De volgende stop

In het vorig blog konden jullie lezen dat we onverwachts naar Schouwen Duiveland reden. Op naar de volgende stop. We hebben een aantal jaar een stacaravan gehad op het eiland en kennen de weg goed. Helaas had ik toen nog geen fotografie ambitie………Nu denk ik dat het echt jammer is, want ik had echt veel en vaak foto’s kunnen gaan maken, terwijl we er nu speciaal naar toe moeten. Maar ach…..

Via de smalle landweggetjes met links landerijen en rechts de dijk langs de Grevelingen vervolgden we de tocht. De zon brak niet echt door en ook hier in Zeeland was het koud, grijs en guur. Er stond een ijskoude wind bij het water. Onderweg naar Brouwershaven zagen we een duiker lopen in vol ornaat. Er is daar een bekende duikplek en deze diehard ging blijkbaar dat koude water in.

We kwamen door het dorpje Brouwershaven. In het centrum ligt een flinke haven, die zomers vol met zeilboten en plezierjachten ligt maar nu bijna leeg. In de zomer is het altijd druk en gezellig met volle terrassen, maar nu werd voor het stadhuis gestraat en verder was het echt dorps, bijna niemand te zien.

Het dorp heeft langs de haven veel oude panden met als mooiste gebouw het stadhuis. Jammer dat het grijs bleef, want de foto’s zouden mooier zijn met een blauwe lucht☺. Toch vind ik dit gebied mooi in ieder seizoen, elk heeft zijn eigen charme.

Brouwershaven, stadhuis en mooie panden

In de bloeiperiode van Brouwershaven bouwde men aan de haven een stadhuis en men voorzag dat in 1599 van een prestigieuze voorgevel.

Het stadhuis is in twee fasen gebouwd. De achterzijde van het gebouw dateert uit de vijftiende eeuw, het voorste gedeelte uit de zestiende eeuw. Vermoedelijk is de achtergevel in de beginperiode de voorzijde geweest. De toren van eertijds is verdwenen. Het is traditioneel gebouwd en met leistenen gedekt. Dit prachtige pand heeft de status van beschermd monument. Ook maakt het onderdeel uit van het beschermd stadsgezicht.

In 1890 – 1891 werd het stadhuis volledig herbouwd, waarbij al het beeldhouwwerk werd vervangen. De gevel werd bekroond met een beeld, voorstellende de Barmhartigheid. Op en naast de rollagen staan zogenaamde vazen, waarvan de originelen zich in het Zeeuws Museum in Middelburg bevinden.

Naast het oude stadhuis, zijn bijna alle panden langs de haven erg oud. Sommigen hadden een jaartal op de gevel en ik zag bijvoorbeeld het jaartal 1726 op een gevel.

Jachthavens

Rijd je het oude centrum uit, dan zie je meteen om de hoek de jachthaven liggen.

de sint Nicolaaskerk en molen de Haan

Bij de loskade van Brouwershaven stopten we weer even om van het uitzicht te genieten:

Een stuk verderop op het water zagen we ook een surfer bezig. Ik moet er niet aan denken, ik was al verkleumd met alles aan.

Bij het haventje van den Osse, wat ook een bekende duikplek is, was geen mens te zien.

Deze meeuw had het ook koud, geloof ik

Dit stukje eiland is erg toeristisch, naast de verschillende jachthavens en duikplekken, zijn er ook veel campings, een Landall park en prive huizen en kamers te huur. Het ligt dan ook vlakbij het Noordzeestrand en de stranden van het Grevelingenmeer. Wij gingen daar vandaag niet heen maar gingen terug richting Nationaal park Flaauwershaven.

Onderweg zagen we bij een boerderij een kraam met appels en peren te koop en kocht ik voor 4 euro 2 kilo elstar appels en 2 kilo conferance peren. Geen geld toch!

De rest van de trip lees je de volgende keer.

19 gedachten over “De volgende stop

 1. “toen” …ja dat herken ik ook…. ik heb ook veel tijd niet gefotografeerd 😉

  Mooie foto’s … omgeving die ik niet ken want dat is voor mij veel te ver weg, gelukkig kom jij er nu en met camera dus leer ik het dan toch een beetje kennen

 2. Zeeland is echt wel een mooie streek om natuur fotografie te maken.
  De Zeelandbrug, Brouwersdam, enz
  Daar kom ik heel zeker nog eens terug !

 3. Een prachtige streek. Bezocht Schouwen Duiveland enkele jaren geleden en besloot toe er nog eens terug te keren
  Bedankt voor de mooie foto’s.

 4. Echt een leuke trip.. ook zonder blauwe lucht zijn de foto’s meer dan geslaagd (ben zelf alleen niet van die vormpjes hehe, maar dat is jouw eigen keus natuurlijk).
  Brouwershaven heb ik wel genoteerd om zelf ook eens te gaan bekijken hoor.. ik kende het niet, maar wat een prachtig stadhuisje!

 5. Ik lees met veel aandacht je reisverslagen in Zeeland! Heel leuk en met humor geschreven Margriet. Ik weet hoe koud t hier kan zijn met stevige wind dus ja je overdrijft niks.. Maar ook hoe mooi en wijds t Zeeuwse land is.. Blijf vooral doorgaan hiermee t komende jaar. Ik verheug me erop!

 6. In ‘normale omstandigheden’ logeerden wij deze week in Brouwershaven. Door de maatregelen in Nederland hebben we het huis (ondertussen voor de vierde keer) afgezegd. Je mooie foto’s helpen de zin extra oproepen, een mooie omgeving.

  • Wat jammer is dat voor jullie! We zagen wel dat de parkeerplaatsen bij de vakantieparken behoorlijk vol met auto’s stonden. Er waren toch genoeg mensen wel gegaan, wel Nederlandse kentekens voor het overgrote deel…Hopelijk kun je snel toch gaan……..

   • Maar van de faciliteiten was niets open. En daar kies je dan toch vooral voor als er kinderen bij zijn. Maar anders was het voorbij en nu hebben we het – ooit- nog tegoed.

    • Je hebt gelijk, wij zouden eigenlijk afgelopen dinsdag een nachtje naar een hotel gaan voor echtgenoots verjaardag, maar hebben we ook geannuleerd. Het is niet zo leuk als er niets open is.

Leuk als je een reactie achterlaat!