Rijp in de tuin

in de zon smelt rijp snel

Toen we vanmorgen opstonden zagen we dat het overal wit was.Dat is het voordeel van hoog wonen….Het had gevroren! Dat betekent rijp in de tuin op alles.Mooi om op de foto te zetten! Om 9 uur gingen we op pad, mijn man om werk te doen en ik om te fotograferen.

bonte hulst

Het was koud maar lekker. Een dun laagje rijp lag op alle planten, struiken, bomen en het gras.Rijp bestaat uit ijskristallen die zich hebben gehecht aan een oppervlak. De beste omstandigheden voor het vormen van rijp zijn:

 • De nachttemperatuur is onder het vriespunt;
 • De nacht is helder;
 • Het is windstil;
 • Er is een natte ondergrond en/of er is mist.

Opkomende zon

De zon kwam al op dus ik moest snel zijn want voordat je het weet is alle rijp weer gesmolten in de tuin……Voor wie niet zo vroeg op is gestaan vandaag, zo mooi was het:

[klik op de foto om te vergroten]

Winter

Dit weertype is ook weer de moeite waard, beter als al die grijze natte dagen.Dat het mooi zonnig weer is, was te zien aan de enorme hoeveelheid Corona wandelaars in onze buurt……

Van mij mag het nu nog even gaan sneeuwen en dan mag het voorjaar aanbreken. De eerste bloembollen komen boven de grond, het voorjaar is in aantocht!

10 gedachten over “Rijp in de tuin

 1. Bij Lies zag ik een reactie van jou.

  Prachtig blog, hier is veel te lezen voor mij.
  Straks in het voorjaar ga ik ook weer aan de gang met mijn moestuintje.
  Ik zag dat hier ook items over de moestuin staan.

  Ik ga binnenkort meer lezen hier, leuk.

  Groet,
  Hilly

Leuk als je een reactie achterlaat!