Regen, regen en nog eens regen

Het weer is tot nu toe niet echt lenteachtig, het lijkt af en toe wel herfst. Hier staat de wind pal op ons balkon en het stormt gewoon zelfs. Vorige week had ik met wat viooltjes en bolletjes het balkon wat opgeleukt. De aarde in de schaal met violen had ik bedekt met mos. Met een windvlaag zag ik net al het mos de lucht in gaan en de violen waaien nog net niet uit de aarde.

De pot met tulpen en blauwe druifjes had ik eerder deze week al onder een tafel gezet om wat uit de wind te staan. Ik had mij vorig jaar voorgenomen niets meer op het balkon te zetten omdat alles toch kapot waait. Maar omdat het weer maar wisselvallig blijft en we nog steeds de deur niet uit kunnen door de mobiliteit van man, had ik toch een en ander gekocht om wat kleur en fleur te zien.

Tot nu toe viel er deze maand zo’n 61 millimeter regen, las ik. Daarmee viel er nu al meer neerslag dan het gemiddelde van 56 millimeter en naar verwachting valt er tot en met 31 maart nog eens 40 tot 80 millimeter. „Een groot contrast met de maand maart van vorig jaar, toen er juist droogterecords werden verbroken en er een bizarre hoeveelheid zonuren werd gemeten”, aldus meteoroloog Jelmer van der Graaf van Weer.nl.

Slechts vijf keer eerder viel er zoveel neerslag in maart

Sinds het begin van de metingen gebeurde het slechts vijf keer eerder dat maart zo nat verliep als dit jaar en dat er in totaal meer dan 100 millimeter neerslag viel. Dat gebeurde onder meer in 2008 en 2019. De natste maart werd beleefd in 1981. Toen viel er bijna 125 millimeter neerslag.

Al die regen is dan wel weer goed voor de grondwaterstand. Vanwege de droge zomer van vorig jaar waren er lange tijd tekorten, maar dat is op de meeste plekken in het land weer ingelopen.

Nog niets gedaan

In onze tuin heb ik praktisch nog niets gedaan. Nog nooit stond er zoveel onkruid als dit voorjaar. Simpelweg omdat als ik tijd heb er net regen verwacht wordt en het geen lekker weer is, de grond kleddernat is en soms omdat ik geen zin heb. In het gras liggen nu overal plat geharkte molshopen. Die mol was echt goed tekeer gegaan, op een gegeven moment telde ik 18 hopen. Zodra het wat droger wordt, is een van de eerste dingen die ik ga doen, het gras maaien want dat ziet er ook niet uit nu…………..

Gisterenmiddag ben ik een tijdje bezig geweest maar had ik tussendoor tweemaal regen. Ik bracht veel rommel naar de auto om later naar de stort te brengen, ik ruimde de kas leeg en maakte de grond binnen in de kas klaar om te gaan zaaien. De overwinterde Agapanthussen zette ik buiten, ze beginnen al aardig uit te lopen.Ik veegde al het blad bij elkaar, zette de leeg gemaakte compost ton weer in elkaar en vulde hem met alles wat ik pas al een keer gesnoeid had en op een hoop had gelegd. De bakken met aardbeiplanten schoonde ik, al het oude blad eraf, onkruid uit de aarde. Aardbeien zijn een van de eerste vruchten die we over niet al te lange tijd kunnen gaan plukken. Ik heb er nu al trek in!

Toch is het echt wel lente, ook al lijkt het niet steeds zo. Komt de zon even door en zit je uit de wind dan is het meteen zalig. Gisteren zag ik de eerste lieveheersbeestjes in de tuin en zelfs een hommel op het gevlekt longkruid.

De pioenrozen staan al flink boven de grond:

De perenbloesem al dik in de knop:

De skimmia in pot bloeit prachtig:

Na een winter regen en kou doorstaan te hebben is er van het oranje lampionnetje een soort kanten omhulsel over met daarin een knal oranje zaadje:

De narcissen in de tuin stonden er zo mooi bij, dat ik ze maar afgeknipt heb en er nu thuis van kan genieten.

De krulhazelaar snoeide ik vorige week al een keer terug en de takken staan nu in een vaas met paasfrutsels erin. De paprikaplantjes moeten nu echt nodig naar de kas om overgepoot te worden, maar het is nog te koud denk ik.

Knutselen

Afgelopen woensdag maakte ik met de oudste kleindochter ook een vaas met zelfgemaakte paasversieringen:

Gelukkig houden de kleindochters en ook de oudste kleinzoon van knutselen, van spelletjes doen en bakken zodat we steeds wat te doen hebben met alle regenachtige dagen!

