Even erop uit

Eind van woensdag ochtend besloten we erop uit te gaan met de auto. Het miezerde hier al de hele ochtend,grijs en guur was het. In de hele middag binnen zitten hadden we geen zin. Een winkel of tuincentrum bezoeken is ook niet mogelijk, dus het werd een stuk rijden.

grijs, nat en guur

Ik pakte sjaals, mutsen, handschoenen en wandelschoenen, wat te drinken en een mandarijn en hup daar gingen we.

We reden richting Zeeland, naar Schouwen Duiveland. Net over de Haringvliet werd het droog en warempel, we zagen ook nog zon in de middag. We aten een patatje met kibbeling in de haven van Bruinisse en daarna deden we een klein rondje eiland.

Bruinisse

Nadat ik in de viswinkel de patat en kibbeling besteld had, moest ik buiten wachten tot het klaar was. Op een grote kei in de haven, las ik dit. Het was me nooit eerder opgevallen die steen, maar de vorige keren konden we altijd binnen wachten. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel hè! Je ziet meer……

Wintergasten

We reden over smalle polderweggetjes, tussen lege landerijen. Er was goed te zien dat het veel geregend heeft, er lagen veel plassen op het land. Overal zagen we grote groepen vogels, wulpen, zwanen en ganzen op het land foerageren.

Aan veel toeschouwers waren ze niet gewend, want zodra ik uitstapte om een foto te maken, gingen ze rechtsomkeert of vlogen op.
Kolganzen?

Bommenede

De eerste stop was bij de slikken van Bommenede, een gebied langs de Grevelingen, Dit natuurgebied staat bekend als broedkamer voor tientallen vogels waarvan er veel bedreigd of zeldzaam zijn.
Van ransuil tot kiekendief en van nachtegaal tot Noordse stern. Niet dat wij die gezien hebben, maar toch……

Het zoute water heeft ook in dit gebied zijn invloed laten gelden en hieraan heeft de Slikken van Bommenede haar vogelrijkdom te danken.Ook zijn de slikken begroeid met zeekraal.
Dichtbij de dijk is het 90 hectares grote natuurgebied redelijk begroeid. Er staan onder andere duindoorns, wilgen en andere struiken.Om te voorkomen dat de slikken dichtgroeien grazen er in de zomermaanden koeien.

Jammer is wel dat je tegenwoordig overal in de natuur mondkapjes tegenkomt.Op de foto hierboven hangt er ook eentje in de bosjes. Ik snap niet dat mensen die niet gewoon thuis weggooien of oprapen als hij valt……….

Als je langs de werkhaven van Bommenede door rijdt tot aan het eind kun je op een uitkijkpunt klimmen en heb je prachtig uitzicht over de Grevelingen, de slikken en de haven.

Bovenop het uitkijkpunt stond een informatiebord met daarbij de uitleg dat hier in vroeger eeuwen een dorp is geweest

De beeltenis was een soort in glas of kunststof gegraveerde afbeelding, de achtergrond bleef zichtbaar, waardoor het leek alsof je het verdronken dorp nog zag liggen.

Bovenop het uitkijkpunt was het ontzettend koud, harde wind blies ons om de oren en de mutsen zaten nog in de tas☺. Maar het was lekker en het uitzicht de moeite waard.

In een volgend blog neem ik jullie mee naar de volgende stop in den Osse

10 gedachten over “Even erop uit

  1. Heerlijk zo’n onverwachts uitje op wat anders een saaie dag geweest zou zijn! 🙂
    De ganzen lijken me gewoon Canadezen.. met zo’n wit keelbandje toch? Ik moet altijd nadenken of het Canadezen zijn of brandganzen, die lijken veel op elkaar.. kolganzen zijn weer heel anders dacht ik.
    Zo simpel gezegd, dat ze het dorp aan de zee prijs gegeven hebben, maar het zal voor de bewoners een hard gelag geweest zijn..! al zeker in de middeleeuwen.. zie maar es ergens anders te komen met je hele hebben en houwen..! 🙂
    Heel interessant allemaal.. ik blijf wel volgen hoor!

    • Wat betreft die ganzen, ik heb geen idee. Ze stonden zover op het land dat zelfs met inzoomen ik ze niet duidelijk op beeld kreeg. Ik las dat er nu veel kolganzen zijn en vond ze er wel op lijken, maar het kunnen ook andere soorten zijn hoor☺

  2. Bedankt voor de mooie beelden en voor het verhaal van Bommenee. Die gletsjersteen is wel heel bijzonder, zeker als je weet dat hij werd opgevist…. van een vangst gesproken 🙂

Leuk als je een reactie achterlaat!