Frambozen.

Het is nog net voorjaar, maar ik pluk momenteel al volop van de herfstframbozen. Ik zal zo uit leggen hoe dat zo is gekomen…

Allereerst ben ik weer blij te kunnen bloggen. Jaaa, het is hersteld! Maandag startte ik een chat met WordPress en wat bleek, deze jongen waarmee ik chatte, zag het al heel snel, mijn schijfruimte zat vol. Niets 188 euro betalen, voor niets kreeg ik het advies ruimte te maken door dingen weg te gooien. Als ik dat niet wilde, kon ik extra schijfruimte kopen voor 1 euro per maand. Ik ben begonnen blogs en pagina’s vanuit de beginperiode en foto’s van toen te verwijderen. En ja hoor het doet het weer, pffff! Ook gaf hij het advies de bestanden te verkleinen, die tip had ik ook al van Dirk gekregen. Dat ga ik in het vervolg ook doen.

Paar zielige frambozen

De frambozen dus…..Het begon ermee dat ik vorig jaar foto’s zag van Anet op Instagram. Zij had zoveel frambozen en ik maar een paar zielige framboosjes. Ik vroeg haar advies en ik kreeg als tips:

 • Goed opbinden
 • veel licht
 • ieder jaar oude takken eruit halen
 • Nieuwe scheuten goed leiden
 • compost erbij
 • in april de toppen eruit knippen dan gaan ze opzij uitlopen
 • druppelslang erbij

Nou heb ik niet alles precies gedaan zoals zij schreef, ik zie nu pas op haar Instagram dat ik mei de toppen eruit had moeten halen en compost heb ik ook niet gegeven. Wel gaf ik meststof voor kleinfruit. Een druppelslang erbij leggen gaat natuurlijk niet op een volkstuincomplex zoals het onze.

Toch heb ik nu al een paar dagen een bakje kunnen plukken, zalig… ik ben er gek op.

In onze tuin heb ik twee soorten frambozen, een zomer ras[ Rubus idaeus Tulameen] en een herfst ras[Rubus idaeus ‘Zefa Herbsternte’ ]. Bij de zomersoort sterft de tak af na het dragen van de vruchten. Bij de herfstframboos gebeurt dat niet.

De oogst verlengen

Door deze andere manier van snoeien pluk je frambozen vanaf het tweede jaar zowel op de scheuten die je vorig jaar liet staan als op nieuwe scheuten die in het voorjaar verschijnen.

Meestal wordt aangeraden om bij herfstframbozen op het einde van het seizoen alle scheuten weg te knippen tot tegen de grond. Dat hoeft dus helemaal niet. Beter is het om in het najaar de scheuten die aan de top frambozen hebben gedragen niet helemaal weg te snoeien. In plaats van de hele scheut weg te snoeien knip je maar het stukje van de scheut af dat frambozen heeft gedragen. De man van Anet adviseerde ongeveer een meter hoog te laten staan. Het stuk stengel dat je laat staan zal volgend jaar in juni overvloedig frambozen dragen.

Wat snoei je weg?

De eerste grote oogst in het seizoen die pluk je van scheuten die je vorig jaar in het najaar hebt laten staan (zie vorige paragraaf). Die overwinterde scheuten produceren frambozen een zestal weken frambozen. Dan knip je de oude scheuten tot de grond weg. Let wel goed op dat je alleen scheuten van vorig jaar afknipt en niet de groene. Want anders heb je geen najaarsoogst….De scheuten van vorig jaar herken je makkelijk omdat de stengels bruin zijn. Ze zijn verhout.

De jonge nieuwe scheuten zijn groen van kleur en kruidig

De najaarsoogst gaat van start begin eind juli/begin augustus en wordt geleverd door de nieuwe scheuten.

Nieuwe scheuten

Als de temperaturen in de prille lente langzaam stijgen komen er in je frambozenbed overal nieuwe groene scheuten uit de grond tevoorschijn die aan een snel tempo groeien. Die nieuwe scheuten die in het voorjaar verschijnen verzorgen de najaarsoogst.

Frambozen staan bekend om hun enthousiasme om nieuwe scheuten te maken. Voelen ze zich goed op de plaats waar je ze geplant hebt dan kunnen ze tientallen scheuten produceren. Zoveel heb je er niet nodig. Daarom is het best om de nieuwe scheuten rond half mei te dunnen. Je hoeft er niet meer dan 6 per meter frambozenhaag te laten staan voor een goede oogst. Na het dunnen bindt je de overblijvende nieuwe scheuten best zo snel mogelijk aan zodat ze niet beschadigd raken.

