Eten uit eigen tuin

Ondanks een drukke afgelopen week, waarin we nauwelijks op onze tuin zijn geweest, hebben we afgelopen dagen wel iedere dag uit eigen tuin kunnen eten.

Zo hadden we: doperwten,sugarsnaps,tuinbonen,sperziebonen,snijbonen,kroten,prei,courgette en de eerste paar tomaatjes. Ook de uien en knoflook zijn uit de grond. Aardappelen haal ik nu per paar kilo voor direct gebruik uit de grond, de rest blijft er nog even in.

Ik maakte met de groenten oa soep,tuinbonen met kerrierijst,preischotel en een wok-gerecht.De kroten gingen in de diepvries en naar zoon en schoondochter.Ik vroor lavas in om straks in de winter op voorraad te hebben voor oa in de erwtensoep, daar vind ik het zo lekker in!

Veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen heb ik momenteel niet, dus het blijft bij de bekende bereidingen.Sperziebonen met aardappel en een balletje is gelukkig ook heel lekker! Het lijstje op de website onder het kopje “koken uit eigen tuin“breidt hierdoor nog niet uit.

Koud in de regen

Gisteren hadden we gepland om vanaf het eind van de ochtend naar de tuin te gaan en de hele dag te blijven.Eenmaal daar begon het steeds te regenen en onweren.We hebben nog wel wat gedaan,maar zijn uiteindelijk naar huis gegaan.In de regen was het zelfs koud!

Thuis gekomen heb ik een pan tomatensoep gemaakt en een fotoboek afgemaakt van de laatste vakantie.Ik heb ook ook een aantal foto’s zitten bewerken.Zo was ik afgelopen week op een middag met de oudste kleindochter met de bus naar het centrum van ons dorp gereden.Het was voor haar de eerste keer in een bus.Altijd als ze er een zag rijden, riep ze dat ze daar ook in wilde……Helemaal geweldig vond ze het! Ze was er opgewonden van , wat een belevenis: wat ze allemaal zag zo hoog boven de auto’s gezeten!

Je staat er zelf niet meer bij stil, maar voor zo’n klein kind is het leven steeds wéér iets nieuws ontdekken.Voor de gelegenheid had ze een jurk aan en haar tasje mee, de ijdeltuit! Zoonlief vond haar zo wijs in de bus zitten, die zag haar bijna al zelf met vriendinnen met de bus gaan om in Rotterdam te gaan winkelen……….

Ook gaven onze dochter en schoonzoon elkaar deze week het jawoord! Zij verwachten in augustus een baby.Spannende tijden voor hen en ook voor ons!

Terug naar de tuin:

In de tuin staat het meeste er goed bij, veel kleurige bloemen,maar ook veel onkruid.Dat wil ook wel groeien nu het al een paar dagen wat geregend heeft.

Dit jaar is een heel goed frambozen jaar, die blijven maar komen.Ik heb er nog nooit zoveel gehad.

phlox
goudsbloemen hebben zich vorig jaar uitgezaaid en duiken overal op.Het is wel een kleurig gezicht

Mais

Wat het niet goed doet is de suikermais.De planten bloeien terwijl er geen kolf gevormd is.Ik las op internet dat het komt door de droogte.De plant zou pas bevrucht worden als het regent of als ze beregend worden. Om mooie, volle kolven met flinke korrels te krijgen, is het belangrijk om in de bloeiperiode en daarna goed water te geven. Bij droogte bestaat de kans dat er minder goed gevormde korrels ontstaan. Dat laatste hadden we vorig jaar bij sommige kolven.Jammer dat het dit jaar niet is gelukt, want vorig jaar was de mais echt heerlijk.

koriander in bloei, de bloemetjes lijken wel kant, zo fijn zijn ze
de venkel gaat eindelijk ook wat groeien
flespompoen in wording
in de tuin zien we opeens meerdere kleine padjes rondkruipen en springen

Snijbloemenmengsel

Clarkia staan in bloei in het snijbloemenbed

Ik had een stukje grond ingezaaid met een snijbloemen mengsel.Dat staat al even in bloei, er staan oa Clarkia’s en Lavatera’s in. Het mengsel zou heel veel soorten bevatten,maar die zie ik nog niet, maar volgt misschien nog. Het bosje wat ik geplukt had,staat nu al een dag of vijf in de vaas thuis.

Tuinieren is ook:Afwachten

Zo is het ieder jaar weer afwachten wat goed gaat en wat niet.Vorig jaar lukte de prei bv helemaal niet goed, nu hebben we heel veel prachtige preien staan….Ook broccoli doet het fantastisch dit jaar en vorig jaar niet.Dit jaar heb ik dan pas weer 3 courgettes gehaald van 3 planten, terwijl ik het vorig jaar niet kwijt kon, zoveel hadden we er….

Zinnia

Vorig jaar had ik heel veel zinnia’s. Dit jaar wilde het met de Zinnia ook maar niet lukken, wat ik in volle grond had gezaaid, is nooit ontkiemd.Van wat ik voor had gezaaid, is slechts 1 plantje over, de rest is steeds opgegeten, door ik vermoed, slakken.Ook de zonnebloem “Italian White”verging hetzelfde lot.Er staat nu nog een klein plukje,maar of dat nog wat wordt? Zinnia’s heb ik vorige week nog maar een keer gekocht en weer gezaaid in potjes.Daarom nu maar een foto van vorig jaar van de bloeiende zinnia’s

Zinnia Elegans
Zinnia Elegans

2 gedachten over “Eten uit eigen tuin

  1. Weer n leuk verhaal!
    Was erg gezellig afgelopen dinsdag bij het JA woord van onze kinderen.
    Mijn zus [ook een fanatieke tuinierster] heeft dit jaar ook veel frambozen.We hebben net weer jam gekregen. Smaakt allemaal zoveel lekkerder uit eigen grond!

Leuk als je een reactie achterlaat!