Eten of gegeten worden

Net als wij hebben dieren en planten voedsel nodig om te kunnen leven.
Voedsel geeft energie, dat een dier nodig heeft om te kunnen bewegen en te groeien.

Dieren eten planten, andere dieren of allebei. Maar worden vaak ook gegeten door andere dieren.Afgelopen vrijdag zag ik nog een naaktslak aan een dode muis knagen. Ik nam een foto maar ik plaats hem maar niet, zag er echt onsmakelijk uit….
Het eten en gegeten worden noemen we de voedselkringloop.

In een bos leven veel planten, dieren en schimmels samen in een leefgemeenschap. Allemaal hebben ze voedsel nodig om te groeien en daarom eten ze elkaar. Neem een eikenboom. Rupsen eten blaadjes van de boom, merels eten rupsen en buizerds eten merels. De buizerd heeft weinig vijanden. Ooit sterft de buizerd, dan eten insecten en schimmels de resten op. Schimmels maken mineralen die de eikenboom weer opneemt om te groeien. Daarmee is de kringloop rond.

Insecten en schimmels zijn afvalopruimers, Ze breken dood materiaal in steeds kleinere stukjes. Een voorbeeld van een schimmel is een paddenstoel. Paddenstoelen zijn eigenlijk ‘vruchten’ van schimmels die onder de grond of in dood hout groeien.

deze foto nam ik gisteren in onze tuin. Onder een hortensia zag ik deze paddenstoeltjes.Er ligt veel gesnipperd hout onder de struik.

Schimmels worden bij hun taak geholpen door insecten en andere ongewervelde dieren die leven in de bodem. Deze diertjes knagen het dode materiaal in stukjes of poepen onverteerd materiaal uit.Denk maar eens aan een dode boom met allemaal paddenstoelen erop….Na verloop van tijd zie je er niets meer van en is de boom weer omgezet in voedingsstoffen, klaar voor gebruik door andere organismen. bron Naturalis

Eten of opgegeten

In onze tuin zie je ook dat er gegeten wordt of dat er opgegeten wordt:

Ik schreef vorig blog al over de spinselmot, ook zo’n opeter. Afgelopen week zag ik opeens dat er veel bessen op de grond lagen, ik keek nog eens goed tussen de takken. Er hing werkelijk geen bes meer. Takken waren geknakt. We waren te laat met een net en de duiven zijn mij voor geweest. Vorig jaar hadden we wel op tijd die netten erover gehangen, maar dom van mij, ik had er nu niet aan gedacht. We zijn zo druk bezig in dat nieuwe stuk tuin………Geen bessensap dit jaar, jammer.

foto van vorig jaar, de bessen hangen veilig onder een net

Maar die duiven waren niet de enige, eerder deze week was ik bezig in de tuin en zag uit mijn ooghoek iets bewegen. Ik dacht weer een rat, want daar heb ik pas oog in oog mee gestaan, getver…. Maar nee, er liep een fazant ook doodleuk bessen” te plukken”.

De glasvleugelspinnedoder hieronder sjouwt een spin en een larve van een lieveheersbeestje met zich mee

Met sommige hulp zijn we als moestuinders blij, met andere minder. Een lieveheersbeestje wat de luis opeet, prima. Op de foto hieronder kun je de luizen goed zien.

De larven van deze bosbandzweefvlieg houdt ook van luizen:

Een pyamawants doet niet heel veel kwaad:

de pyamawants leeft van diverse schermbloemigen, zoals de bloem van wortel en pastinaak

Een wesp boort in een rotte plek van een appel:

Wespen kunnen wel overlast bezorgen bij bijvoorbeeld de rijpe druiven en ander rijp fruit.

Atalanta’s, wespen en allerlei andere insecten op rottend fruit wat uit de boom gevallen is en in het net is blijven hangen:

Ach, er zijn zoveel opeters en dat is allemaal prima. Het hoort er ook wel bij op zo’n tuin. Zeker als je geen chemische middeltjes wilt gebruiken om ze tegen te houden.

Jammer ja, als de bessen opgegeten worden of dat de duiven de mais eerder gevonden hebben dan ik. Of dat ik opeens een krioelende hoop rupsen van het koolwitje op de bloemkool zie. Het is ook wel weer mooi om dat te zien.

Maar toch,een naaktslak die de koolplantjes weer kaal eet of mijn net geplante zinnia’s, die kan ik niet uitstaan. Met mijn schaar ga ik weer op jacht naar naaktslakken.Het is gelukkig nog niet zo erg als afgelopen jaar, maar met de nattigheid zijn zij ook weer van de partij.

En van de aardbeien moeten ze ook afblijven…………. Maar ook die heb ik niet beschermd dit jaar. Anders leg ik altijd al vroeg stro tussen de planten, zodat de aardbeien droog liggen. Ook daar leggen we altijd een net over de bakken. Maar dat is er ook bij in geschoten dit jaar. Nou als ze dan maar wat voor ons overlaten en niet uit iedere aardbei een hap nemen. Inmiddels heb ik al bijna een kilo geplukt….We moeten nu wel snel netten over de kersen gaan hangen, want anders zijn die ook verdwenen. Vorig jaar zaten daar vooral weer huisjesslakken in te eten.En die laten zich niet door een net tegen houden.

Deze merel was blij met de los geharkte natte aarde, ze kon makkelijk wormen vinden voor haar kroost.

Compost

In de tuin hebben we twee compostbakken staan. Als je daar in kijkt en even om woelt, dan zie je opruimers in overvloed. Dikke mestpieren, pissebedden, duizendpoten, oorwurmen en slakken. Daar kunnen ze hun gang gaan en zorgen ervoor dat alle planten en groenten resten weer mooie aarde wordt.

De leukste opeters

Deze opeters mogen alles van mij. Ik vind het allemaal goed en leuk……

bah, een braam, niet lekker oma
wauw, een grote bloemkool “geplukt”
mmm, aardbeien
doperwtjes plukken
snijbonen, kun je dat eten?
zijn die bramen nu nog niet rijp……

Het seizoen is net begonnen, dus we zijn benieuwd wat er dit jaar allemaal op te eten valt……

12 gedachten over “Eten of gegeten worden

  1. Jullie zijn al fijn aan het oogsten. Hier al wel sla, peultjes, aardbeien, physalis, radijsjes. Maar met sommige te laat kunnen beginnen door de miserie met de rug Natuurlijk kan ik niet zoveel zetten als jullie in de tuin maar ben er best tevreden mee

  2. Mooie foto’s van de leukste opeters!
    Voor de andere opeters heb ik het niet zo. De huisjesslakken eten onze hosta’s op en daar ben ik niet blij mee.

  3. Waar eten is, zijn ook eters te zien…. in de natuur is het niet anders dan bij de mens (want die hoort ook tot de natuur, al komt zijn voeding met een omweg uit de natuur). De kringloop in de natuur is tevens de garantie van zijn voortbestaan, niets gebeurt zonder enige reden, hoe onlogisch of wreed het soms in de ogen van de mens lijkt.

  4. een prachtig en interessant blogje
    ja de voedselkringloop gaat zijn gang , en als je niet oplet eten ze je groente en fruit op
    en dan hebben de andere opeters niets , dus bramen niet lekker maar aardbeien wel 🙂

Leuk als je een reactie achterlaat!