Paddenstoelen 2023, nr 1

Vorige week ging ik al op zoek naar paddenstoelen in het dichtbij gelegen natuurgebied het Waalbos. Ik vond er toen slechts 5, maar 5 van dezelfde soort. Gisteren ging ik naar het landgoed, hier vlakbij, het Donckse Bos.

Als ik het landgoed rondloop is dat een wandeling van ongeveer 2 uur. Hier viel het echter ook tegen met de aanwezigheid van paddenstoelen. Misschien is het nog te vroeg in het seizoen, het is veel te warm en droog, de natuur is helemaal van slag. Ik spotte een enkele paddenstoel maar de hoeveelheden die ik bv 3 jaar geleden zag, waren er niet.

Ik zag dat het landgoed flink op de schop was gegaan, er was veel geruimd, gesnoeid en gemaaid waar ik in vorige jaren veel paddenstoelen zag. Ik ga ervan uit dat degenen die het beheer van het gebied doen, weten wat ze doen.Omdat ik er al een paar jaar rondloop, weet ik de plekken en stammen waar ik paddenstoelen vind. Nu zijn veel van die stammen geruimd en ik vind het jammer dat ze er niet meer zijn.

Zoals de stam waarop het hele jaar deze zwam te zien was, die ik wel 4 jaar lang op de foto zette in wisselende seizoenen: de oranje oesterzwam [Phyllotopsis nidulans]. Ik vond het altijd net een wafeltje, het is een zwam die niet heel veel voor schijnt te komen…

Of de stam waar ik ieder jaar weer die leuke kleine paarse paddenstoeltjes/ zwammen zag. Opgeruimd, weg!

Amethistzwam

Later terug

Ik moet maar terug als het flink geregend heeft. Toch was het een heerlijk rondje, de temperatuur zalig om te lopen. Maar herfst? Nee dat is het nog niet echt, de meeste bomen en struiken zijn nog in het blad en ook nog groen. Dus om andere herfstige foto’s te maken, lukte ook niet echt. Het bos mag je alleen in als je een dagkaart koopt of als je “vriend van ” bent, dus heel druk is het er nooit. Nu liep ik er helemaal alleen, geen mens te bekennen verder.Om mij heen hoorde ik overal geluiden, ik werd er een beetje achterdochtig van. Ik keek steeds achterom maar zag niemand. Al snel had ik de gaten wat al die geluiden waren: kastanjes en andere noten die uit de bomen vielen☺Pfff wat een opluchting!

Kastanje

Paddenstoelen

Allereerst de paddenstoelen die ik zag, de namen heb ik via de app Obsidentify, ik neem ze voor waar aan maar 100% garantie is er niet.

Heksenboleet

gewone heksenboleet

Prachtvlamhoed

Het vliegje wat erop zat, was slechts klein maar door mijn macrolens toch goed vastgelegd.

En nog maar eentje omdat het zo’n plaatje is……..

Glimmerinktzwam

En dat was de hele “vangst”aan paddenstoelen!

Andere herfstige plaatjes

In plaats van paddenstoelen nam ik hier en daar wat andere foto’s die een beetje “herfstig”waren, maar zelfs dat viel nog tegen.Oke, het blad begint te vallen…..

Noten

Overal liggen nootjes of lege doppen:

Bessen:

Zaaddozen

Slachtpartijen?

Op meerdere plekken zag ik heel veel veren liggen of soms nog een halve dode vogel. Er was flink gejaagd door een of ander dier…..

Kers op de taart

Als laatste een foto van een bont zandoogje, een klein bruin vlindertje. Er was een koppeltje wat steeds om mij heen fladderde en eentje ging vlakbij mij zitten. Heel snel maakte ik een foto, net op tijd voordat hij weer verder fladderde….

En nu maar wachten tot het echt herfst wordt met herfstweer, nat, wind, guur…..maar deze week eerst nog een paar mooie dagen met hoge temperaturen

20 gedachten over “Paddenstoelen 2023, nr 1

  1. De (veel te) warme septembermaand heeft ervoor gezorgd, dat er veel minder paddenstoelen zijn. Vandaag en de volgende dagen is er regen voorspeld. Dan is de kans groter ;-).
    Je hebt er wel een mooi blogbericht, volledig in de herfstsfeer, van gemaakt. Ben even komen meegenieten.

  2. Ik had dezelfde ervaring gisteren als jij toen ik ook op paddenstoeljacht wilde gaan. Weinig en veel van hetzelfde en ook dat er veel op de schop is gegaan waar voorheen bijvoorbeeld hele velden koraalzwammetjes waren.
    Maar jij hebt toch prachtige foto’s kunnen maken die het herfstbeeld van dit moment goed weergeven, mooie serie!

  3. Een mooie collectie van bessen, paddenstoelen en zaaddozen waarmee je helemaal in de herfstsfeer beland bent.
    Blijkbaar staat het paddenstoelenseizoen bij jou al iets verder dan hier in Vlaanderen. Wij hopen op wat neerslag en iets koelere temperaturen zodat er wat meer zwammen hun kopjes boven de grond durven steken 🙂

  4. Ben gisteren en vandaag ook op wandel geweest en ook hier ziet de natuur er nog groen en niet herfstig uit. Bijna geen paddenstoelen want het is te warm en te droog. Ze verwachten nattigheid tegen donderdag en dan zullen ze plots uit het niets verschijnen. Ik kon wel de eerste vliegenzwam van dit jaar vastleggen. Maar jij bent niet zonder foto’s van paddenstoelen thuis gekomen .Dus zeker positief.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!