Kerkje in zwartwit

Het kerkje van Den Hoorn, Texel

Het witte kerkje, de trots van Den Hoorn, is gebouwd in 1425. Pas 25 jaar later, in 1450, is de toren aangebouwd tegen de westgevel. Nog weer later werd de kerktoren ook ingezet als baken voor de scheepvaart. In de 17e eeuw werd het koor (ruimte in de kerk waar zich het hoofdaltaar bevindt) afgebroken en vervangen door een rechte muur. Het jaar 1646, terug te vinden in de muurankers, herinnert hieraan.

Door de eeuwen heen is het kerkje regelmatig gerestaureerd (o.a. in 1602 toen de toren werd hersteld en in de 1956/57 tot een grootschalige restauratie plaatsvond), maar ingrijpende veranderingen zijn er echter niet meer geweest. Voordat het kerkgebouw werd neergezet, stond op deze plek een houten kapel. Die werd in 1409 afgebroken. Tegenwoordig ligt de kerk aan de rand van Den Hoorn, maar vroeger vormde deze het middelpunt van het dorp. In de afgelopen eeuwen, door de teloorgang van het loodswezen, zijn echter veel woningen vanwege leegstand gesloopt.

Het kerkgebouw staat op de rijksmonumentenlijst. Rond de torenspits staan drie schijnwerpers. Die vormen samen met het lage licht in de duinenrij ten zuidwesten van Den Hoorn een lichtlijn ter navigatie van de scheepvaart.

Tot op de dag van vandaag wordt er nog begraven rond het kerkje.

bron: Texel

PS ik ben benieuwd wat jullie van de zwartwit foto’s vinden…..

31 gedachten over “Kerkje in zwartwit

 1. een kerkje met een merkwaardige geschiedenis Margriet

  niet eenvoudig om dit in tegenlicht in beeld te brengen

  knappe zw foto’s, waarbij de laatste mijn voorkeur heeft

  prettige dag gewenst

 2. Oei.. dat moet je aan mij nooit vragen, zullen andere bloggers je kunnen vertellen.. ik hou echt niet van zwartwit-foto’s! Al zie ik er hier wel een paar mooie bij hoor, maar ik ga als ik de keus heb altijd voor kleur, dat vind ik nu eenmaal het mooiste. Maar ik zal hier ook wel weer de uitzondering zijn hoor.. de meeste mensen vinden dat nu eenmaal erg artistiek, zw/w-foto’s. 😉
  Ik had er wel eentje in kleur bij willen zien.. om te kunnen vergelijken. Als ik je vorige foto’s erbij herinner, was er zo’n prachtig licht in, zo’n echt najaarslicht.. dat mis ik hier wel.
  Maar iemand moet altijd doen wat ie zelf mooi vindt natuurlijk.. niet naar mij of iemand anders luisteren hehe.

   • Hoeft niet hoor.. wat ik al schreef: doen wat je zélf mooi vindt.. het is jóúw blog! 🙂
    Ik vind de lucht in je laatste foto hier prachtig, maar de uitsnede onderaan te krap.. als ik dat nog even mag zeggen. 😛 De compositie van die met het hek klopt beter.. maar dat is dus mijn bescheiden mening.. heb er dus geen verstand van, maar weet wel wat ik zelf mooi vind hahaha!

    • Die foto maakte ik met mijn mobiel en ik haalde wat van de voorgrond weg[ de weg] Maar smaken verschillen gelukkig anders zouden we allemaal het zelfde bloggen en fotograferen. Feedback kan ik altijd waarderen!

Leuk als je een reactie achterlaat!