Mode 1

Mode, wat is dat eigenlijk? Mode is de stijl of stijlen die door de meerderheid van de bevolking op een bepaald moment wordt of worden gedragen. Met andere woorden, wat de meeste mensen op dit moment dragen – een bepaalde kleur, patroon, snit of silhouet – is “in de mode”, “fashionable” of “trendy”.

Mode en kringloop

Zelf ben ik niet echt een persoon die volgens de laatste mode gekleed loopt. Natuurlijk, als je nu iets koopt, zal het in een kleur kunnen zijn die nu “in” is, maar het is niet zo dat mijn garderobe ieder jaar vernieuwd wordt. Als ik iets leuks zie, koop ik zelfs kleding in de kringloopwinkel. Onlangs nog een winterjas en een paar shirts en colbertjes. Ik had 7 items voor net 20 euro, waarbij de winterjas van 9,95 nog het duurst was.De twee colbertjes waren van het merk Gerry Weber, wat een goed merk is.

De kringloopwinkel wordt gerund door mensen van een “zware ” kerk, de hoedjeskerk of zwarte kousen-kerk wordt het in de volksmond hier, genoemd. De opbrengst gaat naar goede doelen. Ik weet niet of jullie ook van die kerken in de buurt hebben, maar hier is het net een lange modeshow als ze op zondag te voet naar de kerk gaan. Over het algemeen hebben ze mooie kleding aan. En die kleding die niet meer gedragen wordt, ligt dan dus in de kringloopwinkel, die compleet is met pashokjes . Alles is netjes en schoon, je kunt er echt leuke en mooie kleding kopen. Ik schaam mij er niet voor!

Mode en museum

Mode is van alle tijden. Laatst toen wij in Doesburg het Lalique museum bezochten, was er naast de vaste tentoonstelling van de beroemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique ook een andere tentoonstelling. In het museum zijn met regelmaat tentoonstellingen te zien, waarbij naast werk van Lalique tevens werk van tijdgenoten te bewonderen is. De tentoonstellingsradius beslaat de periode van circa 1850-1950. 

Mucha en tijdgenoten

Nu was er onder andere werk te zien van Alphonse Mucha (1860 – 1939) en andere tijdgenoten.De tentoonstelling Mucha & Tijdgenoten gaat over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie –zoals wij die nu kennen- nog niet bestond. Alphonse Mucha was een Tsjechische kunstenaar die Parijs op zijn grondvesten liet schudden met zijn art nouveau-affiches en illustraties. Mucha werd in 1895 in één klap wereldberoemd na zijn ontwerp van een aankondigingsposter voor de wereldberoemde Frans-Nederlandse actrice Sarah Bernardt. De affiches werden zelfs uit de straten van Parijs geroofd.

Sarah Bernardt shockeerde ze de wereld in 1876 door een lange broek te dragen. Haar “look” werd over de hele wereld gekopieerd.

Mucha en tijdgenoten maakten overigens naast affiches ook volop illustraties voor modemagazines, schilderijen, vazen, kostuums, juwelen en decors.

Toen ik in het museum de afbeeldingen zag van Mucha, moest ik denken aan mijn tienerkamer in de jaren 70. Ik had spiegels met dezelfde soort afbeeldingen en ook van die metalen wandborden. Toen ik wat zat te googelen, zag ik dat die spiegels als Vintage worden aangeboden en al snel 100 euro waard zijn. Helaas, ik heb ze niet meer……

12 gedachten over “Mode 1

 1. Ik hou van mooie kledij, maar dat hoeft niet persé de laatste mode te zijn. Die mode moet ook wel bij je passen hé. Algemeen hou ik van sportief, vlot, … als ik er mij niet goed in voel, dan draag ik het niet. Tweedehands koop ik bijna nooit omdat er eenvoudigweg geen winkel in de buurt is. Ik heb er geen ervaring mee. Mijn dochter daarentegen koopt en verkoopt constant tweedehands kledij. Zo ook de babykledij en babyspullen.

 2. Ik hou van mode, mijn hele leven al gedaan en dat zal nooit overgaan. Blij dat ik zeventiger jaren meegemaakt heb waar op mode gebied alles mogelijk was, wat heb ik genoten van die tijd. Ik ben katholiek opgevoed en woon nu al jaren temidden van een christelijke bevolking. Met respect voor elkaar kom je een heel eind.

 3. Mucha, vindt het zelf ook prachtig. Inderdaad stijlvol.
  Ben zelf een kind uit een groot gezin, de kinderen droegen de kleding van de “ouderen” Niets mis mee terwijl je er soms op afgerekend werd. Nu verkopen ze de kleding die ze net 2 maanden hebben gedragen omdat er al weer een nieuwe collectie komt. Fijn voor Vinted en de Kringloopwinkels.
  Koop soms ook tweedehands kleding, is goedkoper dan een lap stof kopen. Maak ik er weer wat anders van.

 4. Je hebt me enthousiast gemaakt. Ik zie dat Mucha en tijdgenoten tot en met 30 juni 2024 nog te zien is.
  Mucha leerde ik kennen tijdens een bezoek aan Praag in 2018. Op heel veel flessen van een champagne-achtige Tsjechische witte wijn was een etiket met een illustratie van hem.
  Leuk om nu meer van hem te kunnen zien en dan is het ook nog eens in de buurt.
  Dank voor de info.

Leuk als je een reactie achterlaat!