Kleine vos

Vorige week kreeg ik de nieuwsbrief van de vlinderstichting. Ik vind het altijd interessant om die te lezen. Dit keer hadden ze een item over de vlinderstand dit voorjaar.

De ‘dagkoersen’ worden bepaald door weersomstandigheden en dergelijke: met goed zonnig en warm weer vliegen er veel vlinders. Maar hoe het gaat met de vlinders op de langere termijn wordt bepaald door in hoeverre ze zich succesvol kunnen voortplanten. Dat ligt dus aan de kwaliteit van hun leefgebieden. Ondanks deze slagen om de arm kunnen we wel zeggen dat er dit voorjaar meer vlinders vlogen. Dat werd vooral veroorzaakt door een klein aantal soorten dat het heel erg goed deed. De dagpauwoog is daar een van. Deze was zeer talrijk in april. Ook het bont zandoogje vloog goed en werd veel gezien. Het oranjetipje, een typische voorjaarsvlinder die maar een generatie heeft en alleen in april en mei te vinden is, vloog ook weer veel.

Er waren ook vlinders die duidelijk minder aanwezig waren dan de afgelopen tientallen jaren. Toevallig zijn daar ook drie kleine soorten bij: kleine vos, kleine parelmoervlinder en kleine vuurvlinder. De kleine vos was nog steeds minder dan het gemiddelde over de afgelopen dertig jaar, maar toch lijkt deze vlinder weer wat op te komen. De afgelopen vier jaar ging het erg slecht en hij lijkt aan een comeback te werken. Deze drie soorten hebben allemaal nog een of meer generaties dit jaar en kunnen zich dus ook nog herstellen, afhankelijk van de omstandigheden.

kleine vos

Kleine vos bij ons gespot

Alhoewel ik las dat de kleine vos dus minder werd gezien, zagen wij hem juist voor het eerst met zoveel tegelijkertijd in de tuin. Al een paar keer zag in afgelopen twee weken een klein oranje vlindertje maar ik kon hem niet goed bekijken omdat hij nergens lang ging zitten.

Begin van de afgelopen week was ik vroeg op de volkstuin, het was zonnig en toen zag ik ze hoor! Wel vijf : “kleine vosjes”. Het lukte me er drie op 1 foto te krijgen.

De scabiosa [ duifkruid] bloeit momenteel met zijn lila bloemen en die bloemen trekken de vlindertjes aan.

Zeg nou zelf, dit is toch een plaatje waard. Zo’n oranje vlindertje met blauw/lila stipjes langs zijn vleugels op het lila van de scabiosa en het oranje van de slaapmutsjes. Rechts zit zelfs een oranje lieveheersbeestje!

Ik hoop dat we snel meer vlinders kunnen zien. De meeste soorten zullen nu nog als rups bezig zijn zich vol te eten

bron Vlinderstichting

14 gedachten over “Kleine vos

  1. Interessant verhaal. Ik heb de meeste vlinders, door jou genoemd gezien dit jaar, maar het valt me toch op, dat ik bijvoorbeeld in de insecten/vlindertuin in ons dorp maar sporadisch een vlinder zie vliegen.

  2. Heb eigenlijk nog maar weinig vlinders gezien hier in het tuintje.. zal er eens wat meer op gaan letten. al is het weer deze dagen niet echt buitenzit-weer..! 😉

Leuk als je een reactie achterlaat!