Herfst:Pluizenbollen en zaaddozen

De herfst is begonnen, tijd van pluizenbollen aan de uitgebloeide anemomen en in de paardenbloemen, zaaddozen van de alliums, van de knoflook, de papavers. De pluizenbollen zien er soms wat mysterieus uit, ik hou er wel van…..

uitgebloeide anemoon, er komen pluizen in de verdorde bloemknoppen
papaver zaadbol met zaden

We konden nog even nagenieten van de prachtige zomer. Afgelopen nacht heeft het volgens een blije tuinbuurman 10 mm geregend. De herfst zet nu in en snel zullen de pluizenbollen en zaaddozen verregend zijn.Dan komt de tijd van bladeren die op de grond gevallen zijn en paddenstoelen die uit de grond schieten, ook mooi!

In de moestuin

In de tuin bij ons staan nog sperziebonen, waar nog steeds bonen en bloemen aan komen.De snijbonen lijken het nu pas te gaan doen. We hebben nog winterprei, boerenkool en spitskool die wachten tot ze groot genoeg zijn om geoogst te worden.

Ik heb afgelopen week nog kropsla in de kas gezaaid en rucola in een van de verhoogde bakken. Van een buurman kreeg ik asperge stekken.Ik moet eens goed gaan lezen hoe dat moet straks om wel asperges te kunnen oogsten…….In de kas wachten de paprika’s nog steeds op een mooie rode en gele kleur, er groeien nog komkommers, nog 1 plant tomaat San Marzano en flinke bossen basilicum, citroengras en Russische dragon.

nog steeds geven de planten nieuwe boontjes

Ik plukte de meeste druiven en kookte er sap van.Een paar trossen liet ik hangen om nog verder te rijpen.Ze horen rood te worden,maar zijn al wel lekker zoet….

basilicum in de kas
gemberscheut

In het voorjaar plantte ik gember en inmiddels is de plant met drie stengels aardig de lucht in gegaan en komt er weer een nieuw blad aan……..

Tot slot deze dahlia: het seizoen is bijna om en nu komt pas de eerste bloem tot bloei.Eerder werden de knoppen steeds uit de planten gegeten door, ik denk, naaktslakken.

12 gedachten over “Herfst:Pluizenbollen en zaaddozen

  1. Prachtige foto’s van de pluizenbollen. Wij plukken ook nog boontjes voor de 2de keer wat vrij uitzonderlijk is. Waarschijnlijk door de mooie dagen die we nog onlangs gehad hebben. Ook de tomaten geven nog veel rijpe vruchten en bloemen (staan wel in de serre).. Fijn weekend

  2. Zaaddozen kunnen heel decoratief zijn. Hier in de mijn tuin ook nog veel te zien.Nog zonnebloemen, kleine pepertjes,snakkomkommertjes een massa okkernoten die uit de boom valt

  3. In de tuin is nog genoeg te beleven bij jullie en zaaddozen vind ik altijd decoratief. Ik mijn tuin nog frambozen,snackkomkommertjes ,tomaten pompoentjes,rode pepertjes,zonnebloemen en kilo’s noten die nu op de grond vallen

Leuk als je een reactie achterlaat!