Opgegeten

Vandaag kwamen we na 3 dagen weer op onze tuin.Vorige week had ik bijna alles in de volle grond uitgepoot, we hadden gesproeid en ik was daarom benieuwd hoe alles er bij zou staan.

Wat een teleurstelling toen ik de kas in kwam:

  • Komkommerplanten opgegeten
  • Meloenplantjes opgegeten
  • Aardbeien opgegeten
  • Paprikaplanten de toppen opgegeten
foto is weliswaar niet scherp, maar je kunt het duidelijk zien

Nou had ik altijd een leesbril maar omdat mijn ogen zo achteruit zijn gegaan,heb ik gisteren net een nieuwe aangemeten bril opgehaald. Ik zie nu dus alles weer heel scherp.Ik zag overal pissebedden kruipen, op de andere paprika planten, op de aardbeien, onder de slaplanten die ook in de kas staan. Ik zag ze live een blad van een paprika plant los eten met z’n vieren. De foto hiervan is helaas niet gelukt.

Zijn het potverdikke geen slakken, heb ik dit weer! Ik ben meteen gaan googelen en las dat ze bij droogte en schaarste aan rot hout, oud blad etc. graag beginnen aan de aardbeien, de toppen van komkommer, pompoen en meloen en paprika. Nou, dat klopt dus….

Ik heb meteen allerlei oud hout, een terracotta pot met blad en een lange plank in de kas gelegd om ze te gaan vangen en buiten hun vrijheid te geven. Maar balen doe ik, dat is zeker……Ik heb geen komkommer- en paprika zaad meer en het is ook te laat nu denk ik om nog te gaan zaaien.Ik hoop dat de planten buiten het wel blijven doen en niet opgegeten worden.

Buiten zijn er ook planten slachtoffer geworden: het hoornviooltje

de pot met zaailingen van het hoornviooltje is ook kaal gegeten

Opnieuw de doperwten opgegraven en verdwenen. GRRRr

De twee pompoenplanten die ik langs de druiven had gezet, zijn ook al verdwenen.

De worteltjes die ik al tig keer gezaaid heb, dan net opkomen, verdwijnen ook steeds weer. Ik heb al twee zakjes leeg gezaaid. Vandaag heb ik ze in een grote ton gezaaid, kijken of dat wat wordt.

Ik weet dat je op je tuin te maken hebt met allerlei beestjes, met droogte of nattigheid,kou of juist warmte maar het is soms wel ontmoedigend. Gelukkig doen de tomaten in de kas het erg goed, staat de bloementuin er prachtig bij en bloeien sommige kruiden in de kruidentuin. De fruitbomen staan er goed bij en er hangt aardig wat fruit in

tomaat San Marzano in de kas
bieslook
kerrieplant

Nog een opsteker is, is dat het werkelijk krioelt van de lieveheersbeestjes. Nog geen enkel jaar hiervoor, heb ik er zoveel gezien in de tuin. YES! Misschien valt het daardoor tot nu toe mee met de luis……

MM

En vandaag eten we dus stamppot sla[ uit de kas] met spekjes, gekookt eitje, gesnipperd uitje en augurkje. Zonder pissebed, dat dan weer wel………

2 gedachten over “Opgegeten

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!