Schreef ik vorige week vrijdag nog heel hoopvol dat de tomaten buiten er goed bij stonden, hoe snel kan dat veranderen! Inmiddels was echt iedere tomatenplant aangetast en helaas ook het loof van de aardappelen. Dat betekent het einde van de tomaten dit jaar.Het nevelen met appelazijn heeft niet mogen baten, maar het is natuurlijk ook nog steeds nat geweest op een paar droge dagen na..
Zelfs de tomaten die er goed uitzagen toen ik ze van de planten in de kas plukte en thuis te rijpen had gelegd in het raamkozijn, rijpen niet maar worden bruin.
Ik dacht een half bakje te hebben met mooie halfrijpe tomaten:
Zeg nou zelf dit ziet er toch uit als een perfect tomaatje!
Kijk ik vanmorgen eens goed en draai hem om en nee hoor:
Heel gek, maar 1 plant die op een ander deel van de tuin staat, staat er als enige nog steeds goed bij. Deze cherrytomaat stond al heel vroeg in het jaar buiten. Overleefde een paar nachten nachtvorst en tot nu toe dus ook phytophtera.
Hoe lang het goed zal blijven gaan weet ik niet, want we zijn net echt doorweekt geregend, weer een enorme bui met onweer, stortregen en hagel. Kleddernat waren we….en dit wisselvallige weer blijft nog.Tot aan het einde van de tomaten nu, heb ik in totaal slechts 10 cherry tomaatjes kunnen gebruiken. Geen soepen, pastasauzen etc dit jaar…..de foto hieronder is van vorig jaar, kilo’s en kilo’s tomaten plukte ik toen.
Aardappelen
Het blad van de aardappelen vertoonde ook bruine vlekken dus die hebben we ook meteen maar gerooid.Alles wat aangetast was, is nu dus uit de tuin verdwenen.
De aardappelen zelf zagen er ondanks de bruine vlekken op de bladeren, goed uit. Mooie grote zaten er tussen, niet heel veel per plant maar een kilo of 10 -15 zal het wel zijn. Het zijn roodschillige aardappelen, ras Mozart.Het is een lekkere smaakvolle aardappel, we hebben er al een paar maal van gegeten.Ik verwacht niet dat de aardappelen zelf aangedaan zijn door de phytophtera, maar ik hou ze in de gaten. Overigens weet je het snel genoeg, want dat aangedane blad, tomaten en aardappelen stinken, niet te geloven. Ooit hadden we wat zakken met aangetaste tomatenplanten in de avond in de auto gezet om de volgende ochtend naar de stort te brengen. Toen we de auto de volgende morgen open deden, leek het wel of er een lijk in lag te ontbinden, echt ontzettend vies.Kokhalzend met alle ramen open reden we naar de stort. Je hebt het vast wel eens geroken als er 1 rotte aardappel in de zak van de groenteman of supermarkt zit. Dat ruik je meteen….laat staan een paar zakken vol afval.
Wat wel bizar was om te ontdekken, dat het bij verschillende aardappelplanten wemelde het van de naaktslakken in de grond. Geen wonder dat ze rondom alles weg konden knauwen. Ik wist niet dat ze zo diep de grond in zouden gaan in de zomer. Hier en daar hadden ze ook een klein aardappeltje uitgehold. Snertbeesten. Op de foto hieronder zie je het gat, de foto is onscherp maar je kunt het goed zien
Dat die slakken overlast de gemoederen bezig blijven houden, blijkt wel uit het feit dat er afgelopen week weer een stukje op Nu.nl stond over naaktslakken.
Prei
Door al die kale vakken leek de tuin wel gedeeltelijk klaar voor de winter ☻Ik zaaide nog wat bietjes, maar verder zijn al mijn zakjes zaden op en is het ook niet echt de tijd meer om te zaaien, wat sla en andijvie zou kunnen maar met die nattigheid en slakken begin ik er maar niet aan. Maar geen nood, via internet bestelden we winterprei van iemand, mooie preitjes die over de post arriveerden en vanmiddag de grond in zijn gegaan. Daar kwam die hoosbui wel goed van pas voor, de pootgaten zijn wel dicht geregend….
De zomerprei heeft het dit jaar zo goed gedaan, nog nooit hadden we van die dikke lange preien als dit jaar.Ze zijn wel 40-50 cm lang! Als je me nu vraagt wat we anders hebben gedaan? Niets bij mijn weten, we strooiden in het voorjaar wat kalk maar verder niets. Er heeft vorig jaar zelfs prei op het zelfde stuk gestaan….Misschien was het de regen, die de prei zo heeft doen groeien.Dit jaar gelukkig geen last van de preimineervlieg en slakken vinden prei blijkbaar ook niet lekker.
