Gevangen!

Vandaag een onsmakelijk verhaal van een gevangen rat.

Gaten

In de laatste blog schreef ik over de gaten in de grond van onze kas.Op Instagram plaatste ik foto’s van de gaten, de een dacht aan woelmuizen, de ander aan woelratten. Gezien de grootte van de gaten [ plm 8 cm ] dachten we zelf meer aan ratten.

We hadden twee rattenvallen gekocht en neer gezet.Eerst hadden we de val met zaden neer gezet, de zaden waren de volgende dag weg maar verder zonder resultaat.Toen probeerden we stukjes brood met pindakaas, ook die waren verdwenen en de val stond nog gewoon op scherp. Gisteren smeerden we de vallen in met pindakaas.Vandaag hadden we beet in de ene val, de andere was leeg gegeten maar niet geklapt.

Ik heb de kas geharkt, alle gaten weg.De paprikaplanten en komkommerplant verwijderd.Er zaten wel een stuk of 8 gaten, grote gaten, die niet naar buiten leidden. Slechts een ging van buiten naar binnen. Ik las op internet dat ratten burchten maken onder de grond met allerlei kamers. Dat kan ik onder mijn kas toch echt niet toestaan………..Dochter en schoondochter vonden het zielig toen ik de foto appte, maar ik vind ratten ziekteverspreiders. De basilicum die ik nog in bossen had staan in de kas, heb ik in de compostbak gegooid. Jammer geen pesto meer……

Nesten

Een rattennest bevindt zich in de regel dicht bij een voedselbron. De bruine rat begeeft zich vaak over dezelfde routes die reeds gemaakt zijn. Dit noemen we wissels. Buiten zijn hun sporen te vinden via deze wissels en binnen laten ze buiksmeer achter op plaatsen waar ze vaak lopen. Het holenstelsel van de bruine rat is ondergronds met elkaar verbonden en bovengronds via de ontstane wissels.[ bron Pest free]

Vorige winter zagen we in de tuin van de achterbuurman een loopspoor de composthoop in gaan, pal grenzend aan onze tuin. We hebben de vereniging geïnformeerd en er werden rattenlokdozen gezet. Ook in onze tuin omdat we er toen ook al 1 in de kas vermoedden. De doos is altijd leeg gebleven. De buurman heeft zijn afvalberg verwijderd in het voorjaar. In de zomer zag ik geen gaten meer in de kas,dus ik dacht dat we ervan af waren. Op een gegeven moment dreef er een rat in de regenton van de achterbuurman.We hadden het niet snel in de gaten,maar het bleef maar stinken op een bepaald stukje, als we daar liepen. De achterbuurman komt niet veel naar zijn tuin en pas na enige tijd ontdekten we de dode rat in de ton. Bah!

De ratten zijn nu het kouder wordt dus blijkbaar weer terug.Volgens de man van de rattenlokdozen is een volkstuin een walhalla voor ze. Alhoewel wij niets eetbaars meer hebben liggen, liggen er overal nog pompoenen, appels etc op andere tuinen.

Misschien morgen

De twee vallen hebben we vandaag weer ingesmeerd met de crunchi pindakaas, morgen gaan we weer kijken of we wat gevangen hebben.Ik hoop voor de ratten alleen dat de dood snel intreedt………

8 gedachten over “Gevangen!

  1. Vreselijk Ratten. Hier in Dortmund NRW heb je veel Ratten. Ze struinen in de buurt van vuilnisbakken. De verhuurder doet er wel vaak een firma die probeert ze uit te rotten.

  2. Ratten zijn ziekteverspreiders dus zeker proberen ervan af te komen maar dat is geen lachertje. Vorig jaar had ik ook ratten in de tuin, tuineigenaars van het perceel achter mij hadden achter mijn berging een kippenren die veel raten deed afkomen op de granen. Ik heb er 6 maanden over gedaan tot ik niets meer in de vallen vond. Nu de winter voor de deur staat zal ik weer vallen zetten en hopen dat er niets in komt want dan begint de miserie opnieuw. Wens jullie vlug een oplossing

  3. Wat vies ratten wij hadden ze onder de koelcel en ze sleepten mijn aardappelen onder de koelcel.Het was zeker nog lekker op de tuin.

Leuk als je een reactie achterlaat!