Vertrekpunt

Vanaf den Osse reden we door naar de Flaauwershaven. Twee jaar geleden was dit het vertrekpunt voor de workshop macrofotografie die ik volgde tussen het bloeiende zeekraal[ klik]. De haven ligt in de Prunjepolder. In september kleurt het zeekraal van groen naar oranje en rood en noemt men het de Zeeuwse Indian Summer. Ook de zeeasters gaan bloeien, kleine paarse bloemetjes tussen het rode zeekraal. Het is dan echt prachtig om te zien.

zeeaster

Houd je van macrofotografie, dan kan ik deze plek aanbevelen, ga er dan begin september heen. Om deze tijd van het jaar is die kleurenpracht verdwenen en is het allemaal bruin.

Ook hier weer een bord met een afbeelding van verdronken dorpjes.

Uitzicht

Hier bevond zich vroeger een kleine gemeenschap en haven. Nu is het geen haven meer, maar wel een mooi punt om te fotograferen. Een wijds uitzicht over het water en op de dijk de achterliggende polders .In de verte zie je aan de horizon de Zeelandbrug liggen

Noordgouwe

Na de stop langs het water, rijden we naar Noordgouwe, dit dorp is door de Monumentenwet bestempeld als beschermd dorpsgezicht. Het is bekend als dorp sinds eind van de veertiende eeuw.

We hadden hier 3 jaar een stacaravan. Toen we er kampeerden was er nog 1 winkel in het dorp aan de ring op nummer 11. Een soort van alles wat winkel, supermarktje met allerlei dingen die iemand weleens zou willen kopen.Het had de toepasselijke naam: nummer 11. In ons laatste seizoen op de camping sloot de winkel ook haar deuren. Overigens had dat niet met ons te maken, haha. Het is denk ik wel tekenend voor de dorpen hier, alles verdwijnt en in de plaats daarvan komen de Jumbo’s, Liddl en AH’s, maar dan in de grotere plaatsen zoals Zierikzee, Renesse enz.

huisjes langs de ring Noordgouwe
Het beeldje van de vogelaar en vogelfotograaf en oud schoolmeester dhr Vijverberg heeft ook een mondkap gekregen.

Buiten het dorp

Net buiten het centrum van het dorp, wat bijna alleen bestaat uit de ring en een klein nieuwbouwwijkje erachter,zie je ook historische woningen en boerderijen.

Dit rijtje woningen staat de bekend als de Pottere huisjes.

In het jaar 1651 schonk mevrouw Maria Potter, vrouw van de ambachtsheer Conyer, een legaat aan Noordgouwe om er enkele huisjes op te trekken voor weduwen. De huisjes kregen prompt de naam ‘de Pottere huisjes’ of ‘Conyer huisjes’. De huisjes zijn thans in privé-bezit.

Ze waren bedoeld voor weduwen van officieren die gesneuveld waren in dienst van het vaderland. Er zijn twee gevelstenen met opschrift. Op de ene staat: ” Jehova Provedit” (De Heere zal voorzien) en op de andere: ” Tot troost en onderhoud van eerlijcke van goede afkomste en van kloecke voorstanders ontbloote weduwen”

Nog niet zo oud: In de tuin van een boerderij net buiten het dorp zagen we dit tafereel, een oude snoek, alsof hij zo uit de grond tevoorschijn komt.Ernaast een oude telefooncel met daarin een pop.

Dreischor

Het volgende dorp na Noordgouwe is Dreischor, ook een ringdorp. De kerk ook hier, net als in Noordgouwe, in het midden en de ring er rondom.

Raadhuis. Pand met trapgevel 1637 van gele baksteen met strekken en togen in rode baksteen. Toppilaster op een gebeeldhouwd kopje. Drie gevelstenen (wapen van Zeeland, Justitia, dorpswapen en jaartal), lantaarnhaak en bel. Aangebouwd bakstenen poortje met zandstenen banden, fries met spreuk en twee wapens, driehoekig fronton.[ bron]
Doet wel en vreest niemant

Na Dreischor vervolgen we onze weg weer en eindigen bij ons vertrekpunt Bruinisse.

Daar de grote weg weer op en we waren nog maar net over de Haringvlietbrug en het begon weer te regenen. We hadden toch een lekker ritje gemaakt en een frisse neus gehaald zonder regen in Zeeland. Een klein rondje slechts over het eiland Schouwen Duiveland.Natuurlijk is er veel meer prachtigs te zien maar dat haal je niet in een middagje.Zodra het weer kan, moeten we maar snel een paar dagen boeken. Afgelopen week zouden we eigenlijk een nachtje weg gaan, maar door de lockdown annuleerden we het. Daarom was het toch lekker er nu even tussen uit te zijn.

24 gedachten over “Vertrekpunt

    • Ik weet niet waar die like functie gebleven is, het was mij ook al opgevallen. Ga eens zoeken of het een plugin is of iets wat bij mijn thema hoorde en met een update is verdwenen. Overigens zie ik hem bij jou ook niet, hij blijft maar laden, terwijl ik dat bij andere blogs niet heb. Ook geen idee hoe dat dan weer komt

  1. ik ben in het voorjaar van 2019 begonnen in Sluis , aan het Nederlands kustpad deel 1
    voor mij was dit op 1 bezoek Vlissingen na , de eerste kennismaking met Zeeland , helaas kon ik vorig jaar en ook dit jaar niet verder

    ik genoot hier van je mooie verslag en mooie foto’s

  2. Ooh.. Dreischor! dat doet me eraan denken dat ik eens een wandelrouteboekje kocht waarin een wandelingetje dáár was opgenomen.. nooit gedaan! Weet niet eens waar ik dat boekje gelaten heb.. ik ga eens zoeken, want het lijkt me écht leuk wandelen daar! Je mooie foto’s doen me er echt zin in krijgen!

Leuk als je een reactie achterlaat!