In ieder geval hebben we heel wat prei om ovenschotels te maken, te stoven, door de soep, pasta etc. Ik hou ervan……Ik moet wel op zoek naar wat andere recepten, want er staan nu nog wel een stuk of 50 preien in de tuin die eruit kunnen…Wie een lekker receptje heeft voor mij, ik houd me aanbevolen!
Egel
Toen we aankwamen vanmorgen wachtte ons een verrassing. Op het gras lag een egel. Dat klopt niet dachten wij,misschien ziek… dus ik wilde al de dierenbescherming gaan bellen. Maar hij stond op en wandelde tussen de planten weg.Ik hoop dat hij dus niet ziek is en zijn best gaan doen aan het weg werken van de slakken☺
Wisselvallig
Het blijft maar wisselvallig weer, een echte kwakkelzomer. Voordeel is dat we niet hoeven sproeien, niet met gieters water hoeven te sjouwen,maar oneindig druppel foto’s kunnen blijven maken. Maar wat hebben we nu liever! Heet, droog of koel en nat?
Ik geloof toch dat ik meer droog-weer foto’s wil maken……
Jammer van de oogst, ik was ook niet ontevreden over de aardappels maar een dag later begonnen ze al en uiteindelijk hebben we alles maar weggedaan. De courgette-oogst van mijn buurman is wel heel goed!
Het is overal een probleem met de tuin groenten… teveel water maakt ook alles kapot hé… 🙁
Ik vraag me echt af wat de toekomst zal brengen, de stijgende klimaatverandering belooft niet veel goed !
Oei wat erg. Hier doen de tomaten het nog goed maar de courgettes minder.
We zullen er ons toch in moeten stellen zoveel regen daar kunnen tomaten niet tegen. Wel spijtig voor de oogst en al dat werk
Het is altijd wat, Marylou. Dan luizen, dan woelmuizen, te droog, te nat. Die moestuin blijft altijd weer een sport. Ik mag niet klagen hoor , sommige dingen zijn niet gegroeid, zoals sperziebonen, van andere pluk ik volop nu, bv snijbonen
Al die regen, verdorie dat mooie lekkers.
Ook hier hebben we alle buitentomaten moeten weggooien zonder één eetbare tomaat te kunnen oogsten. De zes tomatenplantjes in onze (kleine) kas zijn nog redelijk ok, maar ook daar zal de oogst een stuk minder zijn dan anders. Het is echt een k*tzomer voor tomaten. Then again, na de overvloedige en heerlijke tomatenoogst van de voorbije warme droge zomers vind ik het niet eens zo erg. Het kan immers niet elk jaar tomatenfeest zijn 😉
We waren erg verwend de laatste paar jaar, want inderdaad kilo’s tomaten hadden we buiten.Wat het ene jaar goed gaat, doet het het andere jaar minder, altijd weer een verrassing.
Vorig jaar zagen mijn tomaten er ook zo uit, alles weggegooid. En jammer van de aardappelen maar de prei is mooi. Lekker, je kunt er veel mee doen in de keuken.
Goh, wat zonde van de tomaten!
De prei doet het gelukkig wél goed.
Wat lief dat egeltje.
Oeoeoehhh.. dié lucht.. da’s echt vies ja!
Wat jammer van je tomaatjes.. maar je prei doet het dan tenminste goed! Ikzelf gebruik eigenlijk alleen weleens een preitje door de nasi.. dus ik kan je niet aan recepten helpen. Ik ben ook niet zo’n kokkie hehe.
Wat erg ! Er gaat veel prei op het menu staan de komende weken….
Spijtig van je tomaten, maar met dit kwakkelweer is het normaal dat buiten de tomaten ziek worden. In de serre groeien ze des te meer. Ook bij ons wordt het tijd dat de aardappelen gerooid worden wegens de te natte grond. Veel succes met je winterprei.
’t Is echt om te schreien…!
Hier tomaatjes buiten -> nog steeds -> hoop doet leven…
Pech, morgen misschien…
Lie(f)s.
jammer van de tomaten Margriet
de overvloedige regen zal daar niet vreemd aan zijn
de prei daarentegen ziet er wel heel smakelijk uit
mooie foto’s met een lichte voorkeur voor de voorlaatste
prettig weekend