Drenthe

Vrijdag vertrokken we eind van de ochtend naar Drenthe. We hadden een vakantiewoning geboekt bij het gevangenismuseum in Veenhuizen. De vakantiewoning is onderdeel van het Tweede gesticht, zoals dit complex genoemd wordt. Tijdens Corona waren we ook in Veenhuizen maar was het museum gesloten.

Onderweg naar Drenthe zagen we op de temperatuurmeter in de auto dat de temperatuur onder 0 graden zakte en we zagen her en der sneeuwresten liggen en berijpte bomen. Net een kerstkaart!

Rond half 4 reden we Veenhuizen binnen en meldden ons bij de receptie van het museum, waar we de sleutel zouden krijgen. De vakantiewoning ziet er van buiten best klein uit, maar was verrassend ruim aan de binnenkant. Modern, schoon en er leek niets te ontbreken. Wij hadden het huisje links op de foto, op de hoek.

Alle huisjes hebben een naam boven de deur. Die van ons heet Zorg en Vlijt.

Korte geschiedenis

In Veenhuizen (ook wel Hollands Siberië genaamd) en Ommerschans kwamen strafkolonies. Deze vormden een plek voor landlopers, weduwen, wezen en bedelaars, maar ook voor inwoners van de kolonie die gestraft werden omdat ze iets hadden misdaan. Vanuit tientallen plaatsen uit het hele land werden mensen hierheen gezonden.Veenhuizen kreeg drie gestichten. In 1859 nam de Rijksoverheid de gestichten van de Maatschappij over en werden de gestichten alleen nog gebruikt voor gevangenen en verpleegden. Nadat de moderne verzorgingsstaat kwam, met werkloosheidsuitkeringen en gezondheidszorg voor iedereen, was armoedebestrijding met het systeem van landbouwkoloniën niet langer nodig.In 1970 verdwenen de verpleegden en maakten de gestichten plaats voor gevangenissen.Tot 1984 was Veenhuizen een gesloten gemeenschap, het dorp was alleen toegankelijk voor gedetineerden en personeel. Het Tweede Gesticht bleef bewaard: hierin is nu het Gevangenismuseum gevestigd.[ bron www.gevangenismuseum.nl]

Rondje buitenkant

Nadat we een kop koffie met een stuk van mijn zelf gebakken appeltaart op hadden , gingen we een rondje lopen. Op de hoek voor ons huisje staat dit bewakershuisje.

Op de luchtplaats:

Er stonden verschillende voertuigen geparkeerd waarin gedetineerden vervoerd werden. Daaronder twee gepantserde auto’s waarin oa Holleeder vervoerd werd.

Nog steeds geen rood met witte stippen

Aan de voorkant van het complex zag ik paddenstoelen in het gras. Ik kijk uit naar die rood met witte stippen, maar deze zijn het niet. Een laagje sneeuw lag nog bovenop de hoed, dus een foto waard.

Inmiddels begon het te schemeren en liepen we terug naar ons huisje.

Dit gebouw wat een kazerne van de marechaussee is geweest zien wij vanuit de woonkamer.

Zaterdag gaan we het museum in, wordt vervolgd

11 gedachten over “Drenthe

  1. Pingback: Emoties - Choices, Changes, Chances [ volkstuinvanbemar]

  2. Pingback: the help essay

  3. Pingback: Veenhuizen - Choices, Changes, Chances [ volkstuinvanbemar]

  4. Pingback: Gevangenis museum - Choices, Changes, Chances [ volkstuinvanbemar]

  5. Wij zijn daar in 2021 geweest.. toen we in Drenthe twee weekjes kampeerden. Het geheel heeft echt een bijzondere sfeer vond ik.. en zoals toen jullie er waren, met dat lichte laagje poedersuiker, helemáál! 🙂
    Die besneeuwde paddenstoeltjes vind ik toch ook al erg sprookjesachtig hoor! 🙂

  6. Laat ik nu net mijn kerstkaarten hebben gemaakt met eigen foto, maar zo sfeervol als die van jou is hij niet. Prachtig! Het lijken mij knusse en gezellige vakantiehuisjes, en dat in een toch wel aparte omgeving. Drenthe is vooral ook mooie natuur! Geniet verder daar.

Leuk als je een reactie achterlaat!