In de hoofdrol: Cosmea

Een apart tuinjaar was het wel dit jaar, niet alleen wat betreft de moestuin, maar ook in de bloementuin.De cosmea’s staan nu vol in bloei. Veel van de gezaaide planten hebben het niet gered door de slakkenplaag. Dus bijvoorbeeld geen nachtschone, stokroos en zinnia, die ik elk jaar heb.Zelfs van de afrikaantjes zijn er maar 3 over gebleven.Er zijn veel kale plekken in vergelijking met andere jaren

Cosmea

Vandaag zet ik de cosmea in de hoofdrol, deze plant verdient het ook eens in de schijnwerpers te staan! De cosmea (Cosmos bipinnatus) is een leuke plant in de tuin. Hij bloeit rijkelijk met vrolijke bloemen. Ze zien er teer uit op de lange stengels en het fijne blad. Maar het is een sterke plant, die wel een stootje kan hebben.De plant kan wel ruim een meter hoog worden en groeit ook breed uit. Er is ook een soort die lager blijft, de cosmea piccotee, die plm 50 cm hoog wordt.Op de foto’s hieronder zie je hem:

Cosmea Bippinatus in combinatie met verbena en dahlia

De bloeiperiode is van juli tot oktober. Je kunt ze goed als snijbloem gebruiken. Heel lang staan ze niet op een vaas, maar je hebt er toch wel een paar dagen plezier van.Hoe meer je plukt, en hoe meer uitgebloeide bloemknoppen je weghaalt, hoe meer bloemen de planten produceren.

Cosmea in de moestuin

Zet groepjes naast de groente- en fruitplanten om bestuivers te lokken. Vooral enkelbloemige soorten zijn aantrekkelijk voor insecten. Plant ze in je tuin en bijen en andere bestuivers zullen je dankbaar zijn, want de plant is een rijke leverancier van nectar en stuifmeel.Misschien dat ik komend jaar een haagje tussen de verschillende bedden in de groentetuin zet.

Zaaien

In april / mei kan je cosmea zaaien onder glas, de jonge plantjes kunnen dan in mei of juni buiten uit gepoot worden. In mei en juni kan je de zaden direct buiten in de volle grond uitzaaien. Ze bloeien hetzelfde seizoen. De plant bloeit van juli tot en met oktober. De zaden kiemen in ongeveer 8 tot 21 dagen afhankelijk van de temperatuur. Voorgaande jaren kwamen er ook spontaan plantjes op in de tuin, blijkbaar kan de plant zich zelf ook uit zaaien. Ze kunnen alleen niet tegen vorst, dus dit jaar kwam ik geen enkele zaailing tegen want we hadden immers een vorst en sneeuwperiode afgelopen winter. Zaden kun je zelf van je planten halen. Knip de uitgebloeide al wat gedroogde bloemhoofden af en laat ze verder drogen. Volgend seizoen zaai je ze weer in het voorjaar uit.

[metaslider id=”13186″]

17 gedachten over “In de hoofdrol: Cosmea

  1. Wat een mooi bloemetje is die Cosmea,vooral die paarse vind ik mooi.Je krijgt ze dan ook goed scherp op de foto Margriet!Balen van de slakken dit tuinjaar, heeft heel wat extra werk gekost volgens mij. Maar ieder tuinjaar is weer n verrassing hoe t wordt…

  2. Cosmea is een mooie bloem, maar aangezien ik nu zoveel verschillende vaste planten heb in de tuin zaai ik nooit eenjarigen. Er zijn er 2 of 3 die wel ieder jaar spontaan terugkomen..

  3. Wist niet dat je die zo gevlekt in twee kleuren had! ik leer weer bij hehe. Zag er op vakantie in Frankrijk ook vaak.. een dankbare plant voor bloemenperken duidelijk. Heb ze zelf niet in de tuin, maar wat niet is kan nog komen hè! 😉

  4. Wat een mooie foto’s van jouw cosmea’s, daar kan ik echt van genieten. Ook van die van mij in onze moestuin, ik had dit jaar cosmea met een dubbele bloem, prachtig en veel van geknipt voor de vaas.

  5. Wist niet dat die cosmetica heette maar vind ze elk jaar prachtig en ik kan er geweldig van genieten als ik ze ergens zie bloeien. Een goed groenten en Bloemendaal was het niet. Ook de planten op mijn balkon zijn vergaan van de vochtigheid. Groetjes

  6. Ik had dit jaar ook geen stinkertjes meer in de tuin gewoon tot op de grond opgegeten. Mijn zinnia hebben het wel overleefd opdat ik ze op ijzeren palen in de hoogte had gezet. Gelukkig deed de Gosmea het wel goed bij jullie Het is wel heel raar jaar geworden in de tuin .Hopelijk is het volgend jaar terug anders.

  7. Ik heb net met mezelf afgesproken dat ik nooit meer ga voorzaaien! Misschien wat zaden in het voorjaar strooien en zien wat het wordt. De bloemen zijn super mooi op dr foto. Ik heb 4 planten gekocht dit voorjaar( in bloei) lekker luie Tuinvrouw!

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!