Volkstuin van Bemar

Kakiboom zaaien

In onze tuin hebben wij een Kakiboom staan. Hij staat er nu [ 2020]vier jaar.

We kochten de kakiboom als “boompje” bij Fruitbomen.net.Je kunt daar online kopen maar ze hebben ook een mooi bedrijf, waar je zelf heen kunt gaan om je boom uit te zoeken.Dat laatste deden wij.

september 2017, het boompje staat achter de potten met roze geraniums
zomer 2018

Diospyros kaki ook bekend als kakiboom is een winterharde exotische fruitboom. In april/mei bloeit de boom met kleine gele bloemetjes. Die bloesem is best klein en valt bijna niet op tussen het blad. In de herfst verkleuren de bladeren mooi geel/rood.De vruchten zijn rijp in november.Het ras wat wij hebben staan heet Kaki Ciocalotino. Deze soort is winterhard tot – 10. Hij is ook zelfbestuivend.

november 2020

Vruchten

kaki oogst

In het eerste jaar gaf het boompje al meteen vruchten, ze kleurden prachtig oranje,maar op een dag kwamen we op de tuin en waren ze allemaal van de boom af.Vogels of iemand met losse handjes? Afgelopen jaren heb ik ze eerder geplukt en in huis verder laten rijpen.Ik had gelezen dat je dat goed kon doen in een papieren zak samen met appels.Dat gaat inderdaad goed.Ze worden heerlijk zoet.Je kunt ze ook laten hangen om te rijpen, een nachtvorst geeft niet en schijnt ze zelfs zoeter te maken.

kakivruchten
december 2020

Pitten

Wat ik niet wist, was dat er in de vruchten een aantal vrij forse pitten kunnen zitten.Anders dan bv in het Sharonfruit wat je in de winkel koopt,daar zitten geen pitten in.Ik zocht op internet of ik de pitten zou kunnen zaaien.Ik had nl bij Vreeken wel eens zaden[pitten] gekocht,maar het was niet gelukt om die te laten ontkiemen.Die pitten moest je in water wellen, vijlen, twee weken in de koelkast zetten,daarna in de grond poten, wat ik allemaal deed maar zonder resultaat.

Zaaien

De pitten uit de rijpe vruchten [2018] heb ik goed afgespoeld en daarna 24 uur in lauw water gezet om te weken.De dag daarna heb ik ze in stekgrond gedaan, de pot afgedekt met huishoudfolie en in het raamkozijn gezet.Vorige week zag ik opeens een klein groen puntje. Inmiddels heeft het 3 blaadjes. Ik had een stuk of 6 pitten gepoot,maar tot nu toe zijn er 2 boven de grond gekomen.

27-01-2019

Helaas was ik weer eens veel te ongeduldig en ik plantte ze te vroeg in de volle grond, net toen het warm was in het voorjaar. Dom, want ze verbrandden en gingen dood…………

Nu, december 2020 heb ik al een aantal vruchten gegeten,maar geen pit. Tot gisteren, ik had opeens 4 pitten in een vrucht. Ik ga nu weer proberen ze te zaaien. Wordt vervolgd……………

Dit blog heb geüpdatet op 4-12-2020. Voor meer info over de kakiboom in onze tuin, klik op deze link

31 gedachtes aan “Kakiboom zaaien

 1. Pingback: Slaapkamer,kraamkamer ~ Volkstuin van Bemar

 2. Anke

  Wat voor pitten waren dit? Ik dacht hier ook pitten in de grond van de kaki( 3 kleine pitten in 1 ) hij groeit aardig, maar twijfel nu of dit wel de kaki was

  1. Margriet Auteur van bericht

   Hallo Anke,wat leuk dat je reageert via mijn website! Wat betreft de pitten: het waren vrij grote donkere pitten, maar niet 3 in 1 zoals jij beschrijft.Uiteindelijk had ik twee mooie miniboompjes. Ik zette ze vorig jaar in de volle grond ,maar nog te klein bij te warm weer denk ik. Ze waren helaas snel dood na het verplanten.In de vruchten van afgelopen herfst zaten helemaal geen pitten. Waarom er wel of geen pit in een vrucht zit, weet ik eigenlijk niet. Ik heb dat niet meer nagezocht.Momenteel zitten er heel veel vruchtjes in onze boom.

