Lidcactus”Ruud Gullit”

Al wel een jaar of 10 heb ik een kamerplant ,de lidcactus. Ik kreeg hem van mijn vader, die hem meebracht bij mijn tante vandaan die hem weg wilde doen.Mijn vader hield ook van planten en vond dat zonde en zo kwam hij bij mij terecht. Eigenlijk vond ik hem niet zo bijzonder mooi en nam hem mee naar onze volkstuin. Ik dacht doet ie het, dan doet ie het en anders gaat ie vanzelf dood. Maar die zomer bloeide hij als een malle,terwijl het helemaal niet de tijd was om te bloeien. Het was alsof hij mij liet zien dat hij echt de moeite waard was. Dus ik besloot hem te houden en mee naar huis te nemen aan het eind van het seizoen.

Jarenlang stond hij op een plantentafel in de woonkamer. Soms bloeide hij in december of januari, maar hooguit met een stuk of 10 bloemen ofzo.Eigenlijk moest hij in periodes koud staan maar in het appartement was het nooit koud, nergens.

Toen ik afgelopen jaar verhuisde, wilde B. geen planten houden maar in mijn antikraakhuis had ik eigenlijk ook geen plek. Ik zette hem zolang op de zaak van mijn zoon. In een ongebruikt kantoor zonder verwarming  kreeg hij van niemand water. Daar stond hij in de kou tot ik hem mee naar huis nam nadat de kerstboom opgeruimd was.

Van mijn moeder hoorde ik dat hij ongeveer 50 jaar oud moet zijn, deze lidcactus. Mijn tante leeft nog,ze is 93 jaar en had dat verteld.Mijn moeder gaf mij het advies hem goed af te spoelen en flink water te geven.Hij ging lekker onder een lauwwarme douche en kreeg een mooi plekje in de huiskamer.

Bloemenzee

De lidcactussen zijn planten van het geslacht Schlumbergera, dat behoort tot de cactusfamilie (Cactaceae) die van nature voorkomen in Brazilië.

Op een dag in januari toen mijn dochter met haar gezin op bezoek was, zat er 1 bloem in en mijn kleinzoon Aaron zag nog meer rode puntjes.

Ik vertelde mijn dochter dat de plant al zo oud is en dat ik er toch wel blij mee ben. Haar reactie: ik vind het zo’n afschuwelijk lelijke plant, het is net het kapsel van Ruud Gullit van vroeger. Denk maar niet dat ik hem wil als er iets met jou gebeurd hoor mam!

In de weken die volgden zag ik steeds meer knoppen komen. Nu staat hij prachtig in bloei. Het aantal bloemen en knoppen kan ik niet eens tellen, het zijn er misschien wel 200 of meer.

Zeg nou zelf, het is toch een plaatje! Kijk het kapsel van Ruud Gullit eens shinen!

Verzorging

Heb je misschien in december ook een lidcactus gekocht? Je ziet ze vaak als kleine plantjes met witte, roze en rode bloemen te koop staan.Dan is hij nu waarschijnlijk uitgebloeid. Zet hem weg op een koele plek als je die hebt, desnoods op zolder en vergeet hem. Hij zal bijna afsterven van ellende, geef hem heel af en toe een klein beetje water.Ik herinner mij dat mijn schoonmoeder ze op zolder zette en die kwam echt niet wekelijks op zolder.

In de maand november/december haal je hem tevoorschijn, geef je hem een lekkere lauwwarme douche en zet je hem op een warme plek. Als je geluk hebt bloeit hij rond kerst. Wil je hem pas na de kerst in bloei hebben zoals ik, dan haal je hem pas na kerst tevoorschijn.Ik heb hem eenmaal plantenvoeding gegeven.

Stekken zou ook makkelijk gaan door simpelweg een stuk stengel in de aarde te steken. Hij zou makkelijk wortelen maar dat heb ik nooit geprobeerd.