De nieuwe scheuten groeien heel snel in de lengte en zullen na korte tijd boven de scheuten die je in het najaar liet staan uit torenen. Als ze eenmaal boven zijn, stopt de lengtegroei en beginnen de frambozen te bloeien. Zo’n dertig dagen na het begin van de bloei kan je de eerste frambozen gaan plukken.

Anders dan in het voorjaar of bij zomerframbozen is de oogst van frambozen op deze nieuwe scheuten heel gespreid. Dat komt omdat de hele tak niet in één keer bloeit. De eerste bloemtak verschijnt aan de top van de plant en zo beweegt de bloei zich voort naar de onderkant van de scheut. In een gezapig tempo blijft de plant nieuwe bloemtakken geven tot op het moment dat het te koud wordt. Als de bloei stopt kun je, als het weer warm genoeg blijft, nog een dikke maand frambozen plukken. Dan herhaalt het hele snoeiverhaal zich opnieuw. Je knipt de scheuten plm drie knoppen onder de laatste vruchttak of je houdt een meter hoog aan. volgend jaar kun je van die afgeknipte scheuten weer vroeg in de zomer frambozen gaan oogsten.[bron: Anet Burgers en Haal meer uit je tuin]

Vanmiddag aten we een bakje frambozen met aardbeien, zo van de struik en plant. Op ons terrasje op ons eigen landgoed☺ Dat is toch genieten!

30 gedachten over “Frambozen.

 1. Al dat kleine plukfruit is heerlijk hè.. en dan heb ik het nog nooit uit eiegn tuin op, dat zal nog wel veel lekkerder zijn. Oh wacht.. ik mag niet liegen.. we hadden vroeger een enorme doornloze bramenstruik en daar heb ik wél heel veel van geoogst.. en jam van gemaakt.. dat vergat ik bijna hehe. Ik wil eigenlijk weleens een kruisbessenstruikje in de tuin proberen, want die zie jij bijna niet in de winkels en ik vind die eigenlijk het allerlekkerste van dat kleine fruit.

 2. Mag ik vragen hoe je bestanden moet verkleinen? Misschien kan ik beter voorkomen? Ik plaats wel weinig foto’s.
  Gisteren at ik bij de zoon gele frambozen.

 3. Frambozen heb ik jammer genoeg niet in mijn moestuintje.
  Ik vind ze wel heel lekker.
  Heerlijk om ze zo te kunnen eten van je eigen tuin.

  ik heb vanmiddag wel aardbeienjam gemaakt.
  Eerder heb ik aardbeien/rabarberjam gemaakt, heerlijke combinatie.

  • Ik heb vorige week ook rabarber/aardbeienjam gemaakt. Zalige combinatie hè! Als je weinig ruimte hebt kun je frambozen ook goed in een ruime pot houden. Ik heb ze pas sinds vorig jaar in de volle grond, juist om dat woekeren. Maar omdat ik meer wilde oogsten heb ik ze nu in een verhoogde bak staan.Dank je wel voor je reactie!

 4. Snoeien … in de frambozenstruiken, in de bestanden op je blog, herkenbaar voor mij; het eerste toen we nog een volkstuintje hadden, het laatste pas ik altijd toe wanneer ik foto’s op mijn blogs deel; vanmorgen zag ik mijn man snoeien in de tomatenplanten die in bakken (op pootjes) in ons tuintje groeien.
  En wat een heerlijke frambozen heb jij geoogst, het water komt me in de mond!

 5. ik heb het vorig jaar ook zo gedaan maar ook geen compost gegeven daar ik dit niet wist. Heb nu ook al erg veel frambozen .Heb vandaag 400gram kunnen lukken. Niets lekkerder vind ik.

 6. Fijn voor je dat je blog weer in orde is. Ik verklein mijn foto’s standaard tot 1700 pixels, dan zijn ze nog wel te vergroten als je er een aanklikt maar nemen ze een stuk minder ruimte in. Ik heb gisteren een schaaltje frambozen gegeten.

 7. Die zus van mij hè .. zij heeft al het tuintalent van ons mam geërfd .. Je weet vast dat onze gezamenlijke kleinzoon er ook dol op is. Op ieder vingertje een dikke framboos en hop zo naar binnen! Leuk stukje weer Margriet!

 8. Hoi Margriet , Peer ( m’n man) vertelt dat vroeg in het voorjaar ( maart,april) de uitlopers aan de bovenkant eruit geknipt moeten worden , dan gaat de framboos in de breedte uitschieten , dus NIET toppen in mei ( foutje ). Er staan bij ons nu heul veul frambozen aan op z’n Brabants gezegd veel succes !

Leuk als je een reactie achterlaat!