Heide op de Franse berghellingen

Wat ik niet wist, is dat er ook heide bloeit in heuvelgebieden. In de streek waar wij op vakantie waren, de Ardèche, begon de heide net te bloeien. Het is niet zoals de heide velden in Nederland, maar het groeit in plukken tegen de rotsen of langs de kant van de weg.

Toen we net de Ardèche binnen gereden waren zag ik de eerste heide bloeien op heuvels waar veel bos was en ook veel varens groeiden. In Nederland hoor je vaak dat de heide bedreigt wordt door bv vergrassing.

Of de groei van varens de heide verdringt, weet ik niet, maar de combinatie was mooi.

Aan de voet van de berg Mont Gerbier le Jonc kwam de heide ook net in bloei.Mont Gerbier de Jonc is circa 8 miljoen jaar geleden ontstaan, toen een vulkaan lava uitspuwde. De lava was te stroperig om ver te stromen en koelde af in de krater van de vulkaan. Doordat de uitgang van de vulkaan als gevolg van erosie door de eeuwen heen is vergaan, bleef enkel een versteende lavakoepel over. Zo komt Mont Gerbier de Jonc aan zijn bijzondere vorm.[bron]

Op allerlei plekken stopten we om te fotograferen en te genieten van de prachtige uitzichten. Wat een prachtige streek is het toch!

De macro’s die ik had genomen, waren helaas niet gelukt. Ik stond te wiebelig op de rotsen of stenen en daardoor bewoog ik de camera blijkbaar.

Naast de heide bloeiden er ook veel bloemen en er vlogen veel vlinders. Daarover in een ander blog meer.

9 gedachten over “Heide op de Franse berghellingen

  1. Ja, wij hebben ook nog bloeiende heide gezien in Frankrijk.. maar heel eerlijk gezegd vind ik de heidevlaktes in NL mooier.. met de dennen en berkenboompjes aan de randen of solitair in het midden.. kan ik heel erg van genieten.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!