 

Dus Romy,mijn lieve dochter, als er ooit iets met mij gebeurt, heroverweeg dan nog eens of je voor  deze lidcactus “Ruud Gullit” toch misschien een plekje hebt. Je vindt het altijd zonde om iets weg te gooien waar nog leven inzit, dus gooi hem niet weg maar zet hem bij jullie op zolder en denk aan mij als hij ooit misschien wel 80 jaar oud is en in bloei staat.Wil je hem echt niet hebben zet hem dan desnoods op Marktplaats, maar niet weg gooien!!!!

23 gedachten over “Lidcactus”Ruud Gullit”

 1. Mijn dochter beweerde vroeger dat ze in appartement zou wonen en nóóit in de tuin zou werken, dat vond ze belachelijk.
  Na 12 jaar of zo? Misschien wat langer… heeft ze een grote tuin waarin ze werkt.
  Haha.

 2. Ik heb het idee dat deze, overigens schit-te-ren-de, lidcactus er eentje is die ook wel een paascactus genoemd wordt. Je hebt die bloeiende lidcactussen met twee verschillende soorten bloemetjes.. die met deze beetje stervormige bloemen bloeien rond Pasen (vandaar de naam 😉 ), de andere bloemen lijken meer op een vlinder en die bloeien rond kerst. Maar hoe dan ook.. je kunt ze zeker een tijdje helemaal vergeten en dan zijn ze nog niet dood. Heb er hier vele staan.. soms valt er zo’n stukje tak vanaf en die kun je dan gewoon ook laten wortelen en dan krijg je wéér een plantje hè.. en die gaan ook weer bloeien. M’n mooiste bloeit zalmroze, maar heb ook rode en paarsige.
  Mijn oma had ook zo’n prachtige als jij hebt.. die moest ook in een pot met voet staan (of op een tafeltje zoals de jouwe), zo hing ie over.. geen flauw idee waar die plant gebleven is na haar dood in 1993.

  • zou ook best kunnen hoor, een paascactus. Ik heb er geen verstand van! Hij is mooi op dit moment en als ie uitgebloeid is verdwijnt hij weer uit zicht

 3. Mijn schoonmoeder had groene vingers en ze had altijd een paar lidcactussen in haar brede vensterbank staan die bloeiden als een tierelier. Als ik haar vroeg hoe ze dat deed want bij mij wilde die krengen niet zei ze altijd: ik praat tegen ze!

 4. Die vergelijking met het vroegere kapsel van Ruud Gullit vind ik wel treffend!
  Het is een pracht van een plant, zelf heb ik er ook eens een paar gehad in verschillende kleuren maar de rode versie, die jij ook hebt, werd het grootst en bloeide het rijkst. Ik liet hem het hele jaar door gewoon op dezelfde plek staan en hij bloeide telkens weer. Ik kan me eigenlijk niet herinneren waarom hij er niet meer is.

 5. Leuk. Het zijn ouwe taaien die lidcactussen. Ik heb er ook een. Die is ouder dan ik ben (62).

  De jouwe doet het prachtig. Bij mij begint hij nu aan de 2e bloei.

 6. Mettertijd viel mijn Euro dat ik zelf ooit zo’n plant had en dat die ook heerlijk bloeide soms. Als je dochter hem niet wil, hier is een kandidaat

 7. Aangezien ik het idd zonde vind om levende planten weg te doen zal hij hoogstwaarschijnlijk ooit een plekje op zolder krijgen dan, haha

 8. met heel veel fantasie zie ik er Sjaak Swart , ja dat was altijd mijn favoriete voetballer 🙂
  maar verder gaat iedere vergelijking mank met wie dan ook en deze mooie plant , 1 met een geschiedenis van al een halve eeuw
  ik denk ook dat je dochter , of wie weet 1 van de kleinkinderen , de eeuw wel vol wil maken , ik hoop het

 9. Wat is hij mooi geworden he Margriet, Maar jullie snappen allemaal wel dat deze moeder er ook niet zo gek op was. Maar hem nu zo mooi vind. Dus ik hoop dat je er nog jarenlang plezier van hebt,

 10. Ik moet wel lachen met het kapsel want daar lijkt het inderdaad op. Mijn moeder had ook zo’n plant. Alleen al daarom vind ik hem mooi want hij doet mij aan mijn thuis denken.

Leuk als je een reactie achterlaat!