Mobiel

Precies een jaar geleden ging ik weer voor het eerst op pad met mijn krukken. Na weken gips en rolstoel was ik eindelijk weer een beetje mobiel na mijn enkelfractuur en durfde ik het aan alleen een stukje te gaan lopen en te gaan fotograferen in de buurt.

Nu een jaar later ben ik nog steeds niet zo mobiel als ik zou willen. Wat valt dat tegen! In september ging ik voor de laatste controle en kwam ik op de wachtlijst om de plaat uit mijn enkel te laten verwijderen. Die plaat zorgt ervoor dat ik nog dagelijks pijn voel, dat mijn enkel dik wordt en ik nog altijd niet lang kan wandelen. Vorige week belde ik nog eens naar het ziekenhuis of ik nog wel op de wachtlijst sta, je weet tenslotte maar nooit. En ja, ik sta er nog op.Alleen zijn er twee chirurgen langdurig uit gevallen en zijn ze nu mensen aan het opereren die sinds mei vorig jaar op de wachtlijst staan. Ik vanaf september, dus dat kan nog wel gaan duren…..Allemaal te danken aan die Corona…

Gelukkig ben ik mobiel genoeg om in de tuin te werken.Vorig jaar was voor mij een half tuinseizoen verloren en moest mijn man alles alleen doen.Nu kan ik alles gelukkig weer en als ik voel dat het even genoeg is, kan ik gaan zitten en mijn been even omhoog leggen.

Droogte

Hadden we vorig jaar zo’n slakkenplaag door de nattigheid, dit jaar is het kurkdroog. De grond lijkt wel stof. Vorige week sproeiden we al een keer en vulden alle tonnen met slootwater. Dat is echt een klus, het is niet zo als in de achtertuin dat je de kraan even open zet met de tuinslang eraan. Pomp aansluiten aan meterslange zware slangen en dan water uit de sloot pompen.

Ik was van plan met zaaien in de volle grond te wachten tot het zou gaan regenen. Maar daar wachten we nu al weken op. Doordat ik nu toch maar wat ben gaan zaaien en uitplanten, moet er dagelijks water gegeven worden en sjouw ik me een breuk met al die gieters. Voor zaterdag voorspelden ze regen, dus ik had alles buiten gezet, de ramen en het plastic weggehaald van de stukken waar ik wat gezaaid had, gieters onder de overloop van de regentonnen gezet……..en wat kwam er, NIETS, NADA, GEEN DRUP.

Kleur

Toch staat de tuin er geweldig leuk bij, er bloeit al erg veel en het is een kleurig geheel. Akelei in allerlei kleuren, oranje slaapmutsjes, lievevrouwebedstro, daslook, de rode bloemen van het nagelkruid,zeepkruid, de alliumbollen. Prachtig allemaal .

Alleen het moestuingedeelte blijft achter. De geplante bietjes komen tergend langzaam wat bij. De zaden die ik in de grond deed, komen net zo langzaam uit. Eindelijk zag ik vandaag wat groene puntjes op de plek waar ik boontjes gelegd heb.

De eerste [ grootste] tomatenplantjes heb ik in de volle grond gezet, evenals de pompoenen, courgette en aubergines. Op de foto kun je goed zien hoe droog het is.

We hadden 60 stuks preiplantjes besteld en die staan inmiddels ook in de grond. wel onder doek om te voorkomen dat de preimineervlieg[ klik] weer eitjes afzet. Die komen namelijk begin mei weer uit de grond gekropen. Het doek zorgt er ook voor dat de grond eronder minder snel uitdroogt

Het aardappelgroen komt langzaam ook boven de grond. Op tv hoorde ik dat de aardappeloogst van boeren dreigt te mislukken als het niet snel gaat regenen. Een sproeiverbod in Brabant….en de grondwaterstand die alweer te laag wordt.

Luis

In de fruitbomen is ook de luis weer van de partij, maar geen nood, ook krioelt het er van de lieveheersbeestjes. Onze mobiele troepen in de tuin☺.Kleindochter Lieke riep mij woensdag dat ze allemaal baby lieveheersbeestjes zag. Het klopte, er liepen ik weet niet hoeveel larven. Knap vind ik het dat ze dat van vorig jaar onthouden heeft!.

Tegenwoordig bestrijd ik de luis niet meer, ze verdwijnen vanzelf weer.