 3. Thea

  Wat leuk!! Wij hebben ook een Kakiboom in onze tuin staan. Maar daar zitten helaas geen pitten in. De vruchten zijn ook een stuk groter dan die van jou.

  Ik zal eens op zoek gaan, op het wijde net. Om zelf te kweken lijkt mij erg leuk!!

  Groetjes Thea♥

 4. Milan

  Aan Thea; Mag ik vragen wat voor soort kaki je hebt staan in je tuin? Ik ben op zoek naar de zaden van de grotere kaki’s maar ik kan ze niet vinden!

  Groetjes Milan

 5. Thea

  Hallo Milan

  In onze kaki zitten helemaal geen pitten!! Een buurman heeft een poging gedaan om ze te enten op een ander boompje, maat het is mislukt! Eens uitzoeken in welk jaargetijde je dat het beste kunt doen!!

  Groetjes Thea

 6. m ramaekers

  heb net een pit in gekocht kakifruit gevonden en heb hem in een bakje met natte watten gelegd hopelijk komt er net als bij mijn advocadopit een mooi boompje uit.

 7. Tobias Oostdam

  Hee Margriet,

  Zou het misschien mogelijk zijn om een aantal van de zaden die jij uit de vruchten haalt te mogen gebruiken voor het proberen optelen van een mooie Kaki boom? ik heb reeds geprobeerd met gedroogde zaden van onszaden.nl maar deze geven tot op heden geen enkele kik

 8. Linda

  Hallo,
  Heb net 2 zaden in een kaki gevonden die ik in de winkel heb gekocht. Heb denk ik echt geluk daarmee.

  Maar lees ik nu dat ik ze moet vijlen? Voor dat ik ze poot?

  1. Margriet Auteur van bericht

   Hallo Linda, dat veilen heb ik eenmalig gedaan bij zaden die ik had gekocht bij Vreeken maar die zijn niet ontkiemd.Bij mijn eigen zaden heb ik dat niet gedaan en ze gewoon goed schoongespoeld en in de stekgrond gedaan. De grond niet te nat maken en de potjes afdekken met huishoudfolie. Succes ! Laat nog eens weten als het gelukt is?

 9. Miranda

  Goedenavond, ik heb in December voor het eerst kaki’s gekocht en gegeten. Ik heb in 1 3 pitten gevonden. Nagevraagd bij mijn moeder en ik heb ze alleen even afgespoeld en met een keukenpapiertje gedroogd. Daarna met het puntje omhoog in stek aarde gezet, even gesprayed met de plantenspuit en een zakje eroverheen gedaan. Nu ong 1 week later haalde ik de zakjes eraf om weer even te sprayen, en tot mijn grote schrik liet ik 1 potje, bij het neerzetten, omvallen. Maar bij het terug doen zag ik dat er een heel miniscuul klein stengeltje uit de pit kwam. Dus gauw alles weer onder de stek aarde gezet en de zakjes er weer overheen gedaan. Nu afwachten tot ze verder gaan groeien en spannend of de andere 2 het ook goed doen… Ik ben alleen wel benieuwd vanaf wanneer ik ze het beste in de grond kan zetten. Aangezien we van die hete zomers hebben. En in het voorjaar zijn de plantjes nog te klein vrees ik… M. Vr. Gr. Miranda

  1. Margriet Auteur van bericht

   Leuk om te lezen, Miranda! Ik denk dat je de plantjes niet snel in de volle grond moet zetten. Ik had dat zelf gedaan en ze zijn toen verbrand. Zelf denk ik dat je ze beter in een pot kan laten zitten tot het misschien een stevig boompje is geworden van misschien 30 cm. Ik zou ze wel buiten zetten maar niet op een te zonnige plek en ze afharden in het voorjaar.Ik heb zelf ook weer wat pitten in de aarde dus hopelijk kan ik over een tijd meer uit ervaring gaan spreken wat betreft het planten in de volle grond. Succes!

 10. Lisette

  Jeetje… Zo te lezen mag m’n kaki pit allang in de stekgrond. Ik heb hem nu inmiddels al 3 weken in een glas lauw water staan. Er zit een kiem(?) Van 1 cm aan.

