Volkstuin van Bemar

Kakiboom zaaien

In onze tuin hebben wij een Kakiboom staan. Hij staat er nu twee jaar.Van de vruchten plantte ik in de december de zaden.Ik wilde proberen zelf een nieuwe boom te kweken.

We kochten de kakiboom als “boompje” bij Fruitbomen.net.Je kunt daar online kopen maar ze hebben ook een mooi bedrijf, waar je zelf heen kunt gaan om je boom uit te zoeken.Dat laatste deden wij.

september 2017, het boompje staat achter de potten met roze geraniums
zomer 2018

Diospyros kaki ook bekend als kakiboom is een winterharde exotische fruitboom. In april/mei komt bloeit de mooie gele bloesem. In de herfst verkleuren de bladeren mooi geel/rood.De vruchten zijn rijp in november.Het ras wat wij hebben staan heet Kaki Ciocalotino. Deze soort is winterhard tot – 10. Hij is ook zelfbestuivend.

Vruchten

kaki oogst

In het eerste jaar gaf het boompje al meteen vruchten, ze kleurden prachtig oranje,maar op een dag kwamen we op de tuin en waren ze allemaal van de boom af.Vogels of iemand met losse handjes? Afgelopen herfst heb ik ze eerder geplukt en in huis verder laten rijpen.Ik had gelezen dat je dat goed kon doen in een papieren zak samen met appels.Dat ging inderdaad goed.Ze werden heerlijk zoet.

kakivruchten

Pitten

Wat ik niet wist, was dat in iedere vrucht een aantal vrij forse pitten zaten.Anders dan bv in het Sharonfruit wat je in de winkel koopt,daar zitten geen pitten in.Ik zocht op internet of ik de pitten zou kunnen zaaien.Ik had nl bij Vreeken wel eens zaden[pitten] gekocht,maar dat was niet gelukt om die te laten ontkiemen.Die pitten moest je in water wellen, vijlen, twee weken in de koelkast zetten,daarna in de grond poten, wat ik allemaal deed maar zonder resultaat.

Zaaien

De pitten uit de rijpe vruchten heb ik goed afgespoeld en daarna 24 uur in lauw water gezet om te weken.De dag daarna heb ik ze in stekgrond gedaan, de pot afgedekt met huishoudfolie en in het raamkozijn gezet.Vorige week zag ik opeens een klein groen puntje. Inmiddels heeft het 3 blaadjes. Ik had een stuk of 6 pitten gepoot,maar tot nu toe is er 1 boven de grond gekomen.

27-01-2019

Eigenlijk hoop ik nu dat er meer zullen ontkiemen.Onze beide kinderen hebben met hun partner een nieuwbouw huis gekocht, wat van beide stellen in 2020 klaar zal zijn.Het zou toch leuk zijn als wij een jong boompje, zaailing van de kakiboom uit onze tuin zouden kunnen geven voor in hun nieuwe tuin.

De ontwikkeling wordt vervolgd……..

7 gedachtes aan “Kakiboom zaaien

  1. Margriet Auteur van bericht

    Ik vind ze ook heerlijk, ik zou zeggen dat als alle 6 de pitten ontkiemen, stuur ik je een miniboom op.Maar eerst maar eens zien of het zover komt

  2. Pingback: Slaapkamer,kraamkamer ~ Volkstuin van Bemar

  3. Anke

    Wat voor pitten waren dit? Ik dacht hier ook pitten in de grond van de kaki( 3 kleine pitten in 1 ) hij groeit aardig, maar twijfel nu of dit wel de kaki was

  4. Margriet Auteur van bericht

    Hallo Anke,wat leuk dat je reageert via mijn website! Wat betreft de pitten: het waren vrij grote donkere pitten, maar niet 3 in 1 zoals jij beschrijft.Uiteindelijk had ik twee mooie miniboompjes. Ik zette ze vorig jaar in de volle grond ,maar nog te klein bij te warm weer denk ik. Ze waren helaas snel dood na het verplanten.In de vruchten van afgelopen herfst zaten helemaal geen pitten. Waarom er wel of geen pit in een vrucht zit, weet ik eigenlijk niet. Ik heb dat niet meer nagezocht.Momenteel zitten er heel veel vruchtjes in onze boom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: