Diospyros kaki staat ook bekend als kakiboom en sharonfruit en is een exotische fruitboom.

Voorjaar

In april/mei  krijgt de kakiboom mooie gele bloesem.Die bloesem is niet echt opvallend in de boom, je moet soms echt goed kijken om te zien of er vruchtknoppen in hangen

OP de foto hieronder zie je de bloesem in de kakiboom,

kakiboom, bloesem
Zomer

In de zomer zit de boom vol blad en zie je als je goed kijkt, de vruchtjes in wording hangen.

Herfst

In de herfst verkleuren de bladeren van de kakiboom mooi geel/rood/roestbruin.

Tussen het verkleurende blad hangen de vruchten nog onopvallend.

De vruchten zijn in de herfst rijp, zelfs een nachtvorst over de vruchten kan geen kwaad en versnelt de rijping.
Hoe rijper de vrucht, hoe zoeter. In de regel plukken wij de vruchten in november.Zijn de vruchten nog niet rijp als je ze geplukt hebt, dan kun je ze met wat appels in een papieren zak leggen. Door een stof [etheen] die in de appels zit, worden de kakivruchten rijp.
De vruchten blijven ongeveer tot 4 weken goed in de koelkast. Als je ze langer  wilt bewaren, dan zouden de vruchten in zijn geheel ingevroren kunnen worden.Ik heb dat zelf niet uitgeprobeerd.

Winter

In het begin van de winter is de boom kaal, hij heeft het blad laten vallen en de vruchten zijn geplukt. In december 2020 hingen er bij ons nog een aantal kakivruchten in de boom. We lieten ze voor de vogels hangen omdat we er niet goed bij konden, ze hingen te hoog. De vogels waren er blij mee, ze werden helemaal opgegeten.

Smaak

Kaki lijkt een beetje op een tomaat. De naam komt van het dal in Israël waar men deze vruchten kweekt.’Sharon Fruit’ is een merknaam en Kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort.Kaki is dus net zo’n verzamelnaam als appel of peer.Je kunt de vrucht eventueel schillen, maar ook zo uit het vuistje eten.De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen of mango.

Kaki is een vruchtenfamilie die zijn oorsprong kent in China.Daar wordt het fruit al eeuwenlang geroemd om zijn geneeskrachtige eigenschappen.Er wordt van gezegd dat het, gekookt, diarreeklachten remt en gedroogd kan helpen bij problemen met de luchtwegen of een droge hoest.Het sap wordt zelfs gebruikt tegen hoge bloeddruk.

De oude Grieken noemden de vrucht het ‘fruit van de goden’.

Onze boom geplant in 2017

Wij plantten de boom in 2017, we hadden al meteen een paar vruchten.Het ras wat wij hebben staan heet Kaki Cioccalotino.Deze soort is winterhard tot – 10. Hij is ook zelfbestuivend.

2018

Deze vruchten hebben wij op 28-10-2018 geplukt vanaf onze boom.Ze zijn nog niet rijp,maar ik heb gelezen dat als je ze in een zak met appels doet, ze snel rijp worden.De natuurlijke etheen die de appelen uitwasemen, versnellen de rijping van de kaki.

kaki oogst

 

2019

Dit jaar lieten we de vruchten wat langer hangen.Ik plukte ze op 14-11-2019. Ze waren nog niet zo oranje als vorig jaar in oktober, maar omdat de vogels er ook aan begonnen zijn, heb ik ze geplukt.Ze rijpen nu binnen verder.

kakivrucht
november 2019

2020

Dit jaar hangt de boom vol vruchten, ondanks de fikse snoeibeurt die hij vorig jaar kreeg. Het is nu 8 november, de vruchten zijn nu aan het verkleuren van groen naar geel en dan naar oranje.

In december 2020 hingen er bij ons nog een aantal kakivruchten in de boom. We lieten ze voor de vogels hangen omdat we er niet goed bij konden, ze hingen te hoog. De vogels waren er blij mee, ze werden helemaal opgegeten.

De kakiboom snoeien

De kakiboom kan makkelijk gesnoeid worden.Doe dat in de maanden oktober-november of in de maand mei.Snoei de boom in vorm.

Kakipitten zaaien

In sommige vruchten van de kaki zitten grote pitten. Ik had gelezen dat je die ook zelf kunt zaaien.Klik op deze link als je daar meer over wilt lezen.Ik heb het geprobeerd met 6 pitten.Uiteindelijk had ik 2 zaden die ontkiemden en tot kleine miniboompjes groeiden. Helaas is geduld niet mijn sterkste kant en had ik ze te vroeg en waarschijnlijk bij te warm droog weer, uitgeplant in de volle grond. Ze gingen vervolgens dood. Jammer……Het afgelopen jaar hadden we veel vruchten,maar nergens zat een pit in. Ik heb nog niet uitgezocht wat daar dan de reden van is, het ene jaar in alle vruchten pitten, het andere jaar in geen enkele vrucht!