Het belooft weer een goed kersenjaar te worden…….

In een tuin is het altijd wat, ik zal er niet over zeuren en sjouw geduldig met mijn gieters over het [bijna] landgoed wat we nu hebben. Het houdt mij mobiel zal ik maar denken.

Mobiel is het thema van de photo challenge van Satur’s9 van deze week.

23 gedachten over “Mobiel

 1. Mobiliteit is toch zo’n belangrijke voorwaarde om goed te functioneren. Ik heb er geen benul van of ook hier in België operaties zo lang werden uitgesteld? Wellicht nemen ze de dringende gevallen er wel tussen.

 2. Het medische …. .enorm lastig…. ik weet niet of je het weet maar ehhh beter dubbel dan niet… heb je al via je zorgverz. geprobeerd of het in een ander ziekenhuis eerder wel kan?

  Je foto’s zijn prachtig.. en ja de oogst…het gebrek aan water… ik ben bang dat we er nog lang niet zijn ook, dat het nog erger gaat worden

 3. Wat ontzettend vervelend dat je nog steeds niet goed uit de voeten kan, ik begrijp als geen ander hoe dat voelt. Je tuin is een jweeltje, fijn dat je daar gelukkig wel in kunt werken.

 4. Goed dat je toch in beweging blijft. Hoop dat die lijst maar snel afgehandeld wordt. Maar zo’n mooie tuin is een beetje pleister op de wond.

 5. Ha ik lees dit na een valpartij in de tuin pffttt
  Bloempotten stonden in de weg en ik tuimelde eroverheen 😉
  Geloof dat ik er goed vanaf kom…op een geschaafde knie na…maar even afwachten.
  Ja dat in beweging blijven doet wonderen maar moet wel kunnen natuurlijk
  Groetjes

 6. Ik moet lachen met je voorlaatste zinnetje. Ja, je tuin houdt je mobiel, zo blijf je in beweging en roesten de spieren en gewrichten niet vast.
  Mijn buurman zei altijd dat hun huisarts zei: je hond is je dokter. Hondje, huis zonder tuintje, ze moesten altijd gaan wandelen met dat beestje. Zo bleven ze in beweging.
  Jouw tuin is jouw dokter 🙂 (een beetje toch hè)
  Dank voor je bijdrage!

 7. Het is echt wat met die lange wachttijden.. waardeloos! Maar ja, we mogen al blij zijn dat we na al die coronagolven er überhaupt nog zíjn denk ik..!
  Met een tuin is het altijd wat hè.. al heb ik hier de slakkenvangpotjes toch alweer neergezet hoor.. ze vraten al m’n ijsbloemetjes op tijdens onze vakantie! Onze klimroos zit ook dik in de luis en ik heb nog geen lieveheersbeestje gezien helaas. Maar ik heb die roos flink afgespoten met water.. als een soort van namaak-regenbui.. dat schijnt ook al vaak te helpen, laten we het hopen, want al die middeltjes tegen luizen vind ik niks.
  Is inderdaad zwaar werk voor jullie, dat water geven.. oefjes!! Maar je bloementuin staat er prachtig bij.. eer van je werk. Nu de moestuin nog.. gaat vast ook wel lukken! 🙂

  • ja inderdaad die namaak regenbui zou ook moeten helpen tegen de luizen. Tot nu toe hebben we nog geen last van slakken[ even afkloppen] Ik ben zeker blij dat we de corona goed door gekomen zijn, maar een lekkere wandeling zoals jij ze dagelijks maakt, zou ook wel weer eens fijn zijn………

   • Snap ik helemaal hoor.. ik zou zéker weten ook balen als een operatie zo lang op zich liet wachten en me beperkte.. je éigen ellende is voor jezelf altijd even het belangrijkste, al zijn er natuurlijk nog veel ergere dingen.
    Mijn slakkenpotjes zaten al helemaal vol vandaag..!

 8. Het is niet niks, een plaat erin. De lange wachttijd is ook geen pretje maar als troost heb je een prachtige tuin met alle eigenschappen die daarbij horen. Ook beestjes. 😉

 9. wat een prachtige tuin ondanks de droogte ziet die er toch goed uit
  dus al dat gesjouw met water loont zich wel
  ik hoop voor je dat de OP eerder komt

Leuk als je een reactie achterlaat!