Moestuinieren

Moestuinen kom je overal tegen, ook in de vakantielanden waar we waren. Vaak is het een stuk grond bij het huis, soms zijn het volkstuincomplexen, vergelijkbaar met die van ons, aan de rand een dorp of stad. Ook op doorreis in Frankrijk zag ik die wel, Allemaal dezelfde schuurtjes op dezelfde plek, het zag er van een afstandje netjes uit.

Bij de eerste stop in Rugy maakten we een wandeling en kwamen deze moestuinen tegen. Zomaar buiten het dorp, geen hek of iets erom heen, het zou bij ons niet kunnen. Alle oogst zou verdwijnen….

De tomaten staan er hier ook niet echt florissant bij……..

Noodzaak

In sommige delen van de streek is het hebben van een moestuin bijna noodzaak om dagelijks verse groenten te hebben, denk ik. Op ons vakantieadres was ook een moestuin, ook het huis ernaast had een grote tuin.

Wie zou niet willen moestuinieren met dit uitzicht? De moestuin van Les Martes, het vakantieverblijf van Marthy en Mart

Overal in de bergen van de Ardeche, waar we een dag rondreden, zagen we tuinen met bv tomaten bij de huizen Begrijpelijk, als je huis ergens een half uur of meer rijden vanaf de winkels ligt, kun je niet dagelijks even wat verse spullen halen.

Terug in eigen moestuin

Heel veel hoefde er niet te gebeuren, we waren geen weken weg.Afgelopen week deden we dan ook niets, behalve wat oogsten.De laatste prei ging mee naar huis, de worteltjes waren klaar om geoogst te worden, weer een kilootje snijbonen en een maaltje bietjes. In de tuin wordt het steeds leger, er staan nu nog wat bietjes, de winterprei, snijbonen, winterpenen en spruiten.

Wonder boven wonder kon ik zowaar een courgette plukken, twee planten die ik laat zaaide, doen het en worden nog niet totaal weg gegeten door de slakken.Toch zitten ze er wel bij, gezien de gaten in de bladeren.Ook meeldauw zit er nu op.

Als rijpe appelen

Alleen de moesappelboom, de schone van Boscoop, hangt nog vol appels.Voor de vakantie plukte ik de James Grieves appels al omdat ze uit de boom vielen. De goudrenetten hingen nog stevig vast. Nu waren er ook wat op de grond gevallen. Dus gisteren plukte ik de appels die makkelijk los lieten. Je weet dat de appel geplukt kan worden door de appel licht op te tillen en eventueel wat te draaien. Zodra het steeltje makkelijk knakt, kun je plukken. De vruchten zijn dan voldoende afgerijpt.Trek zeker niet te hard aan de appels. Je trekt bij te hard trekken vaak het vruchthout mee met daarin de aanleg voor de bloemknop van volgend jaar. Of je trekt de vrucht van de steel los waardoor een open wond ontstaat die snel rot.Niet alle appels lieten makkelijk los, dus de boom hangt nog zeker halfvol. Die kunnen in de komende weken geplukt gaan worden.

Ik denk dat ik gisteren een kilo of vijf plukte, het waren er 32. Klein en groot. Er zaten flinke jongens bij!

Vandaag bakte ik een appeltaart en kookte ik appelmoes waarmee ik 8 potjes kon vullen

Pompoen

De pompoenen in de tuin waren ernstig aangetast door meeldauw , er zaten maar 2 vruchten aan, dus die heb ik eraf gehaald en de plant verwijderd.De pompoenen moeten maar liggend op tafel oranje gaan worden. De soort is Jack ‘O Lantern, deze pompoenen gebruikt men met halloween om een gezicht uit te snijden…..

Dit jaar geen Ushiki kuri, je snapt wel waarom.Allemaal opgegeten….

Druiven

Deze druif ,die het vorig jaar helemaal niet goed deed, hangt nu vol met bijna rijpe rode druiven. Het ras is Suffolk Red, een pitloze soort.

De andere roze-rode druif die aan de andere kant van de tuin staat, is nog helemaal groen. Ik heb er een paar geproefd, ze zijn al wel zoet. Toch zien niet alle trossen er goed uit. Bij sommige zitten rare druifjes tussen. Geen idee waar dat door komt. Ik zat te googelen en het zou kunnen komen door zonnebrand. Bij plotselinge hoge temperaturen kunnen de druiven door de zon verbranden. Dit jaar had ik geen last van mijt, maar of ze nu nog roze gaan kleuren?Dit ras is een Vanessa druif. Het is wel gek, dat deze druif het dit jaar en ook vorig jaar niet zo best deed. Twee jaar geleden werden ze prachtig roze……Ik hoorde een druiventeler op tv zeggen dat het eigenlijk tot november warm zou moeten blijven om de druiven hun juiste suikergehalte te geven.

De witte druif “Witte van der Laan”is altijd als eerste rijp en plukte ik al voor de vakantie, heerlijk zoet en een beetje kruidige smaak, erg lekker!

Andijvie

Voor de vakantie zaaide ik nog wat frisee andijvie, een restje zaden die volgend jaar over de datum zou zijn. Ze waren allemaal opgekomen, dus die moesten ook uitgeplant worden. Ik ben benieuwd of het nog kroppen zullen worden, want het is geen winter andijvie

We hebben twee van dit soort bakken staan[ gehalveerde rioolbuizen zijn het, die mijn man op poten heeft gezet. Hierdoor komen er niet zo snel slakken in, haha… In de andere bak komt eindelijk een plantje basilicum , het heeft lang geduurd voordat er wat op kwam en van alle zaden is het er maar een.Maar ja, tomaten hadden we ook niet dit jaar, dus voor de pastasaus had ik het niet nodig.De geur is zalig…

Tot slot

Tot slot plukte ik nog 2 komkommers. De plant zal helemaal onder de meeldauw toen we thuis kwamen, ik heb begin van de week alle aangetaste bladeren eraf gehaald, maar liet de plant nog maar staan, kijken of de kleine komkommertjes nog groot willen worden.

19 gedachten over “Moestuinieren

 1. Ik vond nog weer een gedicht omtrent de moestuin. Niet gepubliceerd…

  Als lid van
  Vereniging Moes
  welk
  een doelstelling kent
  “van het oogsten
  der eventuele opbrengst
  van het land welke
  gezamenlijk bewerkt wordt”
  ben ik net als elk lid verplicht
  maandelijks óp de tuin
  te verschijnen en ín de tuin
  enige werkzaamheden te doen
  Ook op papier
  oogst ik wat af
  Geen werkdruk
  schrijfpols of zitvlees
  Makkelijk hoor
  als je je
  een hark voelt

  • Erg leuk gedicht over de hark! Wie weet komt het weer eens van pas om in een blog toe te voegen als ik een toepasselijk onderwerp heb.In ieder geval leuk dat je ze mij toestuurt

 2. Hahaa leuk die Franse moestuintjes.. daar kijk jij dan weer naar! 🙂
  Nog een flinke oogst had je.. enne.. is er nog wat over van die taart? krijg er trek van! 🙂

 3. Prachtige druiven, lekkere moesappels, fijn dat je die kan oogsten. Mijn vriezer is leeg, van al het fruit jam en sap gemaakt. nu nog wat tomaten oogsten om in te maken.

 4. Ondanks dat we een te natte zomer en een slakken plaag hebben gehad heb je toch nog aardig wat geoogst!,je worteltjes zien er prachtig uit.

Leuk als je een reactie achterlaat!