Wat kan ik met Kaki?

 • gratineren met geitenkaas
 • in een vruchtensalade met kiwi
 • in een salade met noten en kaas
 • als voorgerecht met parmaham
 • onrijp in chutneys en compote
 • in plakjes bij kipgerechten
 • als puree (ook voor baby’s en kinderen)
 • zo uit de hand als tussendoortje
 • in talloze desserts (ook in combinatie met andere fruit)

16 Replies to “Kakiboom”

 1. Zeer interessante informatie!! . Ik heb zelf 6 kaki bomen , van oorsprong midden Azie. Deze lente heb ik de wilde onderscheuten geent , met takjes van Portugal. Bijna allemaal gelukt. Ik heb nu de bomen, die vol hangen van bijna rijpe vruchten, met een flies overdekt. De vogels blijven er af en ze kunnen verder rijpen aan de boom.

  1. Leuk om te horen, Paul! Knap dat het enten gelukt is.Mijn stekken van de zaden hebben het uiteindelijk niet gered.Ik had ze verplant naar de volle grond en denk dat het toen te warm en droog is geweest.

 2. hallo Margiet

  Ik heb tientallen zaden en bewaar ze buiten. daar ze blijkbaar een “koude” behandeling nodig hebben om de kiemkracht op te bouwen. (ga dit een eerste keer proberen ) Ik had de tientallen kiloos kakis aan de boom laten hangen , en met fles overdekt.Was blijkbaar niet al te goed idee, wel voor de vogelvraat te ontwijken, maar niet om betere vruchten te hebben… de meesten zijn eeen beetje “verduft” door te lang zonder zon en vooral koud te hebben gehangen. Volgende keer ga ik ze vroeger afplukken en in huis laten rijpen (met appelen eventueel)Volgende maand ga ik de zaden zaaien , bij een warme constante temperatuur..en dan hopen dat dit in orde komt!

  1. Hoi Paul, ik ben benieuwd naar jouw resultaat! Ik heb nu al een aantal weken zaden in afgedekte potjes in het raamkozijn staan maar zie nog niets gebeuren…In huis af laten rijpen gaat goed hoor!

 3. Wat fijn, zo duidelijke informatie. Ik heb in de eerste week van mei dit jaar ook een sharon fruitboom gepland. Ik hoop dat het de weersomstandigheden overleeft. Het is nu nog een kale tak/stam van 2 a 2,5 cm. Weten jullie wanneer er echt bladeren begint te groeien? In de tuin heb ik een zandbak van een ondergrond met daaronder kleigrond. Ik heb ongeveer 40cm aan potgrond in de gat gedaan waar het boompjes in staat. Zal dat wel goed zijn? Verder heb ik ook een handje fruitbomen voedingskorrels om de stam gestrooid.

  1. Reply to Mimi, Lees ik het goed dat de stam 2-2,5 cm is? Dat is heel klein nog…..Potgrond is goed, daar hebben wij hem ook in gezet. Onze boom is nu plm 1,50 M hoog en staat nu net met blad en bloesem. Deze week zal ik de pagina updaten met foto’s van nu. Dan kun je wellicht nog een keer terug komen kijken.

  2. Als het boompje echt nog zo klein is als 2,5 cm dan zou ik de voedingskorrels even opzij vegen.In de potgrond zit genoeg voeding en misschien zijn die korrels erbij wel eens teveel en zou hij kunnen verbranden.

 4. Hello, ik koop nu die mooie ronde,de kakis uit de supermarkt. Lekker. maar ik heb al 2 boomtjes van een andere soort, platte en kleiner Ik zou wel graag zo’n boomtje kopen die niet vervriest. Ik ben nu 79 jaar, hopelijk kan ik dan nog genieten van de vruchten binnen enkele jaren, waar kun je zo’n boom aankopen, ik woon in België
  Bedankt bij voorbaat

 5. Mijn zoon heeft kaki vrucht ontdekt en wilde graag een boom groeien. Zaadjes gekocht ze deden niets. Afgelopen winter hadden wij een kaki met zaden. Ik heb er 2 in een bloempot in het raam gezet. Na een aantal weken kwam er iets op. Ja! Wij hebben twee bloempjes. Ik heb ze uit de kleinen bloem pot in een groten 30 liter verplant. Nu staan ze op het terras buiten, maar ze groeien niet. Blaadjes zijn ook een beetje slecht. Meer water? Minder zon? Wat kan ik het beste doen?

  1. Hallo Ricky,
   Misschien staan ze in de volle zon en verbranden de blaadjes daardoor. Ik heb zelf die fout gemaakt door ze te snel op een plek in de volle zon te zetten. Uiteindelijk zijn ze dood gegaan. Ik zou ze ook niet te nat maken, want dan gaat het eerder rotten dan dat ze groeien, denk ik. Succes!

Leuk als je een reactie achterlaat!