Gedaan met de hitte

Maandag was nog een snikhete oppasdag, waar ik misschien voor de laatste keer dit jaar het zwembadje gevuld heb voor onze kleinzoon.Komende weken is dochter met haar gezin op vakantie en bij terugkomst zal het vast wel gedaan zijn met de hitte. Het blijft deze week in ieder geval nog aangenaam weer met wat regen, nou dat mag van mij. Het liefst in de avond en nacht☺

Het was een lange hete zomer, onze volkstuin staat er inmiddels wat zieltogend bij. Vannacht heeft het dan eindelijk geregend. Maar de grond is zo hard, dat vast niet meer dan het bovenste laagje nat is geworden. Er bloeit hier en daar nog een enkele bloem, maar in tegenstelling tot vorig jaar is er weinig kleur. Toch is er nog wel genoeg te zien:

De klaproos die zich uitzaait en steeds op een ander plekje staat te bloeien.

De pepers[ Numex Twilight, een zeer hete chili soort] De pepertjes beginnen lilapaars, en rijpen vervolgens via wit, geel en oranje naar helderrood. In de planten zie je dan ook al die kleurtjes terug, de pepertjes staan eerst rechtop in de planten en steken net boven het blad uit, en dat geeft een vrolijk effect

De dahlia’s doen het goed, ik heb ze in roze, donkerrood en wit.

De witte pluimhortensia’s doen het geweldig en ik nam al een paar maal een bos mee naar huis[ pluk de bloem pas als hij helemaal bloeit, dip de steel even in kokend water en pas daarna in een vaas met water] Ze staan een dag of 5 bij mij, maar het is bij ons wel voortdurend 27 graden binnen.

De lavendels staan nog volop in bloei. Ik knip na de bloei in juni/juli de uitgebloeide bloemen eruit en ze bloeien nu dus voor de tweede keer. Het is er druk met bijen……

De sedums beginnen nu te bloeien, ook deze lokken veel insecten aan.

Het komkommerkruid heb ik net uit de tuin gehaald, het was helemaal geknakt en lag plat. Ik heb er wel heel veel boom blauwtjes in gezien. Deze plant had ik voor het eerst dit jaar. Ik haalde zaden van de plant af en ga ze volgend jaar zeker weer zaaien.

Ook de in het zaad geschoten radijs trekt veel vlinders aan, hier zie ik alleen koolwitjes.

Papaver is ook zo’n plant die zich snel uitzaait. Overal duiken nieuwe planten op. Ik vind ze leuk, dus ze mogen overal blijven staan.

Naast ons terrasje, waar we altijd eten en koffie drinken, bloeit de witte hibiscus. Ook al zo’n bloem die veel insecten trekt. Deze hommel ziet wit van het stuifmeel.

Beestjes

Beestjes zijn er genoeg, groot en klein, zichtbaar of niet. Sommigen laten alleen hun sporen na, zoals de woelmuizen, die via omgewoelde aarde op de plekken, waar ik water heb gegeven , laten zien dat zij er ook nog zijn. Overal in de tuin zien we gaten, echt diep en mooi rond. Ook van muizen, lijkt mij. Hoe is het mogelijk dat zij hele gangen in die keiharde grond maken, terwijl wij er geen spa of onkruidsteker in krijgen?

Dat de herfst er toch ontegenzeggelijk aankomt, zie je ook aan de spinnenwebben overal.

Toen ik deze week bramen plukte, zag ik opeens een vreemd beest naar boven kruipen

Dit is de ruitrandwants. Toen ik nog eens goed keek, bleek er een hele familie in de struik te zitten.Ik telde er zeker 10-12. De ruitrandwants zuigt het sap uit de voedselplanten, in dit geval mijn bramen dus…..Die pluk in nu maar niet meer!

Wat ik nu ook veel zie, zijn van die grote libellen[ of juffers, ik ken het verschil niet goed…] Het is moeilijk om ze op de foto te krijgen, want het lijkt wel of ze mij zien komen met mijn grote zwarte camera en dan op het moment dat ik ze goed in beeld heb, denken: Toedeledolie… en weg zijn ze.

Toch heb ik er een paar, misschien niet helemaal scherp….

Lantaarntje, overigens met de telefoon genomen

volgens Obsidentify is dit de houtpantserjuffer. Het is de enige juffer die de eieren in de schors van bomen afzet.

Mooie luchten zag ik de laatste paar dagen ook, waaronder deze

Tot slot

Had ik nog meer foto’s die ik wilde toevoegen, maar op mysterieuze wijze zijn ze verdwenen uit mijn bestanden. Soms snap ik niet waarom iets gebeurt, maar ik denk dat ik ze niet goed opgeslagen had op mijn externe harde schijf en in de tussentijd ze wel verwijderd had vanuit Onedrive. Misschien vind ik ze nog weer eens terug.

Fijne week nog, de hitte is nu voorbij!

17 gedachten over “Gedaan met de hitte

  1. Ik zie dat de methode om lavendel te snoeien heel succesvol is Margriet! Mijn lavendel bloeit later denk ik, want daar kan ik in juni nog geen uitgebloeide bloemen uit knippen. Zo zie je maar, er leiden meer wegen naar Rome. En dat poppetje op de laatste foto, te leuk!

  2. Ieder plantje zijn insectje. Nog heel wat te verkennen in je tuin. Het badje zal weg mogen maar nog een lekker verdraagbaar zonnetje mag het nog blijven en ‘s nachts regen . Geniet van alles.

  3. Wat een leuk groentemannetje tot slot. Ik zet de foto’s op de eigen pc met een eigen backupsusteem. Daarna haal ik het van Google foto’s af of van mijn camera’s. Cloudopslag kost energie bij datacenters. Ik schoon ook mijn bestanden regelmatig op.

  4. Mooie foto’s van de insecten. Het was een droge en hete zomer, iets wat een tuin kan missen. Hier heeft het gisteren en eergisteren goed geregend. Wat een zegen voor de tuin. De tuin herleeft.

Leuk als je een reactie achterlaat!