mensen zoeken en zoeken en vinden geen ander huis.

Een baan vond ik bij mijn zoon, dus de financiële zorgen waren ook maar van korte duur.Ik moest mijn leefstijl aanpassen, zuiniger leven maar so what?

Mijn website gaf ik een andere naam, dat hebben jullie kunnen zien. Choices, Changes, Chances. Zo voel ik het, een keuze die verandering brengt en nieuwe kansen geeft.

Troost

Ik kan vaak hoop, moed, troost, steun putten uit teksten, gedichten, liedjes.

Het lied van Maan sprak mij een tijdlang aan

Ze zit hier alleen in de trein
En ik duik in mijn jas
En kijk uit het raam
En ik vraag me af
Hoe zou het voelen mezelf te zijn
Want soms doet het pijn als ik huil
Maar ik lach……………..

Niet alleen

Inmiddels ben ik wel alleen, maar voel mij niet eenzaam. Ik kreeg steun van allerlei mensen. Sommigen kende ik daarvoor maar oppervlakkig bv als “tuinburen” en inmiddels is er een vriendschap uit ontstaan, zonder volkstuin. Ook waren er oud-collega’s die mij opzochten, appjes en ontmoetingen van familie die ik lang niet had gezien. Nieuwe mensen kwamen op mijn pad. Ik kreeg veel aardige reacties van jullie, mijn lezers. Sommigen mailden mij apart, hartverwarmend! Emotionele gesprekken met mijn kinderen, mijn moeder, het heeft mij allemaal op mijn nieuwe weg geholpen.

Na een periode bleek dat mijn ex man en ik toch als “vrienden” verder konden. Niet met elkaar, maar ook niet zonder elkaar. Drieënveertig jaar samen vlak je niet zomaar uit.Ik ben blij dat het zo is gelopen en we niet met ruzie uit elkaar zijn gegaan. Nog steeds kan ik hem om raad vragen, hem even bellen of appen, hoe waardevol is dat. Twee maal in de week eten we samen voordat we gaan werken in de avond. Pas gingen we een weekendje naar Drenthe, wat niet raar of ongemakkelijk voelde.

Er zijn mensen die het waarschijnlijk gek vinden maar ik kan me er niet druk om maken wat een ander denkt. Alhoewel ik menig traan heb gelaten, heb ik voor mijn gevoel de juiste keuze gemaakt. Ik geef nog steeds om mijn ex man, maar de letterlijke afstand geeft mij lucht en ruimte. Wat altijd blijft zijn onze kinderen, onze kleinkinderen, onze herinneringen.

Emoties in een lied

Vandaag las ik de blog van Bertie en stuitte op een mooi nummer.Ik kende het niet, de zanger had ik ook nooit eerder gehoord.

Finbar Furey is een bekende Ierse uilleann pipes speler. Hij is geboren als kind van een travellersfamilie.

Ik deel het nummer hier ook, net als Bertie deed in haar blog. De songtekst in zijn geheel is niet te vinden, maar de mooie melancholische melodie en de woorden die ik versta, spreken mij aan.Ik hoor er mijn emoties in.

“I’ll take a glass of life and drink it down
To the memories we’ve made, the love we’ve found
To the days that have gone, the years that have flown
And the hope that still burns, like a fire in my own”

Wens

Ik weet zeker dat jullie allemaal deze dagen in gaan met je eigen emoties, blijdschap of juist verdriet, je eigen angsten, je eigen herinneringen, je eigen hoop.

Ik wil jullie vanuit Ridderkerk fijne dagen toewensen met wie je de kerst ook doorbrengt. Ik kan het gelukkig, net als altijd, weer vieren met al mijn kinderen, kleinkinderen en mijn vriend B. Het nieuwe jaar zie ik vol vertrouwen tegemoet!

21 gedachten over “Emoties

 1. Een menst staat voortdurend voor keuzes en is daar zelf verantwoordelijk voor. Jij hebt je dappere keuze ook gemaakt en het goed goed met je. Voor 2024 wens ik je alle goeds en veel gezondheid.

 2. Mooi en eerlijk beschreven zoals je t afgelopen jaar heb beleefd..en met n positieve blik op de toekomst! Fijne dagen Margriet

 3. Het is een zwaar jaar voor je geweest maar je hebt ook veel bereikt in je eentje
  Je heb je zelf herpakt en gaat vol positiviteit het nieuwe jaar in.
  Margriet je moet maar zo denken het kan alleen maar beter worden.
  Ik wens je fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2024 ,geniet ervan!

 4. ha die Margriet
  je vertelt het goed , mooi is toch net ff anders , maar de volgende zin die ik las zei het allemaal
  ” Er zijn mensen die het waarschijnlijk gek vinden maar ik kan me er niet druk om maken wat een ander denkt ”
  leef je leven , het duurt maar even
  komt bij jij en je ex kunnen goed samen door 1 deur , houden zo , zou ik zeggen

  rustig weekend groet

 5. Wat een mooi en oprecht logje. Ik herken zoveel van mezelf en mijn scheiding hierin… ondertussen al bijna 25 jaar geleden, maar toch. Kerstavond vieren wij samen met mijn dochter en haar gezin, plus mijn ex-man en zijn vriendin. Wij kunnen het nog steeds goed vinden met elkaar. Ik vind dat wij gelukkig gescheiden zijn en dat goed hebben gedaan. Beter zo dan ongelukkig getrouwd blijven.
  Fijne kerstdagen!

 6. Ik mocht je volgen het voorbije jaar en ik leerde je kennen als een warme, wijze vrouw. Je weet wat je wil, je zocht een eigen mooie weg en vooral, je vond hem!
  Fijn dat je goed overeen komt met je ex-man, was het maar overaltijd zo!
  Voor jou een fijne kersttijd met de mensen die je graag ziet.

 7. Ja, dat was een bijzonder jaar voor jou, met levensveranderende beslissingen.
  Nu alles min of meer op z’n pootjes terecht gekomen is kun je er hopelijk uiteindelijk met een goed gevoel op terugkijken.. uit dit postje blijkt in ieder geval van wel.
  Maak er wat van, van de feestdagen.. maar dat zal met al die warme mensen om je heen wel goed komen denk ik.
  En voor volgend jaar hopelijk een wat rustiger vaarwater! 😉

 8. De beste wensen terug. 😉
  Hoe triest een scheiding ook kan zijn, het is goed dat je jezelf weer bijeengeraapt hebt en een moeilijke tijd bent doorgekomen.
  Veel succes.
  De sfeer van deze song zal je wel aanspreken.

Leuk als je een reactie achterlaat!