Rijpe kakivruchten in voorjaarstemperatuur

Het meeste blad is nu van de kakiboom gevallen. De kakivruchten die er nu nog in hangen, lijken wel kerstballen. Vorige week had ik al een stuk of 15 vruchten geplukt. Die liggen nu in een papieren zak met een paar appels af te rijpen. Er was er maandag inmiddels eentje rijp genoeg om op te eten en die eer heb ik aan onze kleinzoon gegeven. Hij smulde er echt van, de kakivrucht was heerlijk zoet en sappig……De andere vruchten laat ik nog even hangen om verder aan de boom te rijpen, tenzij de vogels ze ook ontdekken, dan pluk ik ze af.

Een kaki moet meestal echt overrijp zijn voordat die goed eetbaar is. Dat kun je voelen door het indrukken van de schil. Als dat tot gevolg heeft dat hij een beetje glazig dan kun je hem eten. Je kunt het ook wel voelen, hij is zacht als je hem indrukt.Rijpe kaki’s kunnen in de koelkast enkele dagen tot twee weken goed blijven.Als de kaki nog niet goed rijp is en je eet hem dan, voelt het wrang aan in de mond. Dat komt door het looizuur, dat verdwijnt naar mate hij [over]rijp wordt. Je moet hem dus echt heel goed rijp laten worden.

vorige week geplukt, nu rijp

Kakiboom

Wij kochten deze zelfbestuivende boom ongeveer 4 jaar geleden en hebben er sindsdien ieder jaar vruchten in. Het worden er ieder jaar meer. Het ras wat wij hebben is kaki cioccalotino.Onze tuinoverburen zijn stikjaloers want zij hebben nog nooit een vrucht in hun boom gehad. Ik zou ook niet weten waar dat aan ligt, mogelijk omdat ze hem ieder jaar erg drastisch snoeien.

Zelf zaaien

Als je toevallig een pit in een kakivrucht vindt, maak je hem schoon en haal al het vruchtvlees eraf. Ik had zelf twee jaar terug pitten in de vruchten maar vorig jaar helemaal niet.

Om zelf te zaaien : De pitten uit de rijpe vruchten heb ik toen goed afgespoeld en daarna 24 uur in lauw water gezet om te weken.De dag daarna heb ik ze in stekgrond gedaan, de pot afgedekt met huishoudfolie en in het raamkozijn gezet in onze slaapkamer. Dat is het meest zonnigste raam in ons huis.

Na ongeveer drie weken kwamen er groene puntjes.

Toen de plantjes wat groter waren en ik ze verhuisde naar onze volkstuin, heb ik ze te vroeg in de zon gezet. Het voorjaar was warm en daardoor zijn de plantjes verbrand.Jammer….

Voorjaar

In het voorjaar komen er in de boom kleine bloesempjes, ze vallen helemaal niet op.In de loop van de zomer zie je de vruchtjes steeds groter worden.

kakiboom, bloesem
bloesem in de kakiboom

Herfst

In de herfst krijgt de boom echt mooie kleuren, eerst verkleurd het blad geel, dan naar oranje-rood-roestbruin.

Uiteindelijk is praktisch al het blad eraf en hangen alleen de vruchten er nog in.

Gisteren heb ik geteld hoeveel er nu nog in hangen, dat zijn er nu nog eens 15. In totaal dit jaar dus bijna 40 kakivruchten, niet slecht, toch!

Bijna zomers

Gisteren was het 16 graden op de thermometer en dat op 18 november…..Het leek wel voorjaar. Toch gaat de natuur verder, soms wat verward denk ik. Gisteren zagen we een prunus in bloei, dat is wel erg vroeg. Bij onze dochter zag ik in de tuin de alliums die ik in oktober in de grond had gedaan, al boven de grond komen!Er zitten al katjes in de hazelnoot en in de aardbeienplanten zitten nog steeds bloemen en groene vruchten. Ik twijfel of ik die er niet beter uit kan knippen….Ik had glazen potten over de groene aardbeien gezet in de hoop dat ze rood zouden kleuren maar dat gebeurt toch niet.

de laatste peperstruik hangt nog vol rode pepertjes.Inmiddels heb ik er zoveel, dat ik niet meer weet wat ik ermee moet.Ik laat ze drogen om dan maar voor de leuk in een glazen pot te doen….
en nog steeds zit de lavatera vol bloemen
uitgebloeide agastache en verbena
deze witte roos staat bij de buurvrouw in de tuin. Ik vond hem zo mooi in de zon….Ook deze roos blijft maar bloeien.
dikke knoppen in de kersenboom
In de hazelnootstruik hangen nu al katjes, die er pas in januari horen te zijn.
olijfjes beginnen te verkleuren
pas nu worden de vijgen rijp. Dit jaar zijn ze maar heel klein gebleven.

Bloembollen

Mijn bestelde bollen zijn ook aangekomen en heb ik gisteren in potten gepoot. Witte narcissen, [@ Hetty: misschien minder oubollig dan de gele soort!], drie soorten tulpen en witte ranonkels. De potten staan nu onder kippengaas op de tuin. Het kippengaas erover zodat er geen beest bij kan komen. Ik heb nl in eerdere jaren al eens gehad dat de bollen uit mijn potten geroofd waren.Zodra ze knoppen gaan vormen, verhuis ik ze naar het balkon om er dan van te gaan genieten.Als ik ze nu al neer zou zetten, waait alle aarde uit de potten, het kan hier enorm stormen op 10 hoog.Vorig jaar dacht ik slim te zijn en had de aarde toen met mos afgedekt maar ook dat waaide weg.Volgende week plant ik de bollen in de tuin bij zoon en schoondochter. Onze kleindochter van drie hoorde over de aan huis bezorgde bloembollen voor oma en wilde die ook wel eens proeven!

Mocht je nog bloembollen willen planten is het nu wel de tijd dat te gaan doen………..Wist je trouwens dat veel van de gewone bloembollen die te koop zijn, vol pesticiden kunnen zitten en die tot sterfte kunnen zorgen bij bijen en andere insecten, ik koop daarom biologische bloembollen!

hommel
hommel in de krokus

12 gedachten over “Rijpe kakivruchten in voorjaarstemperatuur

  1. RE: Vorige week zijn wij ook burgerlijk ongehoorzaam naar Drenthe gereden……

    Zolang je verder geen contact maakt en de drukke plaatsen mijd is er valagens mij geen verschil of dicht bij huis blijft of ergens anders heen gaat, ik zorg dat ik alles mee heb voor onderweg eten en drinken, veiliger kan ik het niet maken denk ik 🙂

  2. Ha ha, voel me vereerd dat je door mijn post de narcissen hebt gekocht. Veel plezier ermee. Ik zie hier al puntjes van narcissen boven komen. De kaki vrucht zal ik mijn dochter aanbevelen, zij stopt alles in de grond en kweekt het op. Vermakelijk om te zien. Maar de kaki is een prachtige boom, pas nog in een tuin gezien.

  3. Toevallig zag ik eergisteren ook een prunus in volle bloei staan, het leek wel lente 😉 Had ik een tuin gehad, zou ik ook wel zo’n kaki-boom planten, ik ben gek op die vruchten. Onze vijgenboom (in pot op het balkon) liet plots de vruchten vallen nadat ze open gebarsten waren. Vorig jaar gebeurde dat niet. Enig idee waarom ? Groetjes, Rudi

Leuk als je een reactie achterlaat!