Paddenstoelen

Afgelopen zondagmiddag gingen we naar een bos op misschien 1 kilometer van ons huis.We waren er nog nooit geweest, hoe gek is dat? Ontelbare keren reden we er langs en bewonderden het mooie huis, maar nooit nam ik de moeite om er eens te gaan wandelen. Corona bracht ons er toe om ons vertier dichtbij huis te zoeken. Het bos is een historische buitenplaats ” het Huis ten Donck” in onze gemeente Ridderkerk.

nr 1 geschubte inktzwam

Het gebied is niet vrij toegankelijk, je moet er een toegangskaartje voor kopen. Ik vond het erg de moeite waard en zal er zeker nog eens heen gaan, ook in andere jaargetijden. Ik wilde er nu vooral heen om er paddenstoelen te gaan fotograferen.Eigenlijk waren we van plan een weekend naar Drenthe of de Veluwe te gaan, maar door de toename van Corona hebben we daarvan afgezien. Dat er zo dicht bij ons huis een rijk paddenstoelengebied is, wisten we niet eens…..

Nr 2: stekelkopamoniet?

Rijk paddenstoelengebied

Het park van Huys ten Donck wordt gerekend tot de vijfentwintig rijkste paddenstoelengebieden van ons land. In het park van Huys ten Donck inventariseert de Nederlandse Mycologische vereniging al jaren de paddenstoelen. Er komen honderden soorten paddenstoelen voor. Diverse soorten zijn zeldzaam en enkele zelfs uniek voor ons land.

nr 3: gekraagde aardster

Soorten

Dat er zoveel soorten paddenstoelen worden aangetroffen heeft mogelijk te maken met de grote variatie in begroeiing in verschillende gedeeltes, de diversiteit in leeftijd van de beplanting en een eeuwenlang ongestoorde ontwikkeling. De bodem, bestaande uit rivierklei  op veen en bij de aanleg van diverse waterpartijen vermengd met zand maakt het mogelijk paddenstoelen van allerlei grondsoorten aan te treffen. Veel bijzondere soorten die werden aangetroffen betreffen soorten die zijn gebonden aan kleibos en zulk oud bos op klei is in ons land zeldzaam. Voorbeelden zijn Satansboleten en Stekelkopamanieten die beide (vaak gelijktijdig) aangetroffen kunnen worden. Samen met Olijfkleurige slijmkop worden ze aangetroffen in gebieden waar ook kalk in de bodem zit.[ bron natuurvereniging Ijsselmonde]

nr 4 Berkendoder?

Ik heb me nooit verdiept in paddenstoelen of zwammen. Op google dacht ik even op te zoeken wat ik op de foto heb gezet, maar dat is lang niet makkelijk. Of de namen die ik heb correct zijn durf ik niet te zeggen.Van de meeste weet ik het gewoon niet. Dus wie er verstand van heeft, mag mij corrigeren of juist de naam geven. Ik heb onder de foto’s nummers gezet.

nr 5
nr 6: satansboleet”?
nr 7 Franjeamaniet?
nr 8
nr 9
nr 10
nr 11 : heksenboleet?
nr 12: viltig judasoor
nr 13:gewoon plooirokje?

Ik ben van plan snel nog een keer te gaan omdat de herfst net begonnen is en er dus misschien nog veel meer paddenstoelen komen. Naast de mooie paddenstoelen die we zagen, is het een prachtig bos om in te wandelen.Heerlijk rustig, wat je niet verwacht zo dichtbij Rotterdam.In een volgend blog zal ik foto’s plaatsen van het Donckse bos en de buitenplaats zelf.

7 gedachten over “Paddenstoelen

  1. Prachtige foto’s van een park dat zo dicht bij je huis ligt. Ik ken ook niet veel van paddenstoelen maar zou me er ook graag in verdiepen. Door jouw blog leer ik een beetje meer Nederland kennen, alhoewel ik al heel wat tuinen en kwekers in Nederland bezocht heb. Fijne week;

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!