Volkstuin van Bemar

Kakiboom

Diospyros kaki staat ook bekend als kakiboom en sharonfruit en is een exotische fruitboom.

Voorjaar

In april/mei  krijgt de kakiboom mooie gele bloesem.Die bloesem is niet echt opvallend in de boom, je moet soms echt goed kijken om te zien of er vruchtknoppen in hangen

kakiboom, bloesem

bloesem in de kakiboom

Herfst

In de herfst verkleuren de bladeren van de kakiboom mooi geel/rood/roestbruin.

 

Het ras wat wij hebben staan heet Kaki Cioccalotino.Deze soort is winterhard tot – 10. Hij is ook zelfbestuivend.

De vruchten zijn in de herfst rijp, zelfs een nachtvorst over de vruchten kan geen kwaad en versnelt de rijping.
Hoe rijper de vrucht, hoe zoeter. In de regel plukken wij de vruchten in november.Zijn de vruchten nog niet rijp als je ze geplukt hebt, dan kun je ze met wat appels in een papieren zak leggen. Door een stof [etheen] die in de appels zit, worden de kakivruchten rijp.
De vruchten blijven ongeveer tot 4 weken goed in de koelkast. Als je ze langer  wilt bewaren, dan zouden de vruchten in zijn geheel ingevroren kunnen worden.Ik heb dat zelf niet uitgeprobeerd.

Kaki lijkt een beetje op een tomaat. De naam komt van het dal in Israël waar men deze vruchten kweekt.’Sharon Fruit’ is een merknaam en Kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort.Kaki is dus net zo’n verzamelnaam als appel of peer.Je kunt de vrucht eventueel schillen, maar ook zo uit het vuistje eten.De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen of mango.

Kaki is een vruchtenfamilie die zijn oorsprong kent in China.Daar wordt het fruit al eeuwenlang geroemd om zijn geneeskrachtige eigenschappen.Er wordt van gezegd dat het, gekookt, diarreeklachten remt en gedroogd kan helpen bij problemen met de luchtwegen of een droge hoest.Het sap wordt zelfs gebruikt tegen hoge bloeddruk.

De oude Grieken noemden de vrucht het ‘fruit van de goden’.

2018

Deze vruchten hebben wij op 28-10-2018 geplukt vanaf onze boom.Ze zijn nog niet rijp,maar ik heb gelezen dat als je ze in een zak met appels doet, ze snel rijp worden.De natuurlijke etheen die de appelen uitwasemen, versnellen de rijping van de kaki.

kaki oogst

 

2019

Dit jaar lieten we de vruchten wat langer hangen.Ik plukte ze op 14-11-2019. Ze waren nog niet zo oranje als vorig jaar in oktober, maar omdat de vogels er ook aan begonnen zijn, heb ik ze geplukt.Ze rijpen nu binnen verder.

kakivrucht
november 2019

2020

Dit jaar hangt de boom vol vruchten, ondanks de fikse snoeibeurt die hij vorig jaar kreeg. Het is nu 8 november, de vruchten zijn nu aan het verkleuren van groen naar geel en dan naar oranje.

Foto van 18 november 2020. De kakivruchten hangen als kerstballen in de boom

De kakiboom snoeien

De kakiboom kan makkelijk gesnoeid worden.Doe dat in de maanden oktober-november of in de maand mei.Snoei de boom in vorm.

Kakipitten zaaien

In sommige vruchten van de kaki zitten grote pitten. Ik had gelezen dat je die ook zelf kunt zaaien.Klik op deze link als je daar meer over wilt lezen.Ik heb het geprobeerd met 6 pitten.Uiteindelijk had ik 2 zaden die ontkiemden en tot kleine miniboompjes groeiden. Helaas is geduld niet mijn sterkste kant en had ik ze te vroeg en waarschijnlijk bij te warm droog weer, uitgeplant in de volle grond. Ze gingen vervolgens dood. Jammer……Het afgelopen jaar hadden we veel vruchten,maar nergens zat een pit in. Ik heb nog niet uitgezocht wat daar dan de reden van is, het ene jaar in alle vruchten pitten, het andere jaar in geen enkele vrucht!

Wat kan ik met Kaki?

 • gratineren met geitenkaas
 • in een vruchtensalade met kiwi
 • in een salade met noten en kaas
 • als voorgerecht met parmaham
 • onrijp in chutneys en compote
 • in plakjes bij kipgerechten
 • als puree (ook voor baby’s en kinderen)
 • zo uit de hand als tussendoortje
 • in talloze desserts (ook in combinatie met andere fruit)

2 gedachtes aan “Kakiboom

 1. paul

  Zeer interessante informatie!! . Ik heb zelf 6 kaki bomen , van oorsprong midden Azie. Deze lente heb ik de wilde onderscheuten geent , met takjes van Portugal. Bijna allemaal gelukt. Ik heb nu de bomen, die vol hangen van bijna rijpe vruchten, met een flies overdekt. De vogels blijven er af en ze kunnen verder rijpen aan de boom.

 2. Margriet Auteur van bericht

  Leuk om te horen, Paul! Knap dat het enten gelukt is.Mijn stekken van de zaden hebben het uiteindelijk niet gered.Ik had ze verplant naar de volle grond en denk dat het toen te warm en droog is geweest.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: