In Franse sfeer

De Franse sfeer, wat is dat? Zijn dat de huizen met luiken, de stenen muurtjes, de bistro setjes….? Ik heb geen idee, voor ieder zal het wat anders zijn. Wij zijn geen echte francofielen, gingen ook naar een aantal andere landen op vakantie.De laatste keer in Frankrijk was in 2018. Dit jaar gingen we weer, Frankrijk trekt toch altijd. Alhoewel we maar in een paar gebieden geweest zijn en lang niet heel Frankrijk gezien hebben, is er overal een gezamenlijke noemer, de Franse sfeer.

Voor mij

Voor mij zijn natuurlijk de croissants en stokbroden van de boulangerie echt Frans. Maar ook de huizen van natuursteen of geschilderd in allerlei kleuren ,de luiken, de bloembakken langs de kant van de weg of hangend aan bruggen, op pleintjes en langs de gevels, de smalle straatjes, de ornamenten, de keien, de wijngaarden…..

Voor het gemak vergeet ik even de schreeuwerige reclameborden van alle supermarkten, die je in ieder klein dorp ziet, maar ook dat vind ik Frans. Hier zie ik nergens borden waarop ik zie dat AH, Jumbo, Spar, Aldi of Liddl op zoveel kilometer afstand zijn bij de zoveelste kruising links of rechts….Handig is het wel als je toerist bent, je weet al snel waar je boodschappen kunt doen.Dit bord hieronder sprak me dan weer wel aan. We zagen het in een dorp in de Jura.

Oude reclames

Hier en daar zagen we reclames op gevels uit vervlogen tijden:

Natuurlijk heeft Frankrijk net als ieder land zijn grote steden met achterstandsbuurten, maar daar kom je als toerist niet.De streken die we in ons vakantieleven bezochten: de Elzas, Dordogne, Bretagne,de Gironde, Hautes-Pyrénées, Ardeche, Vogezen hebben allemaal van die pittoreske, middeleeuwse dorpen die wij als toerist maar wat graag bezoeken. Super toeristisch, veel terrassen, souvenir winkels etc.maar ach op vakantie is dat leuk.

Typisch Franse sfeer

Hieronder een compilatie van wat dit jaar voor mij typisch Frans was, geniet maar mee door op de eerste foto te klikken kun je door naar de hele reeks

Dorpjes

Echt Frans vind ik de dorpjes, tegen een helling of rotsen geplakt :

Ardeche, een gehuchtje tegen de heuvels. Ik twijfelde of dit het gehucht was waar wij logeerden, maar dat blijkt het niet te zijn. Kwa ligging lijkt het er wel op
Vogüé

Idyllisch plaatje

Maar dit, dit vind ik een echt Frans plaatje, die blauwe luiken, het blauwe bistrosetje, de stenen muur en de klimplant erboven… Een rommelig geheel maar……….dit is de Franse sfeer,

In het dorp Vogüé

20 gedachten over “In Franse sfeer

  1. Ja, dat zijn de dingen die ik ook altijd vastleg omdat ik ze erg Frans vind hahahaa! Wat een prachtige foto’s maakte je ervan.. geweldig! Helemaal de Franse sfeer!

  2. Voor mijn werk er heel veel geweest en veel gezien van dit prachtige land, en ik begrijp wat je bedoelt met de Franse sfeer, dat gevoel had ik ook altijd, schitterend verslag en mooie foto’s.

    RE: Hopelijk hoeft er geen operatie te volgen!
    Ik denk het niet, het is een hele zware schaafwond aan mijn knie, en die geneest maar heel langzaam. de andere problemen zijn al een beetje over, zoals een hele stijve schouder, heb inmiddels ook alweer gefietst, wel pijnlijk maar is te doen 🙂

  3. Ik hou wel van de Franse sfeer. Een beetje slordig maar toch…. probeer dat maar eens. Dan bemerk je dat de Franse sfeer niet zomaar is te kopiëren! enige foto’s.

  4. Je hebt het franse gevoel heel mooi samen gevat en ik zag foto’s van le Serret en Vogue ook bij mijn dochter voorbij komen 🙂 . Die blauwe luikjes, tafeltjes en deurtjes zijn schitterend en ook omdat de zon er meestal op schijnt. Je brengt werkelijk een heel mooi vakantie gevoel naar boven. Tof gedaan!

Leuk als je een reactie achterlaat!