Insecten spotten 2:Bosbandzweefvlieg

Als je je ogen de kost geeft, zie je zelfs in het kleine stukje volkstuin wat wij koesteren zoveel verschillende prachtige bloemetjes en beestjes.In een blog van vorige week liet ik al wat insecten zien. Vandaag nog een keer .Als je net als ik tijd hebt, ik moet nu eenmaal rustig aan doen, dan kun je de namen opzoeken via de app Obsidentify. De meest bijzondere namen kom ik tegen……ik vraag mij meteen af hoe ze nou op zo’n naam komen?

Toen ik de bloemen van mijn citroen aan het fotograferen was, dook er net een insect bovenop . Ik dacht een bij, maar via Obsidentify zag ik dat het een zweefvlieg is.

Zweefvliegen zijn er in alle soorten en maten, de meeste blijven in lengte onder de twee centimeter. Veel zweefvliegen bootsen vliesvleugeligen zoals wespen, bijen, of hommels na door felle kleuren, overeenkomstige patronen of lichaamsbeharing op bepaalde plaatsen. Dit is geen toeval; het lijken in kleur, vorm en/of geluid op andere, gevaarlijkere dieren heet mimicry en komt bij zeer veel diergroepen voor. Hierdoor aarzelen predatoren soms om aan te vallen, uit angst een steek op te lopen.

Zweefvliegen zijn net als andere vliegen het eenvoudigst te onderscheiden van vliesvleugeligen doordat ze twee vleugels hebben en geen vier, zoals alle bijen, wespen en hommels.

Bosbandzweefvlieg

Via obsidentify zag ik dat deze vlieg een bosbandzweefvlieg moest zijn.

De Bosbandzweefvlieg lijkt door het geel-zwarte patroon op het achterlijf iets op een wesp. Er zijn veel zweefvliegen met een geel-zwart patroon, maar de Bosbandzweefvlieg heeft een dof, koperkleurig borststuk, de gele banden op het achterlijf zijn iets snorvormig en de ogen zijn behaard.

Zweefvliegen leven vrijwel zonder uitzondering van nectar en stuifmeel, ze zijn dan ook vaak op bloemen te zien.De larven van een aantal soorten eten ook weer bladluis…..

Rattestaartlarve

Toen we laatst met een bak koffie op ons terrasje zaten, zagen we en raar beestje over de stenen kruipen Ik had die dag geen camera bij mij, maar maakte een foto met de telefoon om uit te zoeken wat het zou zijn. Het leek een larve met een staart.

Na wat googelen ontdekte mijn man dat we hier te maken had met de Rattenstaartlarve van de Blinde bij. Zij deponeert haar eitjes in stilstaand tijdelijk water in boomholtes, emmers of regentonnen. Nou stilstaand water genoeg na al die regen van de laatste tijd, overal in de tuin staan wel potjes, schaaltjes en emmers met laagjes water. De regenton en de compostbak van de achtertuinbuurman staan naast het hek van onze tuin, dus dat zou ook een mooie plek zijn.

Vrouwelijke zweefvliegen onderzoeken het water door steeds weer aan de rand met hun hoofd kopje onder te gaan. Is het poeltje of de emmer geschikt dan zetten zij hun eieren af.

Dus als je deze weinig flatterende larve in een emmer of waterschaal ziet? Denk dan eerst even na alvorens tot een dodelijke actie over te gaan. Ooit op een dag… wordt deze kronkelende made een prachtig volwassen zweefvlief of blinde bij!

Helaas is deze foto helemaal niet scherp, maar ik vond het toch leuk te laten zien.

In mijn archief kon ik geen foto vinden waar een blinde bij op staat, dus ik zal de komende tijd eens gaan opletten of ik er een zie.

Nog een rare snuiter

Op de rand van de slabak zag ik opeens iets bewegen. Zenuwachtig rende het heen en weer. Het dacht vast wat moet dat mens en hoe kom ik hier weg. Mijn telefoon zat in mijn broekzak en ik kon nog net een foto maken voordat hij wegkroop.

Volgens Obsidentify zou het hier gaan om een glasvleugelspinnedoder [ 60 % zekerheid]. Wie heeft daar ooit van gehoord? Ik niet in ieder geval. Dit insect blijkt dan weer een wespensoort te zijn.

Wat schetst mijn verbazing toen ik de foto op de laptop thuis bekeek,hij loopt te sjouwen met een larve van een lieveheersbeestje. Met het blote oog, zelfs met bril, had ik dat niet gezien☺Wat het rondje is, weet ik niet. Misschien is dat de spin?

De natuur blijft me verbazen!

Tot slot sluit ik af met iets lieflijkers: Onder de twee fruitbomen waar mijn kleindochters het vlinder/bijenzaad hadden gestrooid in het voorjaar bloeien al veel bloemen. Ik zag er opeens een fijn roze bloempje tussen, wat ik niet kende, maar koekruid blijkt te heten.

op de bloem een terrasjeskommazweefvlieg. Wie verzint nou zo’n naam!

17 gedachten over “Insecten spotten 2:Bosbandzweefvlieg

    • Ik heb gemerkt dat ik beter het statief kan gebruiken, zoals bij deze foto’s van de bosbandzweefvlieg. Vaak loop ik even snel rond met mijn camera en dan is de foto meestal bewogen. Dank voor het compliment!

  1. Gaaf hè die app? een soortgelijke voor bloemen etc is er ook… ik heb ze allebei al heel lang op de foon staan en gebruik ze ook veelvuldig, ben er erg blij mee…ontzettend leerzaam ook… (en handig voor mensen met gatenkaasgeheugen zoals ik)

    Oh ja natuurlijk…. jouw foto’s zijn ook plaatjes.!!

  2. Als men aandachtig rondom zich kijkt ontdek je heel wat beestjes. ik vind het ook leuk op te zoeken wat ik niet ken.
    Na een tijdje heb je onverwachts heel wat kennis opgedaan. Leuke foto’s

  3. Die zweefvliegen tot daar aan toe, die zie ik ook vaak vliegen en omdat ik weet dat die geen kwaad doen ben ik er ook niet bang van. Dat larfje is ronduit schattig, met z’n rattenstaartje hehe. Maar om me nou ineens, zonder waarschuwing vooraf, zo de daver op m’n lijf te bezorgen met een fotootje van een spin.. dát kan niet hoor! 🙂

  4. Knap gefotografeerd. Ik weet dat insecten nuttig zijn maar ik krijg er altijd een beetje de kriebels van. Leuk dat jij er plezier aan beleeft om het allemaal uit te zoeken.

Leuk als je een reactie achterlaat!