De jongste heeft vaak last van oorontstekingen en hoge koorts daarbij, wil dan vooral op schoot zitten tegen mij aan, dus dan is het helemaal fijn dat zijn broer even lekker kan knutselen.

En zo is er weer een week om. Een week waarin mijn moeder 85 jaar werd en we dat morgen gaan vieren. Een week waarin we in de klas mochten kijken bij de kleindochters en ik bij de gymles was.

Een week waarin de jongste kleinzoon voor de zoveelste keer oorontsteking had met hoge koorts en dochter en schoonzoon blij zullen zijn als er eindelijk buisjes geplaatst worden in april. Een week waarin we voor controle gingen naar de orthopeed en die tevreden was. Een week waarin ik weer twee maal ging sporten en man ging fysio-en en een week waarin we verder niet veel deden.

Kom op met dat mooie droge lenteweer!

19 gedachten over “Regen, regen en nog eens regen

 1. De dagen worden langer en dat merk je aan de planten. Ze groeien ook met slecht weer. Maar een zonnetje, daar verlangen we allemaal naar

 2. Wat gezellig knutselen, daar is het weer voor. Helaas… voor de tuin of het terras is het echt nog geen weer. Ik herinner mij dat het twee jaar geleden op 6 april ook nog sneeuwde en vroor, gecombineerd met veel wind. Niet dat ik je wil ontmoedigen, maar het is ook nu nog steeds heel labiel weer… jammer. Dromen van zonnige lentedagen…

 3. Al die regen worden we nu wel zat hoor, maar gelukkig trekken de bloemknoppen er zich niets van aan, en komen gewoon tevoorschijn.
  Wat een leuke paasversieringen, heerlijk om dat samen met je kleindochter te doen.
  Alvast gefeliciteerd met de verjaardag van je moeder.

 4. Hier ook alles kletsnat dus kan ik niet verder in de tuin. Dinsdag zou het tot-2°zijn..dus durf ik nog niets uitplanten. Serretje is wel al in orde. Hopelijk komt het in orde met kleinzoon want ontstoken oortjes zijn pijnlijk

 5. Toch nog aardig wat gedaan tussen de buien door! 🙂
  Nu ik jou pioenen zie vrees ik dat de onze weggevallen zijn.. want ik zie nog helemaal niks. Ik zag wél ook al zoemertjes bij de primula’s.. dacht dat het vroeg was, maar zie het op meer blogs.

  Een welgemeende Van Harte Gefeliciteerd! aan je moeder! 🙂

 6. Troost je, onze Franse tuin ziet er ook ongeveer zo uit, over ruim een week hopen wij er aan de slag te gaan. Hij zal hopelijk wel wat droger zijn maar we zullen flink aan het werk moeten. Ondanks het slechte weer heb je je met de kleinkinderen prima vermaakt, leuk.

 7. Het mag inderdaad gaan komen. Hier zowat hetzelfde weer, af en toe zon tussen de regenvlagen door. Ik waagde het er even op om naar buiten te gaan maar wat een felle wind stak er toen plots op. En zeggen dat het vannacht ‘zomer’tijd wordt…

 8. ja die regen ben ik ondertussen ook wel zat.

  Onze tuin is achter en opzij klaar, ook in etappes, mede door het weer. De voorkant moet nog, zou vandaag maar t puntjepuntjet al de hele dag. Jij was in ieder geval ook goed bezig… net als bij jou staan ook hier de pioenen boven de grond en daar ben ik wel blij om want dat zijn heel oude, van een moederplant van een vriendin van mij die in 2004 al overleed. De planten zijn dus so wie so +20 jaar

  Arme kleinzoon, hopelijk knapt ie op en is het einde verhaal voor die ontstekingsellende.

 9. ja die regen is me wat , ik had nog geluk en kwam droog heen en weer van een rondje fietsen
  de tuin zal wel erg nat zijn , wat opruimen , meer is er niet te doen
  prima weer om met de kleinkinderen te knutselen en spelen

 10. Gezellig je blog zitten lezen en een beetje aan het bijkomen van de drukke week die ik had en ondertussen naar morgen uit kijkt als jullie allemaal komen

  • Hahaha. Ik moest hardop lachen om de mos die uit de pot vloog. Sorry, ik ben een beelddenker.
   Je hebt al best veel gedaan in de tuin, Margriet. Het is hier nog een aardige puinhoop, maar vandaag wordt het beter weer. Ik stroop alvast mijn mouwen op.

Leuk als je een reactie achterlaat!