  1. Margriet Auteur van bericht

   Oh maar dan doet ie het op die manier ook, Lisette. Dat had ik nog niet eerder gehoord. Voorzichtig in de grond doen dan maar ! Ik ben benieuwd naar het resultaat!

 11. Greet

  Ik heb in december een pit in een khaki gevonden, een week op water laten staan en daarna in potgrond gepoot, afgedekt met plastic boterhamzakje.
  Na 3 weken was er nog steeds niets te zien en wilde ik alles weg gooien. Toch nog een laatste blik op de pit : bleek er een kiempuntje in te zitten. Gauw weer onder de aarde en afwachten.
  Er kwam een plantje uit met 2 blaadjes, maar de buutenschil van de pit blijft er op zitten. Inmiddels is het stengeltje 10 cm lang en heel dun. Ik ondersteun het met een wasknijper. Wel is er een derde blaadje bij gekomen, maar het bruine omhulsel van de pit zit er nog steeds aan, wat de stengel ook doet buigen. Ik heb heel voorzichtig geprobeerd om het er af te halen, maar het zit nog te vast. Benieuwd hoe dit af loopt.

  1. Margriet Auteur van bericht

   Leuk om te horen ,Greet! Het lijkt mij dat dat bruine omhulsel vanzelf verteerd of dat de wortels er door heen gaan groeien als de plant groter wordt. Wel leuk dat het gelukt is. Ik heb zelf ook nog potjes met pitten staan vanaf december, maar tot nu toe niets groens te bespeuren….Ik ben benieuwd naar jouw vervolg, laat het nog eens horen…

 12. Greet

  Het plantje die een dikke maand geleden uit de kakipit kwam, groeit nog niet verder. Omdat de bruine omhulsels van de pit het fragiele stengeltje naar beneden bleven trekken, heb ik na ruim 5 weken dit heel voorzichtig verwijderd. Ook de wasknijper weg gehaald. Nu gaat de stengel van ongeveer 10 cm heel langzaam recht trekken. De 4 kleine blaadjes zijn weg. Er zitten nu 2 nieuwe ieniemienie blaadjes aan de top. Ik blijf hoop houden.

 13. Greta Pruis

  Mij pit van een gekochte kaki bij de AH doet het goed! Maar zou het boompje na een paar jaren geduld en afharden ook vruchten kunnen dragen?

  Greta

  1. Margriet Auteur van bericht

   Reply to Greta,
   Hallo Greta, dank je wel voor je reactie. Ik zou niet weten waarom er geen vruchten zouden komen aan je zelf gekweekte boompje. Wel denk ik dat je nog wat jaartjes geduld zult moeten hebben. Wel leuk dat het gelukt is. Mijn pitten van de herfst zijn helaas niet uitgelopen.

 14. Stefanie

  Ik heb 2 jaar geleden een pit gekregen die een collega in een gekochte kaki had gevonden. Ik heb die direct in de grond geplant niet geweekt in water en de pit niet gevijld en die is mooi uitgekomen. dit jaar had diezelfde collega 2 pitten in 1 kaki zitten. Ik mocht ze beide mee naar huis nemen en weer direct in de potgrond geplant. Ook die zijn beide uitgekomen. Het is wel dat als het wat warmer wordt en het licht wat feller verbrand het blad en worden ze helemaal kaal. Dacht vorig jaar dat ik wat fout had gedaan in de verzorging maar heb geluk gehad en is weer mooi uitgelopen. Dit jaar met alle 3 de plantjes weer allemaal het blad verbrand en weer kaal. Heb ze nu op een schaduwplaats staan. Zie wel in de oksels bij de grotere plant weer nieuw blad bij de kleinere moet ik nog even afwachten. Hoop dat die straks ook weer uitlopen.

  1. Margriet Auteur van bericht

   Super goed dat het gelukt is bij jou, Stefanie! Ik had afgelopen herfst ook pitten en in de grond gedaan, maar daar is niets uitgekomen! Succes met het verder opkweken en laat nog eens weten hoe het gaat!

Leuk als je een reactie achterlaat!

%d bloggers liken dit: