Plagen in de moestuin

Hoe bestrijdt je plagen in de moestuin op een natuurlijke manier? Iedere moestuinier wrijft zich denk ik weleens achter de oren als er weer een zwerm luizen is neergestreken in de tuin of als slakken alle jonge plantjes opeten, muizen er met je zaden vandoor gaan………

Natuurlijk weet je dat je in de natuur te maken hebt met andere levende wezens, de moestuin deel je ook met de beestjes die er leven. Dat tegengaan lukt niet.De vogels die je bessen willen opeten houdt je niet uit je tuin.De woelmuizen die je tuin overhoop halen, stop je echt niet.

Muizen

Op onze tuin zien we met regelmaat een muisje weg schieten.Op zich heel schattig! Afgelopen winter probeerden ze een nestje in onze schoenen/laarzen te maken.Aan de uitwerpselen zag ik dat ze regelmatig onze “keukenschuur”bezochten.We hadden alles echter goed opgeborgen in afgesloten dozen, zodat er niets te eten viel.Een echte nestelplek buiten onze schoenen was er ook niet.Na verloop van tijd zijn ze weer vertrokken en nu zie ik geen muizenkeutels meer liggen. Overigens ruik je het ook meteen in je schuur als er muizen zijn.Althans, ik ruik het meteen.De geur kan ik niet beschrijven maar is specifiek en herken ik meteen.Misschien een overblijfsel uit mijn jeugd. Mijn vader was melkboer en onder ons huis waren kelders met de voorraad van zijn winkelwagen.Met regelmaat knaagden muizen daar verpakkingen open.

wintervoorraad van een muis,vogelvoer van buiten naar binnen gebracht.Als je eroverj na denkt, wat een werk voor zo’n kleine muis!

Nu het seizoen weer begonnen is, is er natuurlijk in de tuin genoeg te halen, bv mijn doperwten zaden, peulzaden en sugar snap zaden……Die tuin is 1 groot restaurant voor muizen en andere dieren.Iedere dag kunnen ze kijken wat ze die dag op het menu hebben!

In de kas haalden ze zelfs de doperwten uit mijn zaaibak.Tot ik ivm slakken een bak paneermeel neerzette, die bleek ook bezocht te worden door de muis.Dat bleek uit de muizenkeuteltjes in de bak. Misschien niet echt de bedoeling om hem te lokken met paneermeel maar wel effectief want hij liet de doperwten met rust!

Slakken

de tuin vol slakkensporen

Momenteel zijn er in onze tuin veel slakken die het voorzien hebben op onze net geplante zaailingen.Daar kan ik dan zo van balen, maar eigen schuld..Ik ben altijd te ongeduldig en denk dan iets wel vast in de grond te kunnen zetten wat 3 of 4 blaadjes heeft.Maar de zonnebloemplantjes zijn alweer opgegeten afgelopen week.De koolplantjes hebben alleen nog nerven staan en de bruine boonplantjes alleen een stokje……Jammer, jammer, jammer.Dan denk ik waarom nou die plantjes terwijl buiten onze tuin zoveel lekker mals gras staat vol met paardebloemen!

Luis

Naast de slakken in de tuin,is de zwarte luis neergestreken op mijn tuinbonen.Ook zo jammer, want die plantjes staan wel in bloei maar zes bloemtrosjes hebben ze nog niet allemaal. Ik probeer tuinbonen altijd al vroeg te zaaien zodat ik ze vroeg in de tuin kan poten en vorig jaar lukte het te oogsten voordat er luis in de planten kwam. Maar met het weer dit jaar, steeds warm en vochtig kun je er eigenlijk wel op wachten dat de luis zijn intrek neemt in de tuin.Tot nu toe heb ik nog geen luis gespot in bv de fruitbomen,maar dat kan per dag weer veranderen.Waar luis is, zijn over het algemeen ook mieren.Die kunnen er ook wat van, maken hele gaten onder de tegels……..

Woelmuizen en woelratten

Ook deze dieren kunnen enorme schade aanrichten in de tuin. De woelrat is, lees ik op internet, een beschermde diersoort.Het verschil tussen een woelmuis en woelrat is de grootte van het dier en daarnaast leeft de woelrat in de buurt van water. In onze volkstuin lopen sloten langs het perceel.Wij hebben met regelmaat ronde gaten in de tuin en gangen.Eerst dachten we aan gaten die bv engerlingen maken in het gras of padden. Toen dachten we woelmuizen, maar na een ochtendje schoffelen geloof ik toch dat het gangen van woelratten zijn. Ik las dat een woelmuis een gat maakt met een diameter van 3 cm, de gaten in onze tuin zijn wel een centimeter of 10. Vorige zomer hadden we ook gaten rond een paar jonge fruitbomen en op internet las ik dat ze de wortels van fruitbomen compleet weg kunnen eten. Ook planten werken ze helemaal los. Dat is bij ons echte het geval, vanmorgen nog vond ik de knol van het gipskruid los in de tuin. De nieuwe rabarberplant tierde ook niet, en ja hoor een gat eronder. Ook bollen die ik heb geplant komen niet boven.Bij wat graven vind ik ze ook niet terug! Vorigejaar had ik al ontdekt dat als een plant niet tiert er geheid een gat onder zit……..Op de foto hieronder zie je een gat onder de Calicarpa.Ik kon tot mijn pols erin.

De woelrat is in Nederland een beschermde diersoort, dus je mag hem eigenlijk niet bestrijden☻

We hebben van die geluidstaven, die schijnen de beste bestrijding te zijn tegen woelratten. Morgen eerst eens nieuwe batterijen halen zodat we ze weer aan kunnen zetten.

Ik ga mij eens oriënteren op het natuurvriendelijk bestrijden of beperken van plagen in de moestuin.Wordt vervolgd…

4 gedachten over “Plagen in de moestuin

  1. In de tuin is het niet altijd rozengeur en manneschijn maar iemand die goed observeert is er gauw bij om te trachten het probleem op te lossen

  2. Wow, mooie tuin! Wat een plaatje, die laatste foto.

    Voeren jullie de vogels ook? Ik voer ze elke dag. De muizen eten daar ook van. (Zelfs slakken eten vogelvoer ).

    Ik heb het idee dat ze daardoor minder uit de moestuin verorberen. Dat of het grind om mijn moestuinbakken maakt het minder aantrekkelijk of daar uit eten te gaan.

    • wij voeren de vogels zaden, we gebruiken daar van die zaadsilo’s voor en in het vogelhuisje.Dat de muizen daar ook van eten, bleek wel aan het feit dat ze enorm veel werk hadden om het naar binnen te brengen in Ben’s schoen!Dat een slak dat eet is nieuw voor mij, ik weet wel dat ze paneermeel eten.Dat zet ik neer.

Leuk als je een reactie achterlaat!