Maartse buien en voorjaarszon

Ik geloof dat iedereen het gevoel heeft dat de winter voorbij is, zodra het maart is. Als dan het zonnetje schijnt, voelt het meteen heerlijk aan.Om mij heen hoor ik iedereen verzuchten helemaal klaar te zijn met al die regen en wind.Ook ik ben het helemaal zat.Toch kunnen we nog van alles verwachten in maart en april.Er bestaan zelfs gezegden over: “Maart roert zijn staart” en “Aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed”.

Afgelopen woensdag was ik in de ochtend op de tuin, ik had geen afspraken, de zon scheen.Om mij heen tjilpten alle vogels en de koolmeesjes vlogen al rond onze nestkastjes.Het voelde echt al heerlijk aan in de zon.

In de volle grond

Ik wilde perse de tuinbonen en peultjes in de volle grond zetten. Ze waren al aardig de lucht in gegroeid in de kas.Er zat ook al een flinke bos wortels aan.De muizen zijn er toch niet meer bij gekomen op het gaas waarop ik de bak met plantjes had gezet. De tuinbonen heb ik ik in een van de verhoogde bakken gezet en meteen afgedekt met vliesdoek. Als er dan nog een keer nachtvorst komt, staan ze beschut.

Op de foto zie je gaatjes in het blad van de plantjes: ik vond de eerste naaktslak alweer die vastgekleefd zat aan een potje….

De peultjes zette ik naast de kas in de volle grond.Daar was het echt kleddernat.Misschien wel te nat voor die kleine plantjes, ik wacht het maar af.

Tuinkriebels

Allebei krijgen we nu toch wel de tuinkriebels, maar ja met die kleddernatte tuin valt daar nog niet veel in te doen. We haalden vandaag wel alvast een aantal zakken potgrond en tuingrond om bakken mee te vullen. Ook een grote zak van 25 kilo met organische meststof.Bij een tuinder in de buurt kochten we pootaardappelen, pootuien, nog wat zakjes zaden[ je kunt nooit teveel hebben!☺] en wat sla- ,peterselie-, selderij-en bloemkoolplantjes.Een paar weken geleden kochten we al wat planten die ook de grond nog in moeten,maar waren blijven staan door het slechte weer. Het zijn oa een kiwi, een zomerframboos, een braam en een citroentijm.

De sla en bloemkool staan alvast in de grond in de kas……He, lekker gevoel weer, we zijn weer begonnen!

Thuis doen de paprika plantjes het ook goed, met name de plantjes die ik in de potgrond en zaaigrond heb gezaaid. Ik heb besloten niet meer met de vermiculiet verder te gaan, want voor mij zit daar geen meerwaarde aan.De plantjes die ik daarin had gezaaid en die ik inmiddels heb overgeplant zijn duidelijk kleiner dan de anderen. Tot zover het nieuws over het zaai experiment. Een dezer dagen ga ik tomaten en aubergine zaaien en dat doe ik in de zaaigrond die ik had gekocht.

de plantjes rechts onderaan waren in de vermiculiet gezaaid en zijn zichtbaar kleiner dan de andere.

Mollen

Voor het eerst in de vier jaar dat wij de volkstuin hebben, hebben we veel last van molshopen verspreid over de tuin. Vooral mijn man ergert zich er aan, zijn hele grasveld gaat eraan….☻. Hij harkt de hopen steeds weer plat, maar als we op een andere keer weer komen, ligt er weer een molshoop[ of meerdere] ergens anders.Vanmorgen las hij echter een stukje over mollen, waaruit blijkt dat ze ook wel nuttig zijn in je tuin. Ze graven gangen, wat goed is voor de beluchting en drainage, en ze eten vele schadelijke insecten waaronder emelten (larve van de langpootmug en rozenkever), engerlingen (larve van de meikevers) en ritnaalden, maar anderzijds eten ze ook regenwormen die de structuur van de bodem verbeteren……Ik geloof dat we die nog wel genoeg over houden, want ik kwam bij het planten flinke wormen tegen.
Leuk weetje: Als in de winter de mollen boven in de grond zitten dan houd de vorst niet aan. Krijgen we strenge vorst dan trekken de regenwormen, emelten, engerlingen en ritnaalden diep de grond in waardoor de mollen mee de grond intrekken en de molshopen niet meer aan de oppervlakte zullen verschijnen. bronhttps://fruitpluktuin.nl/fruit/Fauna/zoogdieren

De natuur gaat zijn gang

Ondanks de maartse buien gaat de natuur zijn gang.Zeker als er een voorjaarszonnetje is, gaat het hard.De foto’s hieronder nam ik weer in het Zuiderpark in Den Haag toen ik daar donderdag wandelde met mijn kleinzoon.

Laten we hopen dat de regen een beetje gaat afnemen en het weer wat beter wordt. Geen maartse buien meer voor mij! Je kunt je haast niet voorstellen dat we vorig jaar in februari zo’n droge, warme periode hadden, dat we toen smachtten naar een regenbui!Het jaar daarvoor werd in februari -10 voorspeld Half maart 2019 kregen we toen nog met storm te maken.Het kan verkeren……We zullen zien wat we nog aan maartse buien krijgen of dat het voorjaarszonnetje het wint.

8 gedachten over “Maartse buien en voorjaarszon

  1. Ik heb last van opstartproblemen door het weer. (Gebrek aan zon)
    Ik moet echt tomaatjes zaaien. Ben ik al te laat voor paprika’s?

    • Lijkt me nog ruim op tijd hoor voor de paprika! Ik heb afgelopen week ook nog twee soorten gezaaid. Tomaten heb ik vandaag gezaaid, 6 soorten. Waar ik het ga zetten allemaal weet ik nog niet ☺

  2. Lees ik net dat paprika in de grond het beter doet! Heb ik in vermiculiet gezaaid. Ik zal ze snel verplanten als ze twee blaadjes hebben. Heerlijke foto’s van het Zuiderpark .

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!